Ελεύθερη Ελληνική μετάφραση επιστολής της 18 Μαΐου 2009 προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, την οποία υπογράφουν 204 έγκριτοι Καθηγητές Πανεπιστημίων, από διάφορες χώρες, που επισημαίνει και αντικρούει τις συστηματικές και επίμονες διαστρεβλώσεις της Ιστορίας, τις οποίες κάνει η Κυβέρνηση των Σκοπίων και τις αβάσιμες διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας.

 

Προς τον Αξιότιμο Barack Obama

Πρόεδρο των ΗΠΑ,

Λευκό Οίκο, 1600 Λεωφόρος Πενσυλβανίας

Ουάσινγκτον,  DC 20500

 

Αγαπητέ Πρόεδρε Obama,

 

Οι υπογράφοντες πανεπιστημιακοί Καθηγητές σε τομείς της Ελληνικής και Ρωμαϊκής αρχαιότητας, ζητούμε με σεβασμό την παρέμβασή σας, γιά να ξεκαθαρίσουν διάφορα ιστορικά ερείπια, που έχουν εναπομείνει στην νοτιοανατολική Ευρώπη, από προηγούμενες αμερικανικές Κυβερνήσεις.

 

Την 4η Νοεμβρίου 2004, δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του Προέδρου George W. Bush, η Κυβέρνησή του αναγνώρισε μονομερώς τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η ενέργεια αυτή, όχι μόνο ακύρωσε γεωγραφικά και ιστορικά γεγονότα, αλλά παράλληλα προκάλεσε μία επικίνδυνη επιδημία ιστορικού ρεβιζιονισμού, της οποίας το πλέον εμφανές σύμπτωμα, είναι η κατάχρηση από την Κυβέρνηση των Σκοπίων του πλέον διάσημου από όλους τους Μακεδόνες, του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Πιστεύουμε ότι αυτή η ανοησία έχει πάει πολύ μακριά και οι ΗΠΑ δεν έχουν δουλειά να υποστηρίζουν την ανατροπή της Ιστορίας. (Η στοιχειοθέτηση αυτών των γεγονότων, τα οποία εδώ σημειώνονται με έντονη γραφή, βρίσκεται στην Ιστοσελίδα http://macedonia-evidence.org/documentation.html )

 

Η υπό συζήτηση χώρα, με τη σύγχρονη πρωτεύουσα της τα Σκόπια, στην αρχαιότητα ονομαζόταν Παιονία.  Τα βουνά Βαρνούς και Όρβηλος, τα οποία είναι σήμερα τα βόρεια όρια της Ελλάδας, αποτελούν ένα φυσικό σύνορο, το οποίο διαχώριζε και διαχωρίζει την Μακεδονία από το βόρειο γείτονά της. Η μόνη πραγματική σύνδεση είναι κατά μήκος  του ποταμού Αξιού/Βαρδάρη, αν και ακόμη αυτή η κοιλάδα, δεν αποτελεί γραμμή επικοινωνίας, διότι διακόπτεται από φαράγγια.

 


Χάρτης Νο1

Χάρτης Νο2

Παρά το ότι είναι αληθινό πως οι Παίονες κατακτήθηκαν περί το 358 π.Χ. από τον Φίλιππο τον ΙΙ, πατέρα του Αλεξάνδρου, οι Παίονες δεν ήταν Μακεδόνες και δεν ζούσαν στη Μακεδονία. Παρομοίως, παραδείγματος χάρη, οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι κατακτήθηκαν από τον Αλέξανδρο, διοικήθηκαν από τους Μακεδόνες, στους οποίους περιλαμβάνεται και η περίφημη Κλεοπάτρα, αλλά ποτέ δεν ήταν οι Αιγύπτιοι Μακεδόνες, και ποτέ η Αίγυπτος δεν ονομαζόταν Μακεδονία.

