ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ           

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ              

 

Ιωάννινα, 10.03.2014     

 

70 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Εβραίων των Ιωαννίνων


 

Στα πλαίσια της προσπάθειας εξωστρέφειας που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια ο Δήμος  Ιωαννιτών, με στόχο την προώθηση των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων της περιοχής και την ανάδειξη της επικοινωνιακής ταυτότητας της πολυπολιτισμικής πόλης αποφασίστηκε η διοργάνωση από το Δήμο Ιωαννιτών, μιας σειράς ειδικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Ισραηλιτική κοινότητα Ιωαννίνων και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος καθώς και την υποστήριξη των χωρών μελών της Επιτροπής Διεθνούς Συμμαχίας για την Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος (ΙΗRΑ), αφιερωμένες στη μνήμη των ‘70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα και τη συγκέντρωση – απέλαση των Γιαννιωτοεβραίων από την πόλη των Ιωαννίνων’.

Αυτό έγινε ύστερα από πρόταση και πρωτοβουλία του Πρέσβη του Καναδά κ. Robert Peck, με δεδομένο ότι ο Καναδάς ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την 12-μηνη προεδρία της  IHRA, την οποία θα αναλάβει στη συνέχεια η Βρετανία, και μετά από Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Υπουργείο Παιδείας, υπό τη παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζή και των Πρέσβεων-Επικεφαλής πρεσβειών των χωρών μελών.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στη πόλη των Ιωαννίνων τη περίοδο του Μαρτίου 2014 (28-30/03/2014).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα ανακοινωθεί επισήμως στη συνέντευξη τύπου την Τρίτη, 11 Μαρτίου, 2014 στις 13.00 στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, συμπεριλαμβάνει ομιλίες, εκθέσεις, προβολές ταινιών, Μνημόσυνο - κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ‘561 παιδιών’ που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, μουσικές εκδηλώσεις, βραβεύσεις μαθητών και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Στη συνέντευξη τύπου θα βρίσκεται επίσης εκπρόσωπος του καναδικού Πανεπιστήμιου Simon Fraser για την παρουσίαση ενός προηγμένου λογισμικού που θα υποστηρίξει την εκπαίδευση, τη μνήμη και την έρευνα για το Ολοκαύτωμα. Πρόκειται για μία εξειδικευμένη εφαρμογή για iPhone που αναπτύχθηκε από ομάδα προγραμματιστών του τμήματος Νέο-Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Simon Fraser που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Την ιδιαίτερη σημασία της εκδήλωσης αυτής, επεσήμαναν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Νίκος Γκόλας και τα μέλη της, δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Χήτος και ειδικός σύμβουλος Στέφανος Ζέρβας.

«Πρόκειται για μία μεγάλη εκδήλωση μνήμης. Ένα καθήκον απέναντι στην ιστορία της πόλης μας. Η επιλογή των Ιωαννίνων για τη φιλοξενία της είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνουμε όλο αυτό το διάστημα για την προβολή και την εξωστρέφεια της πόλης. Είναι όμως και μία ευκαιρία να τιμήσουμε την Εβραϊκή Κοινότητα η οποία αφανίστηκε από τους κατακτητές. Παράλληλα είναι και μία ευθύνη για όλους μας καθώς θα βρεθεί στα Γιάννινα πλήθος κόσμου και μάλιστα υψηλών απαιτήσεων», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Νίκος Γκόλας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Χήτος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι ενέργειες που έγιναν από την Επιτροπή Τουρισμού τα τελευταία τρία χρόνια ήταν απολύτως στοχευμένες. «Στον τομέα του τουρισμού οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες δεν αποδίδουν άμεσα, αλλά απαιτείται ένα βάθος χρόνου. Είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία τα αποτελέσματα της οποίας τα διαπιστώνουμε. Πέρα από το συγκεκριμένο, μεγάλο γεγονός, το οποίο διάστημα θα φιλοξενηθούν στα Γιάννινα δύο Πανελλήνια Συνέδρια. Ο συνεδριακός τουρισμός ήταν ένας από τους μεγάλους μας στόχους», σημείωσε ο κ. Χήτος.

Λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος έδωσε ο ειδικός σύμβουλος Στέφανος Ζέρβας.

Όπως ανέφερε, προσκεκλημένοι θα είναι και οι Επικεφαλής των υπολοίπων Πρεσβειών του ‘Εν Ελλάδι Διαπιστευμένου σώματος’.

Στις εκδηλώσεις προσκλήθηκαν να τιμήσουν με τη παρουσία τους ο  Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Α. Σαμαράς, Υπουργοί  - μέλη της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής.

Συν-Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Περιφέρεια Ηπείρου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα και των Πρεσβειών 22 χωρών μελών της International Holocaust Remembrance Alliance, Διεθνής Ένωση για την Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος.

 

      αριθμός επισκεπτών