ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ                           

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                               

 

Ιωάννινα, 27.01.2012    

 

   

Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως «Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και την Ισραηλιτική Κοινότητα πραγματοποιούν, το Σάββατο στις εννέα το βράδυ την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Με τον όρο «Ολοκαύτωμα», ελληνική λέξη που καθιερώθηκε διεθνώς μέσω της αγγλικής γλώσσας, εννοείται το πρόγραμμα εξόντωσης του Χίτλερ που κορυφώθηκε  με τα στρατόπεδα εξόντωσης, όπου άφησαν τη ζωή τους έξι εκατομμύρια Εβραίοι της Ευρώπης.

Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών και σκοπό έχουν να ξεδιπλώσουν γεγονότα και μνήμες και να καταδείξουν ότι το μεγαλείο βρίσκεται στην συνύπαρξη των λαών, των θρησκειών, των πολιτισμών.

Η πόλη των Ιωαννίνων ανήκει σε αυτές που έχουν παράδοση στην πολυπολιτισμικότητα. Διαφορετικές κοινότητες συνυπήρχαν αρμονικά και δημιούργησαν αυτό που είναι σήμερα η πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Ο ρατσισμός δεν είχε ποτέ θέση. Μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Όταν οι Εβραίοι των Ιωαννίνων πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στο Ολοκαύτωμα.

Στις 25 Μαρτίου 1944 συνελήφθησαν 1.850 άτομα και οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς.

Επέστρεψαν μόνο οι 163.

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ού αιώνα και το μεγαλύτερο ομαδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Και το μήνυμα δεν μπορεί παρά να είναι μόνο ένα. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

   


 
      αριθμός επισκεπτών