 

Η Μακεδονία και οι Έλληνες Μακεδόνες είναι από τουλάχιστον 2.500 ετών, εκεί που βρίσκεται και η σημερινή Ελληνική επαρχία της Μακεδονίας. Η ίδια ακριβώς σχέση ισχύει γιά την Αττική και τους Αθηναίους Έλληνες, το Άργος και τους Αργίους Έλληνες, την Κόρινθο και τους Κορίνθιους Έλληνες κτλ

 Δεν καταλαβαίνουμε πως οι σημερινοί κάτοικοι της Παιανίας, που μιλούν Σλαβικά, γλώσσα που εισήχθη στα Βαλκάνια περίπου μία χιλιετία μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, μπορούν να τον παρουσιάζουν ως Εθνικό τους Ήρωα. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν καθ’ ολοκληρία και αναμφισβήτητα Έλληνας. Ο προ-προπάππος του Αλέξανδρος Ι, είχε πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους η συμμετοχή περιοριζόταν μόνο σε Έλληνες.

 

Ακόμη και πριν από τον Αλέξανδρο Ι, οι Μακεδόνες έλκυαν τη καταγωγή τους από το Άργος και πολλοί Μακεδόνες Βασιλιάδες χρησιμοποίησαν σε νομίσματά τους την κεφαλή του Ηρακλή, που αποτελούσε την πεμπτουσία του Έλληνα Ήρωα.

 

Ο Ευριπίδης, που πέθανε και ενταφιάστηκε στη Μακεδονία, έγραψε στην Ελληνική γλώσσα το έργο του Αρχέλαος, προς τιμή θείου του Αλεξάνδρου. Ευρισκόμενος ο Ευριπίδης στη Μακεδονία, έγραψε και το έργο του Βάκχες, επίσης στην Ελληνική γλώσσα. Προφανώς, το Μακεδονικό ακροατήριο καταλάβαινε διαβάζοντας τη γλώσσα στην οποία είχε γράψει ο Ευριπίδης και καταλάβαινε επίσης αυτή τη γλώσσα αυτή όταν την  άκουγε.

 


Ο πατέρας του Αλεξάνδρου Φίλιππος, κέρδισε νίκες σε ιππικά αγωνίσματα στην Ολυμπία και τους Δελφούς, δύο από τα πλέον Ελληνικά Ιερά από όλα τα Ιερά της αρχαίας Ελλάδας, στους αγώνες των οποίων μόνο Έλληνες είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Με άλλα λόγια, ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι πρόγονοί του ήταν Έλληνες 100%. Ελληνική ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Δημοσθένης και η Αθηναϊκή αντιπροσωπία, η οποία επισκέφτηκε τον Φίλιππο το 346 π.Χ.

 

Ο Αριστοτέλης, ένας ακόμη Έλληνας από τη βόρεια Ελλάδα, φοίτησε γιά 20 περίπου χρόνια στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Ο Αριστοτέλης επιστρέφοντας στη Μακεδονία, έγινε Δάσκαλος του Αλεξάνδρου ΙΙΙ. Στα μαθήματά τους χρησιμοποιούσαν την Ελληνική γλώσσα, όπως μπορούμε και σήμερα ακόμη να διαπιστώσουμε κοντά στη Νάουσα, πόλη της Μακεδονίας.

 

Ο Αλέξανδρος είχε μαζί του σε όλες τις εκστρατείες του την Ιλιάδα του Ομήρου, που είχε εκδώσει ο Αριστοτέλης. Επίσης ο Αλέξανδρος διέδωσε την  Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό σε όλη του την Αυτοκρατορία, εγκαθιδρύοντας πόλεις και κέντρα σπουδών.  Έτσι συναφείς επιγραφές που αφορούν σε τέτοια, τυπικά Ελληνικά ιδρύματα και γυμνάσια, ανακαλύπτονται σήμερα ακόμη και μέχρι το μακρινό Αφγανιστάν. Όλες αυτές οι επιγραφές, είναι γραμμένες στην Ελληνική γλώσσα.

 

   

Μετά τα προαναφερόμενα προκύπτουν ερωτήσεις όπως:

·                    Γιατί η Ελληνική ήταν κοινή γλώσσα σε όλη την Αυτοκρατορία του Αλέξανδρου, εάν αυτός ήταν «Μακεδόνας» και όχι Έλληνας;

·                    Γιατί η Καινή Διαθήκη, γιά παράδειγμα, γράφτηκε στην Ελληνική γλώσσα;

 

Οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και όχι Σλάβος. Οι Σλάβοι και η γλώσσα τους, που εμφανίστηκαν 1000 χρόνια αργότερα, δεν είχαν τίποτε το κοινό με τον Αλέξανδρο ή την πατρίδα του. Αυτή η διαπίστωση μας επιστρέφει στην γεωγραφική περιοχή, που κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Παιονία. Γιατί οι σημερινοί κάτοικοι αυτής της περιοχής ονομάζουν τους εαυτούς τους Μακεδόνες και την χώρα τους Μακεδονία; Γιατί υποκλέπτουν μιά πλήρως Ελληνική προσωπικότητα και την αναγορεύουν σε Εθνικό τους Ήρωα;

 

Οι αρχαίοι Παίονες, είναι πιθανό να ήταν ή να μην ήταν Έλληνες, αλλά εξελληνίστηκαν και δεν ήταν ποτέ Σλάβοι. Επίσης δεν ήταν Μακεδόνες. Η αρχαία Παιονία, ήταν μέρος της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, όπως επίσης ήταν η Ιωνία, η Συρία η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος η Μεσοποταμία, η Βαβυλωνία, η Βακτριανή  και πολλές άλλες περιοχές. Μπορεί οι προαναφερόμενοι τόποι να έγιναν προσωρινά «Μακεδονικοί», αλλά κανένας από αυτούς δεν αποτέλεσε τη «Μακεδονία». Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η κλοπή του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, από μιά χώρα που ποτέ δεν υπήρξε Μακεδονία.

 

Οι παραδόσεις της αρχαίας Παιονίας, μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους σημερινούς της κατοίκους, με σημαντική κατανόηση. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η επέκταση της γεωγραφικής ονομασίας «Μακεδονία», στην νότια Γιουγκοσλαβία. Ακόμη και στα τέλη της του 19ου αιώνα, αυτή η κατάχρηση δείχνει αρρωστημένες εδαφικές διεκδικήσεις.

 

Τα ίδια κίνητρα διαφαίνονται και σε σχολικούς χάρτες στη Σλαβική γλώσσα, που δείχνουν την ψευδομεγάλη Μακεδονία να εκτείνεται από τα Σκόπια μέχρι και τον Όλυμπο. Οι ίδιοι χάρτες και διεκδικήσεις εμφανίζονται σε ημερολόγια, τραπεζικά χαρτονομίσματα, αυτοκόλλητα κτλ, τα οποία κυκλοφορούν από το 1991, που η περιοχή αυτή αποσχίστηκε και ανεξαρτοποιήθηκε από την Γιουγκοσλαβία. Γιατί μιά χώρα περίκλειστη από στεριές αποτόλμησε αυτή την ιστορική ανοησία; Γιατί αναιδέστατα εμπαίζει και προκαλεί τον γείτονά της;

 

Όπως και να χαρακτηρισθεί η προαναφερόμενη συμπεριφορά, δεν αποτελεί προφανώς ιστορική αλήθεια και δεν συμβάλλει στην σταθερότητα των Βαλκανίων. Είναι λυπηρό που οι ΗΠΑ υποκινούν και υποβοηθούν αυτή τη συμπεριφορά.

 

Απευθυνόμαστε σε σας κ. Πρόεδρε, προκειμένου όπως σεις κρίνετε ενδεδειγμένο, να βοηθήσετε την Κυβέρνηση των Σκοπίων να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει μιά εθνική ταυτότητα σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Η κοινή διεθνής μας κοινωνία, δεν μπορεί να επιβιώσει, όταν αγνοείται η Ιστορία, ιδίως δε όταν η Ιστορία κατασκευάζεται.

 

Ειλικρινώς,

 

Ακολουθούν τα ονόματα και οι τίτλοι 204 Καθηγητών Πανεπιστημίων διαφόρων χωρών

           

