Πολιτισμός Λογοτέχνες

Γιάννης Μότσιος

Η «Εφημερίδα των Συντακτών τιμά τον Γιάννη Μότσιο  

Στο Ηράκλειο Κρήτης  12 Νοεμβρίου 2015


 

Τον διανοούμενο της Αριστεράς Γιάννη Μότσιο τιμά η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε μια λογοτεχνική και καλλιτεχνική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο Νεολαίας στην Ανδρόγεω του Ηρακλείου Κρήτης.

Ο τιμώμενος θα κάνει μια ομιλία για την απήχηση της ελληνικής λογοτεχνίας στη Ρωσία.

Ο Γιάννης Μότσιος, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ποιητής, δοκιμιογράφος και συγγραφέας, υπήρξε παράλληλα ο πρώτος μεταφραστής των έργων του Νίκου Καζαντζάκη στα ρωσικά.

Μετέφρασε επίσης Σολωμό, Παλαμά, Βάρναλη, Ρίτσο κ.ά.

Κατέγραψε τα ελληνικά μοιρολόγια από την Κρήτη έως τη Θράκη, την Κύπρο, των ελληνόφωνων πληθυσμών της Κάτω Ιταλίας, αλλά και των Ελλήνων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Γεννήθηκε στο χωριό Δεσπότης Γρεβενών το 1930, υπηρέτησε την Αντίσταση κατά των δυνάμεων Κατοχής και υπήρξε ο τελευταίος ασυρματιστής του Δημοκρατικού Στρατού στον Γράμμο. Φοίτησε στις φιλολογικές σχολές των πανεπιστημίων Τασκένδης και Κιέβου.

Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Λογοτεχνίας της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ με ειδίκευση στη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία.

Το 1976 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ανεργος στην Ελλάδα επί 18 μήνες εξαιτίας της άρνησής του να συμμορφωθεί με τας υποδείξεις.

Από το 1980 έως το 1997 δίδαξε ελληνική και ξένη Λογοτεχνία, θεωρία λογοτεχνίας, ερμηνεία κειμένων και δημοτικό τραγούδι στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων.

Για πρώτη φορά σε ελληνικά πανεπιστήμια δίδαξε το μάθημα της ελληνικής λογοτεχνίας κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την κατοχή και την Εθνική Αντίσταση.

Εργα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές γλώσσες. Εγραψε εργο-βιογραφικά λήμματα για Ελληνες συγγραφείς, άρθρα για τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία σε σοβιετικές εγκυκλοπαίδειες, καθώς και τα λήμματα για τους συγγραφείς των λαών της ΕΣΣΔ, της Βουλγαρίας, της Σερβίας.

Τον τιμώμενο Γιάννη Μότσιο θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος και ποιητής Παναγιώτης Γεωργουδής.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας-Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ Χρήστος Χατζηιωσήφ.

Θα απαγγείλουν ποιήματα του Γιάννη Μότσιου οι Θοδωρής Κώπας και Ελένη Γιαμαλάκη, ενώ πιάνο θα παίξει η Λιλή Δάκα.

περισσότερα για τον Γιάννη Μότσιο


 

   

      αριθμός επισκεπτών