Πολιτισμός Λογοτέχνες

Γιάννης Μότσιος

  

Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη «όταν σφίγγουν το χέρι»
προστέθηκε από τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη

Εάν δεν παίζει με το άνοιγμα της σελίδας, πατήστε το βελάκι για να ξεκινήσει!!!

 

   

 

 

         

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

[ΓΡΑΜΟΣ 2021]


  Γιάννης Μότσιος

    Πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Γράμο, η Διημερίδα που διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή, με πρόεδρο τον συνταξιούχο Καθηγητή Νεοελληνικής φιλολογίας του Παν/μιου Ιωαννίνων, Γιάννη Μότσιο, και το Δήμο Νεστορίου. Το θέμα της φετινής συνάντησης, ήταν η Ποίηση της περιόδου 1944-1952.

    Την Παρασκευή το Απόγευμα, 30/7, στην τοποθεσία River Party του Νεστορίου, μοναδικής φυσικής ομορφιάς, δίπλα στις πηγές του Αλιάκμονα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Δήμου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελίες του ποιήματος του Πωλ Ελυάρ, Αθήνα, που γράφτηκε στις 9/12/1944, το πρώτο ποίημα που γράφεται για τα δεκεμβριανά. Ο Γάλλος Εκπαιδευτικός Ανίλ Κισικιόλ, διάβασε το ποίημα στο πρωτότυπο, ενώ η εκπαιδευτικός Θεοδώρα Ανδρ. Λάζαρη διάβασε το ποίημα σε μετάφραση Άγγελου Σικελιανού. 

    Ακολούθως, διαβάστηκαν τέσσερις εισηγήσεις:

  • Καλλιόπη Βέττα: Τάσος Λειβαδίτης: ο μεγάλος Λυρικός.

  • Αντωνία Καππέ, Η ποιητική του εγκλεισμού: Το συνδηλωτικό τοπίο της φύσης στην ποίηση του Τίτου Πατρίκιου.

  • Δημήτρης Κόκορης: 

  • Ανδρέας Λάζαρης: Η Διαλεκτική Ιστορίας-Ποίησης στην Πρώτη Μεταπολεμική γενιά: η Ποιητική και αισθητική συγκρότησή της.

     Την Παρασκευή το βράδυ, ο Μαέστρος Χρίστος Παναγιωτόπουλος, Ιδρυτής και Διευθυντής της Ιόνιας Ορχήστρας, με έδρα την Πάτρα, στον Ξενώνα Αλέξανδρος, προσέφερε ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, με τραγούδια από το ελληνικό έντεχνο και Λαϊκό τραγούδι, και μελοποιημένη Ποίηση. Τον συνόδευσε σε κάποια τραγούδια με την μοναδική μελωδική φωνή της, η Ερμηνεύτρια και Βουλευτής της Π.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Καλλιόπη Βέττα.

    Το Σάββατο, 31/7/2021, όλοι οι συμμετέχοντες μετέβησαν στο Γράμο, στη Λίμνη Μουτσάλια, στην Πάνω Αρένα. Μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό τοπίο, με την πυκνή βλάστηση και τη μοναδική χλωρίδα που διαθέτει το μαγικό βουνό, στο χώρο όπου συνέβησαν τα δραματικά γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου, αλλά και χώρο που ύμνησαν ποιητές της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς αλλά και ο σπουδαίος Πωλ Ελυάρ, αλλά και ο πρόεδρος του Συνεδρίου Γιάννης Μότσιος, είχαμε μια εισήγηση για την Ποίηση της περιόδου από τον Γιάννη Μότσιο. Με σύντομη περίληψη αναφέρθηκε στο έργο των σημαντικότερων ποιητών της Γενιάς αλλά και σκιαγράφησε τη σχέση τους με Ποιητές της προηγούμενης Γενιάς, όπως Ρίτσος, Σεφέρης κλπ.

     Δυο μοναδικοί και εξαιρετικοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί αλλά και άνθρωποι του Πολιτισμού, ο Κώστας Γιαλίνης και η Λήδα Δημητρίου, με φωνή ανάλογη του μεγέθους του Γράμου, απήγγειλαν Ποιήματα ποιητών της Αντίστασης, σε επιλογή του Γιάννη Μότσιου [Βρεττάκος, Ρίτσος, Ρίτα Μπούμη-Παππά, Σικελιανός, Γιαννόπουλος, Σινόπουλος, Σαχτούρης κλπ.]. 