 1. Harry C. Avery, Professor of Classics, University of Pittsburgh (USA)
 2. John P. Anton, Distinguished Professor of Greek Philosophy and Culture University of South Florida (USA)
 3. Dr. Dirk Backendorf. Akademie der Wissenschaften und der Literatur Mainz (Germany)
 4. Elizabeth C. Banks, Associate Professor of Classics (ret.), University of Kansas (USA)
 5. Luigi BESCHI, professore emerito di Archeologia Classica, Università di Firenze  (Italy)
 6. Josine H. Blok, professor of Ancient History and Classical Civilization, Utrecht University (The Netherlands)
 7. Efrosyni Boutsikas, Lecturer of Classical Archaeology, University of Kent (UK)
 8. Keith Bradley, Eli J. and Helen Shaheen Professor of Classics, Concurrent Professor of History, University of Notre Dame (USA)
 9. Stanley M. Burstein, Professor Emeritus, California State University, Los Angeles (USA)
 10. Francis Cairns, Professor of Classical Languages, The Florida State University      (USA)
 11. John McK. Camp II, Agora Excavations and Professor of Archaeology,        ASCSA, Athens (Greece)
 12. Paul Cartledge, A.G. Leventis Professor of Greek Culture, University of Cambridge (UK)
 13. Paavo Castrén, Professor of Classical Philology Emeritus, University of Helsinki (Finland)
 14. William Cavanagh, Professor of Aegean Prehistory, University of Nottingham (UK)
 15. Angelos Chaniotis, Professor, Senior Research Fellow, All Souls College, Oxford (UK)
 16. Paul Christesen, Professor of Ancient Greek History, Dartmouth College (USA)
 17. Ada Cohen, Associate Professor of Art History, Dartmouth College (USA)
 18. Randall M. Colaizzi, Lecturer in Classical Studies, University of Massachusetts-Boston (USA)
 19. Kathleen M. Coleman, Professor of Latin, Harvard University (USA)
 20. Michael B. Cosmopoulos, Ph.D., Professor and Endowed Chair in Greek Archaeology, University of Missouri-St. Louis (USA)
 21. Kevin F. Daly, Assistant Professor of Classics, Bucknell University (USA)
 22. Wolfgang Decker, Professor emeritus of sport history, Deutsche Sporthochschule, Köln (Germany)
 23. Luc Deitz, Ausserplanmässiger Professor of Mediaeval and Renaissance Latin, University of Trier (Germany), and Curator of manuscripts and rare books, National Library of Luxembourg (Luxembourg)
 24. Michael Dewar, Professor of Classics, University of Toronto (Canada)
 25. John D. Dillery, Associate Professor of Classics, University of Virginia (USA)
 26. Sheila Dillon, Associate Professor, Depts. of Art, Art History & Visual Studies and Classical Studies, Duke University (USA)
 27. Douglas Domingo-Forasté, Professor of Classics, California State University,  Long Beach (USA)
 28. Pierre Ducrey, professeur honoraire, Université de Lausanne (Switzerland)
 29. Roger Dunkle, Professor of Classics Emeritus, Brooklyn College, City University of New York (USA)
 30. Michael M. Eisman, Associate Professor Ancient History and Classical Archaeology, Department of History, Temple University (USA)
 31. Mostafa El-Abbadi, Professor Emeritus, University of Alexandria (Egypt)
 32. R. Malcolm Errington, Professor für Alte Geschichte (Emeritus) Philipps-Universität, Marburg (Germany)
 33. Christos C. Evangeliou, Professor of Ancient Hellenic Philosophy, Towson University, Maryland, USA, Honorary President of International Association for Greek Philosophy  
 34. Panagiotis Faklaris, Assistant Professor of Classical Archaeology, Aristotle University of Thessaloniki (Greece)
 35. Denis Feeney, Giger Professor of Latin, Princeton University (USA)
 36. Elizabeth A. Fisher, Professor of Classics and Art History, Randolph-Macon College (USA)
 37. Nick Fisher, Professor of Ancient History, Cardiff University (UK)
 38. R. Leon Fitts, Asbury J Clarke Professor of Classical Studies, Emeritus, FSA, Scot., Dickinson Colllege (USA)
 39. John M. Fossey FRSC, FSA, Emeritus Professor of Art History (and Archaeology), McGill Univertsity, Montreal, and Curator of      Archaeology, Montreal Museum of Fine Arts (Canada)
 40. Robin Lane Fox, University Reader in Ancient History, New College, Oxford (UK)
 41. Rainer Friedrich, Professor of Classics Emeritus, Dalhousie University, Halifax, N.S. (Canada)
