Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ

(ΜΕΡΟΣ Γ', τελευταίο)

 


  20-10-1954. Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μυρτώ Θεοδωράκη στη Λωζάνη.

   

   


Μίκης Θεοδωράκης – Μυρτώ Αλτίνογλου 1951 – Στρατιώτης, στο πλοίο με τη Μυρτώ

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν ο Μίκης της Ελλάδας, ήταν ο Μίκης του κόσμου, ο κοσμοπολίτης. Ήταν ένας απ’ αυτούς που κράτησαν τη ζωή τους. Και την κράτησαν με αξιώσεις.

Ήταν ο Μίκης που στα δύσκολα χρόνια της χούντας θεωρείτο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό. Που με την πολιτική του δράση και την μουσική του ξεσήκωνε τους λαούς ενάντια στη χούντα.

Και αναγνωρίστηκε διεθνώς, όπως ακούσαμε στην προηγούμενη εκπομπή.

Στο σημερινό, τρίτο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης της Μαργαρίτας Θεοδωράκη στον Άστρα, θα μάθουμε και για άγνωστες πτυχές της ζωής του Μίκη. Για τις ανθρώπινες πλευρές του. Θα ακούσουμε επίσης και για το αν η Μυρτώ, η σύζυγος του Μίκη και μητέρα της Μαργαρίτα γνωρίζει, μέχρι και σήμερα, για τον θάνατο του συζύγου της.

Θα μάθουμε επίσης και το ποιες ήταν οι αντιλήψεις του Μίκη για το θάνατο. Και ποιες ήταν οι αντιλήψεις του για τον κομουνισμό και τα κόμματα της ελληνικής αριστεράς.

Μιλούμε επίσης για τις σχέσεις του με την Κύπρο. Και για το πώς δημιουργήθηκε ο δίσκος Χρυσοπράσινο φύλλο και άλλα ενδιαφέροντα.

  


1960. Ο Μίκης Θεοδωράκης με τον Βασίλη Τσιτσάνη
  
  

1962. Θέατρο Park. Το έργο «Όμορφη Πόλη» στο θέατρο Park. Ο Μίκης Θεοδωράκης, με την Μελίνα Μερκούρη, την Ντόρα Γιαννακοπούλου και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση
  
  

   Καλοκαίρι 1962. Θεσσαλονίκη. Λαϊκή συναυλία. Μίκης Θεοδωράκης – Γιοβάνα
  
 

 Και μια φωτογραφία για να μην τους ξεχνάμε 

1967 - Με διαταγή του αρχηγού Γ.Ε.Σ. Οδυσσέα Αγγελή, "απαγορεύεται η καθ' οιονδήποτε τρόπον μετάδοσις ή εκτέλεσις μουσικής ή ασμάτων του κομμουνιστού Μίκη Θεοδωράκη (...) τα οποία, συν τοις άλλοις, αποτελούν και μέσον συνδέσμου μεταξύ των κομμουνιστών". Οι παραβάτες απειλούνται με έκτακτα Στρατοδικεία.

 

Τα προηγούμενα δύο μέρη εδώ:  

Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ (ΜΕΡΟΣ Α')

Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ (ΜΕΡΟΣ Β')

     

      αριθμός επισκεπτών