Ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας

στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

26 Ιανουαρίου 2015

Του Άλκη Παπαδήμα

τέως Αντιδημάρχου Καισαριανής

 

Μερικές σκέψεις για την επίσκεψη στο Σκοπευτήριο

Η Καισαριανή πάντα ανταπέδιδε την τιμή στον προσκυνητή

 Δείτε και τα βίντεο που
βρήκαμε στο διαδίκτυο

   


 

Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε σε μια συμβολική αλλά και βαθύτατα ουσιαστική κίνηση, επισκεπτόμενος και καταθέτοντας λίγα λουλούδια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που το επισκέφθηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία του.


 
Νο1

Νο2

Νο3

Νο4

Νο5

Ωστόσο δεν ήταν – έτσι γενικόλογα – ο πρώτος πρωθυπουργός που πήγε στο «Θυσιαστήριο». Είχαν προηγηθεί και άλλοι. Ας θυμηθούμε λίγα στοιχεία από την πρόσφατη Ιστορία της ηρωικής πόλης.

Στις 24 Ιουνίου 1987 ο κομμουνιστής, τότε Δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, ο υπογράφων ως Αντιδήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, υποδέχτηκαν στο Σκοπευτήριο τον Πρόεδρο της Δυτικής Γερμανίας Ρίχαρντ Φον Βαϊτσέκερ και τον υπουργό Εξωτερικών Χανς-Ντήτριχ Γκένσερ και μαζί του όλη την τότε πολιτική ηγεσία της χώρας: Τον Πρωθυπουργό Αντρέα Παπανδρέου, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια κ.α. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που Γερμανός ηγέτης επισκέπτονταν αυτόν το τόπο του Μαρτυρίου εκατοντάδων εκτελεσθέντων Ελλήνων πατριωτών ανάμεσα στους οποίους είναι και οι 200 Κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του ‘44.

Δημόσια συγγνώμη για τα θύματα της γερμανικής κατοχής ζήτησε – για πρώτη φορά – ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας καταθέτοντας στεφάνι στο Σκοπευτήριο*. «Υποκλίνομαι ευλαβικά στην μνήμη τους» ανέφερε στην ομιλία του ο Ρίχαρντ Φον Βαϊτσέκερ που μίλησε μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή, ο οποίος του πρόσφερε το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης.

Αλλά και αργότερα στις 25 Ιουνίου 2005, στα εγκαίνια του Μνημείου στο Σκοπευτήριο, ο τότε Δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτσώκας υποδέχτηκε στον ίδιο χώρο τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Μανόλη Γλέζο, τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κ.α.

 

 

Έτσι είχε μάθει αυτή η πόλη να ανταποδίδει την τιμή σε όποιον – επίσημο ή μη – προσερχόταν να προσκυνήσει στον τόπο της Θυσίας…

(*) Εφημερίδα «Τα Νέα» 25/06/1987

 

Λεζάντες από τις φωτογραφίες

  1. Ο κομμουνιστής Παναγιώτης Μακρής, τότε Δήμαρχος Καισαριανής, υποδέχεται στο Σκοπευτήριο τον Γερμανό Πρόεδρο Ρ. Βαϊτσέκερ, τον Ιούνιο του 1987 και μαζί του τους Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκη, Ι. Χαραλαμπόπουλο, Ευ. Κουλουμπή κ.α.

  2. Α. Παπανδρέου, Χανς-Ντήτριχ Γκένσερ, Ρίχαρντ Βαϊτσέκερ, Κ. Μητσοτάκης, στο Σκοπευτήριο το 1987. Διακρίνονται ακόμη Μπανιάς, Κουλουμπής, Μαθιόπουλος, Λαυρεντίδης.

  3. Ο Δήμαρχος Παν. Μακρής δίνει το μετάλλιο της πόλης στον Πρόεδρο της Δ. Γερμανίας, Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ.

  4. Ο Πρόεδρος της Δυτικής Γερμανίας Ρίχαρντ Φον Βαϊτσέκερ καταθέτει στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσθέντων πατριωτών  

  5. Κάρολος Παπούλιας, Παναγιώτης Μακρής, Αντρέας Παπανδρέου, Ρίχαρντ Βαϊτσέκερ στο Σκοπευτήριο.

 

Απίστευτες σκηνές συγκίνησης εκτυλίχτηκαν στην Καισαριανή, εκεί όπου ο νέος πρωθυπουργός της χώρας μετέβη αμέσως μετά την ορκωμοσία του, σε μια συμβολική όσο και σημειολογική κίνηση,  προκειμένου να τιμήσει τους πεσόντες στο Σκοπευτήριο.

Πλήθος συγκεντρωμένων υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα με δάκρυα στα μάτια και συνθήματα και τον συνόδευσε μέχρι το μνημείο προκειμένου να καταθέσει λίγα λουλούδια στο μνημείο των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους.

Δείτε τα βίντεο που βρήκαμε στο διαδίκτυο

 


 

 

 

 

 

      αριθμός επισκεπτών