 42. Heide Froning, Professor of Classical Archaeology, University of Marburg (Germany)
 43. Peter Funke, Professor of Ancient History, University of Muenster (Germany)
 44. Traianos Gagos, Professor of Greek and Papyrology, University of Michigan (USA)
 45. Robert Garland, Roy D. and Margaret B. Wooster Professor of the Classics, Colgate University, Hamilton NY (USA)
 46. Douglas E. Gerber, Professor Emeritus of Classical Studies, University of Western Ontario (Canada)
 47. Hans R. Goette, Professor of Classical Archaeology, University of Giessen (Germany); German Archaeological Institute, Berlin (Germany)
 48. Sander M. Goldberg, Professor of Classics, UCLA (USA)
 49. Erich S. Gruen, Gladys Rehard Wood Professor of History and Classics, Emeritus, University of California, Berkeley (USA)
 50. Christian Habicht, Professor of Ancient History, Emeritus, Institute for Advanced Study, Princeton (USA)
 51. Donald C. Haggis, Nicholas A. Cassas Term Professor of Greek Studies, University of North Carolina at Chapel Hill (USA)
 52. Judith P. Hallett, Professor of Classics, University of Maryland, College Park, MD (USA)
 53. Prof. Paul B. Harvey, Jr. Head, Department of Classics and Ancient Mediterranean Studies, The Pennsylvania State University (USA)
 54. Eleni Hasaki, Associate Professor of Classical Archaeology, University of Arizona (USA)
 55. Miltiades B. Hatzopoulos, Director, Research Centre for Greek and Roman Antiquity, National Research Foundation, Athens  (Greece)
 56. Wolf-Dieter Heilmeyer, Prof. Dr., Freie Universität Berlin und Antikensammlung der Staatlichen Museen zu Berlin (Germany)
 57. Steven W. Hirsch, Associate Professor of Classics and History, Tufts University (USA)
 58. Karl-J. Hölkeskamp, Professor of Ancient History, University of Cologne (Germany)
 59. Frank L. Holt, Professor of Ancient History, University of Houston (USA)
 60. Dan Hooley, Professor of Classics, University of Missouri (USA)
 61. Meredith C. Hoppin, Gagliardi Professor of Classical Languages, Williams College, Williamstown, MA (USA)
 62. Caroline M. Houser, Professor of Art History Emerita, Smith College (USA) and Affiliated Professor, University of Washington (USA)
 63. Georgia Kafka, Visiting Professor of Modern Greek Language, Literature and History, University of New Brunswick (Canada)
 64. Anthony Kaldellis, Professor of Greek and Latin, The Ohio State University (USA)
 65. Andromache Karanika, Assistant Professor of Classics, University of California, Irvine (USA)   
 66. Robert A. Kaster, Professor of Classics and Kennedy Foundation Professor of Latin, Princeton University (USA)
 67. Vassiliki Kekela, Adjunct Professor of Greek Studies, Classics Department, Hunter College, City University of New York (USA)
 68. Dietmar Kienast, Professor Emeritus of Ancient History, University of Duesseldorf (Germany)
 69. Karl Kilinski II, University Distinguished Teaching Professor, Southern Methodist University (USA)
 70. Dr. Florian Knauss, associate director, Staatliche Antikensammlungen und Glyptothek Muenchen (Germany)
 71. Denis Knoepfler, Professor of Greek Epigraphy and History,  Collège de France (Paris)
 72. Ortwin Knorr, Associate Professor of Classics, Willamette University (USA)
 73. Robert B. Koehl, Professor of Archaeology, Department of Classical and Oriental Studies Hunter College, City University of New York (USA)
 74. Georgia Kokkorou-Alevras, Professor of Classical Archaeology, University of Athens (Greece)
 75. Ann Olga Koloski-Ostrow, Associate Professor and Chair, Department of Classical Studies, Brandeis University (USA)
 76. Eric J. Kondratieff, Assistant Professor of Classics and Ancient History, Department of Greek & Roman Classics, Temple University
 77. Haritini Kotsidu, Apl. Prof. Dr. für Klassische Archäologie, Goethe-Universität, Frankfurt/M. (Germany)
 78. Lambrini Koutoussaki, Dr., Lecturer of Classical Archaeology, University of  Zürich (Switzerland)
 79. David Kovacs, Hugh H. Obear Professor of Classics, University of Virginia (USA)
 80. Peter Krentz, W. R. Grey Professor of Classics and History, Davidson College (USA)
