Η ΑΘΗΝΑ  ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΕΙ  ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ Κώστα Καζαμιάκη.

Το γαλαζοπράσινο φως των Αθηναϊκών μύθων φωτίζει τον κόσμο.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΤΕ-PIRAEUS BANK

ΤΡΙΤΗ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

4.30 Μ.Μ.

 

Οι Αθηναϊκοί μύθοι μας μιλούν για: 


 
  • Το Σύμπαν, τη Γη, τους Θεούς, τους Ημίθεους, τους Ήρωες, τους ανθρώπους και τα έργα τους.

  • Την επιλογή του τόπου και τη δημιουργία της ένδοξης πόλης των Αθηνών.

  • Τους πρώτους βασιλιάδες της Αθήνας που ξεπρόβαλαν μέσα από την  γη, όπως ο Κέκροπας και ο Κραναός, αυτόχθονες, γνήσιοι Αθηναίοι, σώμα από το σώμα της Αττικής ύλης.

  • Τις κόρες του Κέκροπα που σταλάζουν τη δροσιά της αθηναϊκής γης: Πάνδροσο, Άγλαυρο, Έρση.

  • Τον Εριχθόνιο, τον Ίωνα και τους Ίωνες.

  • Την Θεά Αθηνά και τη μάχη της με τον Ποσειδώνα: Ο νικητής θα έπαιρνε ως έπαθλο την όμορφη πόλη.  Η Θεά Αθηνά κέρδισε τον αγώνα, η πόλις ονομάστηκε Αθήνα και έμελλε να γίνει η σπουδαιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου.Η γενναιόδωρη Θεά είχε ακόμα ένα ανεκτίμητο δώρο για την πόλη της: Το ιερό δέντρο, την ελιά, που φύτεψε για να καθαγιάσει τον τόπο. Η Θεά προίκισε τους Αθηναίους με τη διδασκαλία όλων των τεχνών. Ο πιο καλός της μαθητής ήταν ο χρυσοχέρης και σοφός Δαίδαλος, ο πρώτος αρχιτέκτων, γλύπτης,  εφευρέτης και διανοητής. Ο Δαίδαλος ότι σκεφτόταν μπορούσε να το κατασκευάσει με τη βοήθεια της προστάτιδας του Θεάς Αθηνάς.

  • Τα πρώτα δικαστήρια: Τον Άρειο Πάγο κάτω από τα Προπύλαια της Ακροπόλεως και το  Δικαστήριον επί Δελφινίω,στα παριλίσια πεδία.

  • Τον υπερήρωα Θησέα που απήλλαξε την πόλη από την τιμωρία του ανίκητου βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Ήταν η πρώτη ήττα του Μίνωα.

  • Ο μύθος μας λέει πώς ο Θησέας μετά τους άθλους του και τη νίκη του στην Κρήτη, έχοντας την πλήρη αποδοχή σ` όλη την Αττική, συνένωσε όλους τους οικισμούς σ` ένα συνοικισμό. Αυτός ο ισχυρός συνοικισμός ήταν ο θεμέλιος λίθος για την δημιουργία και ανάπτυξη του Αθηναϊκού κράτους- του λαμπρότερου κράτους του αρχαίου κόσμου. Οι Αθηναίοι έχοντας συναίσθηση αυτής της υπεροχής δημιούργησαν ένα αξεπέραστο πολιτισμό, με κέντρο τον άνθρωπο, σε όλους τους τομείς του πνεύματος και των τεχνών, αλλάζοντας την ιστορία του αρχαίου κόσμου.

  • Οι Αθηναϊκοί μύθοι μας μιλούν ακόμα για τον Αμφικτύονα, τον Πανδίονα( και τις κόρες του Πρόκνη-Αηδόνα και Φιλομήλα-Χελιδόνα), τον Ικάριο και την Ηριγόνη, Ερεχθέα, Ωρείθυια, Βορέα, Κέφαλο, Πρόκριδα, Αιγέα, Αίθρα, Πάλλαντα, Αριάδνη, Φαίδρα, Ιππόλυτο, Μενεσθέα, Ακάμαντα, Δημοφώντα, Μέλανθο, Κόδρο,... 

ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΚΑΖΑΜΙΑΚΗΣ

  


 

 

 

 

 

 

      αριθμός επισκεπτών