    Η εκδήλωση έκλεισε με αναμνηστικές φωτογραφίες των συμμετεχόντων μπροστά στη Λίμνη Μουτσάλια. Τόσο οι εισηγήσεις, που συνεισέφεραν ουσιαστικές νέες προσεγγίσεις στην Ποίηση της Περιόδου 1944-1952, καταγράφοντας ως βασική συνισταμένη των ομιλητών-ερευνητών το γεγονός ότι πρόκειται, ενδεχομένως, για την πιο παραγωγική και ίσως ανανεωτική μορφή Ποίησης στην Ιστορία της Μετααπολεμικής Ποίησης μας, όσο και το μουσικό κομμάτι αλλά και η ζωντανή επαφή με στίχους, μετασχηματισμένους σε αισθητικό άκουσμα μοναδικό στην ποιότητά του, στο φυσικό περιβάλλον του Γράμου, αποτελούν μια επιστημονική, ερευνητική αλλά και πολιτική και ιστορική παρακαταθήκη για το μέλλον.

    Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς Νίκο Μότσιο και Παναγιώτη Μάνιο και σε τρίτο ανώνυμο χορηγό, χωρίς την οικονομική υποστήριξη των οποίων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η Διημερίδα.

    Τέλος, θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Νεστορίου, που φιλοξένησε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη Διημερίδα και τους συντελεστές της. Ο Δήμος κάλυψε οικονομικά τη διαμονή των συντελεστών σε καταλύματα της Πόλης, ενώ διέθεσε και πούλμαν για τη μετάβαση στη λίμνη Μουτσάλια, αλλά και όχημα για τη μεταφορά του απαραίτητου εξοπλισμού, σε δύσκολες συνθήκες, λόγω καύσωνα.

    Θερμές ευχαριστίες, λοιπόν, στο Δήμαρχο Νεστορίου κ. Χρήστο Γκοσλιόπουλο.

 

Φιλικά,

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής,

Γιάννης Μότσιος.

Πεδινή, Ιωάννινα, 5/8/2021.

 

ΥΓ. Στην διημερίδα αναφερθήκαμε ακροθιγώς και σε δυο άλλα είδη της τέχνης που σχετίζονται με το κύριο θέμα της: τη ζωγραφική και τη μουσική. Ο Νίκος Πρόκος μετέφερε σε μουσαμά 3 έργα ζωγραφικής και μια φωτογραφία: το «Γυναικείο κεφάλι», που το δώρισε ο Πικάσο στον ελληνικό λαό το 1949 για τη λαμπρή συνεισφορά του στην Αντίσταση, δυο πίνακες «ο Πικάσο στο Γράμμο» και «ο χορός ανταρτών στο Γράμμο» του Σπαρτάκ Πασκαλέφσκι, Βούλγαρου καλλιτέχνη με ρίζες ελληνικές από τους γονείς του, και τη φωτογραφία του γεφυριού της Πορτίτσας που συνοδεύεται από το δημοτικό τραγούδι «Κοράσιο ετραγούδαγε σε πέτρινο γιοφύρι». Οι εργασίες του Σαββάτου στη λίμνη Μουτσάλια των Αρένων  ξεκίνησε με το κοινό τραγούδισμα του ρεμπέτικου «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» του Α. Καλδάρα που γράφτηκε τον Απρίλη του 1948 και οι στίχοι του αναφέρονται σε παλικάρι της Αριστεράς που είναι έγκλειστο σε κελί του Γεντί Κουλέ «στο στενό το παραθύρι που φωτίζει το κελί» (ο αλογόκριτος στίχος του ίδιου του Καλδάρα). Να σημειώσουμε ότι στην περσινή ημερίδα στο Νεστόριο, συμμετέχοντες όπως η Π. Πασχαλίδου, ο Γ. Πολονύφης και ο Α. Σκιαθάς απήγγειλαν  ποιήματά τους με αναφορά στο Γράμμο.

Με τον Γιάννη Δημητρίου, μουσικό από τη Νάουσα, συμφωνήσαμε -σύμπαντος θέλοντος και επιθυμούντος σφόδρα-  αρχές Ιουλίου του 2022 να οργανώσουμε εκδήλωση με ρεμπέτικα του 1940-50 που θα συνοδεύεται από έργα ζωγραφικής και γλυπτικής της ίδιας δεκαετίας. 

Η εκδήλωση θα γίνει στον φιλόξενο χώρο της ίδιας λίμνης, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας. Καλεσμένοι είναι όλοι οι λάτρεις της μεγάλης τέχνης της δεκαετίας του ’40. 

 


 

 

 

  

 

Περισσότερα για τον Γιάννη Μότσιο

   

      αριθμός επισκεπτών