 81. Friedrich Krinzinger, Professor of Classical Archaeology Emeritus, University of Vienna (Austria)
 82. Michael Kumpf, Professor of Classics, Valparaiso University (USA)
 83. Donald G. Kyle, Professor of History, University of Texas at Arlington (USA)
 84. Prof. Dr. Dr. h.c. Helmut Kyrieleis, former president of the German Archaeological Institute, Berlin  (Germany)
 85. Gerald V. Lalonde, Benedict Professor of Classics, Grinnell College (USA)
 86. Steven Lattimore, Professor Emeritus of Classics, University of California, Los Angeles (USA)
 87. Francis M. Lazarus, President, University of Dallas (USA)
 88. Mary R. Lefkowitz, Andrew W. Mellon Professor in the Humanities, Emerita Wellesley College (USA)
 89. Iphigeneia Leventi,  Assistant Professor of  Classical Archaeology, University of Thessaly (Greece)
 90. Daniel B. Levine, Professor of Classical Studies,  University of Arkansas (USA)
 91. Christina Leypold, Dr. phil., Archaeological Institute, University of Zurich (Switzerland)
 92. Vayos Liapis, Associate Professor of Greek, Centre d’Études Classiques & Département de Philosophie, Université de Montréal (Canada)
 93. Hugh Lloyd-Jones, Professor of Greek Emeritus, University of Oxford (UK)
 94. Yannis Lolos, Assistant Professor, History, Archaeology, and Anthropology, University of Thessaly (Greece)
 95. Stanley Lombardo, Professor of Classics, University of Kansas, USA
 96. Anthony Long, Professor of Classics and Irving G. Stone Professor of Literature,  University of California, Berkeley (USA)
 97. Julia Lougovaya, Assistant Professor, Department of Classics, Columbia University (USA)
 98. A.D. Macro, Hobart Professor of Classical Languages emeritus, Trinity College (USA)
 99. John Magee, Professor, Department of Classics, Director, Centre for Medieval Studies, University of Toronto (Canada)
 100. Dr. Christofilis Maggidis, Associate Professor of Archaeology, Dickinson College             (U.S.A.)
 101. Jeannette Marchand, Assistant Professor of Classics, Wright State University, Dayton, Ohio (USA)
 102. Anna Marmodoro, Faculty of Philosophy, University of Oxford (UK)
 103. Richard P. Martin, Antony and Isabelle Raubitschek Professor in Classics, Stanford University
 104. Maria Mavroudi, Professor of Byzantine History, University of California, Berkeley (U.S.A.)
 105. Alexander Mazarakis Ainian, Professor of Classical Archaeology, University of  Thessaly (Greece)
 106. James R. McCredie,   Sherman Fairchild Professor  emeritus; Director, Excavations in Samothrace   Institute of Fine Arts, New York University (USA)
 107. James C. McKeown, Professor of Classics, University of Wisconsin-Madison (USA)
 108. Robert A. Mechikoffm Professor and Life Member of the International Society of Olympic Historians, San Diego State University (USA)
 109. Andreas Mehl, Professor of Ancient History, Universitaet Halle-Wittenberg (Germany)
 110. Harald Mielsch, Professor of Classical Archeology, University of Bonn (Germany)
 111. Stephen G. Miller, Professor of Classical Archaeology Emeritus, University of California, Berkeley (USA)
 112. Phillip Mitsis, A.S. Onassis Professor of Classics and Philosophy, New York         University (USA)
 113. Peter Franz Mittag, Professor für Alte Geschichte, Universität zu Köln (Germany)
 114. David Gordon Mitten, James Loeb Professor of Classical Art and Archaeology,
 115. Harvard University (USA)
 116. Margaret S. Mook, Associate Professor of Classical Studies, Iowa State University (USA)
 117. Anatole Mori, Associate Professor of Classical Studies, University of Missouri-     Columbia (USA)
 118. Jennifer Sheridan Moss, Associate Professor, Wayne State University (USA)
 119. Ioannis Mylonopoulos, Assistant Professor of Greek Art History and Archaeology, Columbia University, New York (USA).
 120. Richard Neudecker, PD of Classical Archaeology, Deutsches Archäologisches Institut Rom (Italy)
 121. James M.L. Newhard, Associate Professor of Classics, College of Charleston (USA)
 122. Carole E. Newlands, Professor of Classics, University of Wisconsin, Madison (USA)
 123. John Maxwell O'Brien, Professor of History, Queens College, City University of New York (USA)
