Πολιτισμός Λογοτέχνες

Γιάννης Μότσιος

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

στον Γιάννη Μότσιο:

τον ποιητή,  το φιλόλογο,

τον πανεπιστημιακό δάσκαλο,

τον άνθρωπο

 

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

(ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ)

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ  ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ

ΤΟΥ  ΓΙΑΝΝΗ  ΜΟΤΣΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΕΣ, ΑΡΘΡΑ,  ΚΡΙΣΕΙΣ, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 

Επιμέλεια Αντρέα Λάζαρη,

διδάκτορα Φιλολογίας

Δυο λόγια  για τη δομή του μελλοντικού βιβλίου

 


Γιάννης Μότσιος

Το περιεχόμενο της παρούσας έκδοσης  ανταποκρίνεται στο γράμμα και στο πνεύμα των πρώτων τεσσάρων σειρών της σελίδας: 31  Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, φιλόλογοι, φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, λαογράφοι, θεωρητικοί της ποίησης, γενικότερα της λογοτεχνίας και της τέχνης, ζωγράφοι, πεζογράφοι, χαράκτες κ. ά. μιλούν για το έργο του Γιάννη Μότσιου.

Το πρώτο μέρος αρχίζει με μια επιστολή του Μάρκου Αυγέρη, στην οποία κρίνεται η πρώτη ποιητική συλλογή του Γ. Μ. που δημοσιεύτηκε στην Αθήνα το 1971 και τελειώνει (χρονικά) με άρθρο του Λαοκράτη Βάσση (Γιάννης Μότσιος  Ο ποιητής του Γράμου)  για τα ανέκδοτα ποιήματά του που ήδη κυκλοφόρησαν το 2013 σε δυο εκδόσεις από τις Εκδόσεις Γρηγόρη. Και της κυρίας Γεωργίας Λαδογιάννη, Καθηγήτριας της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τον τίτλο: Γιάννης Μότσιος, Αναλύσεις Ποιητικών Κειμένων. Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2011.

Η ταξινόμηση των κειμένων σε θεματικές ενότητες είναι σχετική, αφού οι ομιλητές και αρθρογράφοι αναφέρονται σε περισσότερους από έναν κλάδους, συχνά και σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας τού Γ. Μότσιου. Η δημοσίευση των κειμένων θα ακολουθήσει  αλφαβητική σειρά  συγγραφέων κατά κατηγορία.

 

Α΄.  Ο ΠΟΙΗΤΗΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΤΣΙΟΣ

1. Μάρκος  Αυγέρης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας: Αθήνα 2 Ιανουαρίου 1972: «Θερμοί τόνοι και ψυχική έξαρση, πλούτος γλώσσας και εικόνων».

2. Λαοκράτης Βάσσης «Γιάννης Μότσιος Ο ποιητής του Γράμου: ενώνοντας αδιάσπαστα τον

μ α χ η τ ή και τον π ο ι η τ ή, συμμετέχει με ένα άλμα προς το μέλλον».

3.  Κώστας Γιαλίνης:  ηθοποιός, ποιητής, μουσικός,  ζωγράφος. Παρέμβαση στη βραδιά με τον τίτλο: «Ο Γράμμος στην ελληνική και τη γαλλική (Πωλ Ελυάρ) ποίηση».  (Πειραιάς, 18 Οκτωβρίου 2010): «Είναι τόσο αληθινός που δεν σου επιτρέπει απέναντί του να μην είσαι και συ απόλυτα αληθινός».

4. Στέφαν Γκέτσεφ  (Βουλγαρία):   «Αυτός ο άνθρωπος είναι ποιητής»

5. Νίκος Γρηγοριάδης, ποιητής, , ιστορικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας, γνωστός φιλόλογος και εκδότης:  «Η ποίηση του Γιάννη Μότσιου: Όπως το άρωμα μέσ’ απ’ το λουλούδι»

6. Τάσος Κανάτσης. ποιητής, εκπαιδευτικός: «Μια περιδιάβαση ώς ... Την άκρη του μπλε, ποιητικής συλλογής τού Γιάννη Μότσιου»