 124. James J. O'Hara, Paddison Professor of Latin, The University of North Carolina, Chapel Hill (USA)
 125. Martin Ostwald, Professor of Classics (ret.), Swarthmore College and Professor of Classical Studies (ret.), University of Pennsylvania (USA)
 126. Olga Palagia, Professor of Classical Archaeology, University of Athens (Greece)
 127. Vassiliki Panoussi, Associate Professor of Classical Studies, The College of William and Mary (USA)
 128. Maria C. Pantelia, Professor of Classics, University of California, Irvine (USA)
 129. Pantos A.Pantos, Adjunct Faculty, Department of History, Archaeology and Social Anthropology, University of Thessaly  (Greece)
 130. Anthony J. Papalas, Professor of Ancient History, East Carolina University (USA)
 131. Nassos Papalexandrou, Associate Professor, The University of Texas at Austin     (USA)
 132. Polyvia Parara, Visiting Assistant Professor of Greek Language and Civilization, Department of Classics, Georgetown University (USA)
 133. Richard W. Parker, Associate Professor of Classics, Brock University (Canada)
 134. Robert Parker, Wykeham Professor of Ancient History, New College, Oxford (UK)
 135. Anastasia-Erasmia Peponi, Associate Professor of Classics, Stanford University (USA)
 136. Jacques Perreault, Professor of Greek archaeology, Université de Montréal, Québec (Canada)
 137. Yanis Pikoulas, Associate Professor of Ancient Greek History, University of Thessaly (Greece)
 138. John Pollini, Professor of Classical Art & Archaeology, University of Southern California (USA)
 139. David Potter, Arthur F. Thurnau Professor of Greek and Latin. The University of Michigan (USA)
 140. Robert L. Pounder, Professor Emeritus of Classics, Vassar College (USA)
 141. Nikolaos Poulopoulos, Assistant Professor in History and Chair in Modern  Greek Studies, McGill University (Canada)
 142. William H. Race, George L. Paddison Professor of Classics, University of North Carolina at Chapel Hill (USA)
 143. John T. Ramsey, Professor of Classics, University of Illinois at Chicago (USA)
 144. Karl Reber, Professor of Classical Archaeology, University of Lausanne (Switzerland)
 145. Rush Rehm, Professor of Classics and Drama, Stanford University (USA)
 146. Werner Riess, Associate Professor of Classics, The University of North Carolina at Chapel Hill (USA)
 147. Robert H. Rivkin, Ancient Studies Department, University of Maryland Baltimore County (USA)
 148. Barbara Saylor Rodgers, Professor of Classics, The University of Vermont (USA)
 149. Robert H. Rodgers. Lyman-Roberts Professor of Classical Languages and  Literature, University of Vermont (USA)
 150. Nathan Rosenstein, Professor of Ancient History, The Ohio State University (USA)
 151. John C. Rouman, Professor Emeritus of Classics, University of New Hampshire, (USA)
 152. Dr. James Roy, Reader in Greek History (retired), University of Nottingham (UK)
 153. Steven H. Rutledge, Associate Professor of Classics, Department of Classics, University of Maryland, College Park (USA)
 154. Christina A. Salowey, Associate Professor of Classics, Hollins University (USA)
 155. Guy D. R. Sanders, Resident Director of Corinth Excavations, The American School of Classical Studies at Athens (Greece)
 156. Theodore Scaltsas, Professor of Ancient Greek Philosophy, University of Edinburgh (UK)
 157. Thomas F. Scanlon, Professor of Classics, University of California, Riverside (USA)
 158. Bernhard Schmaltz, Prof. Dr. Archäologisches Institut der CAU, Kiel (Germany)
 159. Rolf M. Schneider, Professor of Classical Archaeology, Ludwig-Maximilians Universität München (Germany)
 160. Peter Scholz, Professor of Ancient History and Culture, University of Stuttgart (Germany)
 161. Christof Schuler, director, Commission for Ancient History and Epigraphy of the German Archaeological Institute, Munich (Germany)
 162. Paul D. Scotton, Assoociate Professor Classical Archaeology and Classics, California State University Long Beach (USA)
 163. Danuta Shanzer, Professor of Classics and Medieval Studies, The University of Illinois at Urbana-Champaign and Fellow of the Medieval Academy of             America (USA)
 164. James P. Sickinger, Associate Professor of Classics, Florida State University (USA)
 165. Marilyn B. Skinner Professor of Classics, University of Arizona (USA)
 166. Niall W. Slater, Samuel Candler Dobbs Professor of Latin and Greek, Emory University (USA)
 167. Peter M. Smith, Associate Professor of Classics, University of North Carolina at Chapel Hill (USA)
 168. Dr. Philip J. Smith, Research Associate in Classical Studies, McGill University (Canada)
 169. Susan Kirkpatrick Smith  Assistant Professor of Anthropology  Kennesaw State University (USA)
 170. Antony Snodgrass, Professor Emeritus of Classical Archaeology, University of Cambridge (UK)
 171. Theodosia Stefanidou-Tiveriou, Professor of Classical Archaeology, Aristotle University of Thessaloniki (Greece).
 172. Andrew Stewart, Nicholas C. Petris Professor of Greek Studies, University of California, Berkeley (USA)
 173. Oliver Stoll, Univ.-Prof. Dr., Alte Geschichte/ Ancient History,Universität Passau (Germany)
 174. Richard Stoneman, Honorary Fellow, University of Exeter (England)
 175. Ronald Stroud, Klio Distinguished Professor of Classical Languages and Literature Emeritus, University of California, Berkeley (USA)
 176. Sarah Culpepper Stroup, Associate Professor of Classics, University of       Washington (USA)
 177. Nancy Sultan, Professor and Director, Greek & Roman Studies, Illinois Wesleyan University (USA)
 178. David W. Tandy, Professor of Classics, University of Tennessee (USA)
 179. James Tatum, Aaron Lawrence Professor of Classics, Dartmouth College
 180. Martha C. Taylor, Associate Professor of Classics, Loyola College in Maryland
 181. Petros Themelis, Professor Emeritus of Classical Archaeology, Athens (Greece)
 182. Eberhard Thomas, Priv.-Doz. Dr.,Archäologisches Institut der Universität zu Köln (Germany)
 183. Michalis Tiverios, Professor of Classical Archaeology, Aristotle University of Thessaloniki (Greece)
 184. Michael K. Toumazou, Professor of Classics, Davidson College (USA)
 185. Stephen V. Tracy, Professor of Greek and Latin Emeritus, Ohio State University (USA)
 186. Prof. Dr. Erich Trapp, Austrian Academy of Sciences/Vienna resp. University of Bonn (Germany)
 187. Stephen M. Trzaskoma, Associate Professor of Classics, University of New Hampshire (USA)
 188. Vasiliki Tsamakda, Professor of Christian Archaeology and Byzantine History of Art, University of Mainz (Germany)
 189. Christopher Tuplin, Professor of Ancient History, University of Liverpool (UK)
 190. Gretchen Umholtz, Lecturer, Classics and Art History, University of Massachusetts, Boston (USA)
 191. Panos Valavanis, Professor of Classical Archaeology, University of Athens (Greece)
 192. Athanassios Vergados, Visiting Assistant Professor of Classics, Franklin & Marshall College, Lancaster, PA
 193. Christina Vester, Assistant Professor of Classics, University of Waterloo (Canada)
 194. Emmanuel Voutiras, Professor of Classical Archaeology, Aristotle University of Thessaloniki (Greece)
 195. Speros Vryonis, Jr., Alexander  S. Onassis Professor (Emeritus) of Hellenic Civilization and Culture, New York University (USA)
 196. Michael B. Walbank, Professor Emeritus of Greek, Latin & Ancient History, The University of Calgary (Canada)
 197. Bonna D. Wescoat, Associate Professor, Art HIstory and Ancient Mediterranean Studies, Emory University (USA)
 198. E. Hector Williams, Professor of Classical Archaeology, University of British Columbia (Canada)
 199. Roger J. A. Wilson, Professor of the Archaeology of the Roman Empire, and Director, Centre for the Study of Ancient Sicily, University of British Columbia, Vancouver (Canada)
 200. Engelbert Winter, Professor for Ancient History, University of Münster (Germany)
 201. Timothy F. Winters, Ph.D. Alumni Assn. Distinguished Professor of Classics Austin Peay State University (USA)
 202. Ian Worthington, Frederick A. Middlebush Professor of History, University of Missouri-Columbia (USA)
 203. Michael Zahrnt, Professor für Alte Geschichte, Universität zu Köln (Germany)
 204. Paul Zanker, Professor Emeritus of Classical Studies, University of Munich (Germany)

 

      αριθμός επισκεπτών