7. Παναγιώτης  Κουβελάκης, ποιητής. «Τραγουδάει σαν άγγελος του θεού τον έρωτα»

8.  Γεωργία Λαδογιάννη, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Η ποίηση του Γιάννη Μότσιου: Η γλώσσα συνοδεύει χειρονομία χαιρετισμού και βιώματα ευφορικής πληρότητας»

9. Καριοφίλης – Κάρολος  Μητσάκης, Ομότιμος καθηγητής του Π. Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, Διευθυντής του Greek Letters. A journal of Modern Greek Literature in translation: «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΤΣΙΟΣ. Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ» (με δεξιοτεχνία και ευρηματικότητα ).

Β΄ Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

1.Απόστολος Αθανασάκης, καθηγητής πανεπιστημίου της Σάντα Μπάρμπαρα, ΗΠΑ: «Τα επιχειρήματα έχουν στοχαστικό βάθος και τρομερή ευθύτητα»

2.  Νίκος Γρηγοριάδης: ποιητής, ιστορικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας, γνωστός φιλόλογος και εκδότης: «Κρύβοντας όσο μπορώ το θαυμασμό μου».

3. Τόντσο Ζέτσεφ   (Βουλγαρία), ιστορικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας, πεζογράφος, αντεπιστέλλον μέλος της βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών : «Αναντικατάστατη η συνεισφορά του Γιάννη Μότσιου στη βουλγαρική και την ελληνική φιλολογική επιστήμη».

4. Φάνης Κακριδής. Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Η μελέτη  για τα μοιρολόγια είναι πολύ καλή και ως σκέψη και ως μέθοδος και ως αποτέλεσμα».

5. Δημήτρης  Κόκορης,  φιλόλογος και κριτικός της λογοτεχνίας, Επίκουρος Καθηγητής του Α.Π.Θ. Γιάννης Μότσιος : ποιητής, φιλόλογος, δάσκαλος. «Ο Γιάννης Μότσιος γνωρίζει τη λογοτεχνία, και ειδικότερα, την ποίηση και εκ των έσω, αγγίζει τις βαθύτερες ρυθμικές πτυχές της, τη γλωσσική της επιφάνεια, το λεκτικό της βάθος και τη μουσικότητά της».

6. Ηλία Κόνεφ  (Βουλγαρία), ), ιστορικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας, αντεπιστέλλον μέλος της βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, πρώην Υπουργός Πολιτισμού της χώρας του: «Άριστα τεκμηριωμένες οι αντιλήψεις του Έλληνα επιστήμονα».

7.Μιχαήλ Μερακλής, Ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Ελλάδας, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: ΤΟ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΤΣΙΟΥ: Η εξαιρετική προσφορά του στη μελέτη και την έρευνα της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

8.  Κύριλ  Τοπάλοφ, φιλόλογος, ιστορικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας, γνωστός θεατρικός συγγραφέας, πρώην πρεσβευτής της Βουλγαρίας στην  Ελλάδα, νυν πρεσβευτής της χώρας του στο Βατικανό (Βουλγαρία)   «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΤΣΙΟΣ - Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΚΙ Ο ΦΙΛΟΣ : Η ανακάλυψη των ιδιοτήτων για τις κοινές λογοτεχνικές τυπολογίες στα Βαλκάνια»

9.  Γεωργία Λαδογιάννη, Καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Γιάννης Μότσιος, Αναλύσεις Ποιητικών Κειμένων. Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2011. «Η ιδιαίτερη φιλολογική σκευή και η ουμανιστική κουλτούρα είναι το μεγάλο κέρδος για τον αναγνώστη του βιβλίου του Γ. Μότσιου. Η «Ποιητική» δεν είναι αφηρημένη θεώρηση, που παρακάμπτει ή αλαζονικά αχρηστεύει τα κείμενα, αντίθετα, προχωρεί μαζί μ’ αυτά, βήμα βήμα, αναδεικνύοντας τις θεωρητικές τους αξίες».

Γ΄. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΤΣΙΟΣ

1. Ντάνιελ Γιάκοτς (Ουγγαρία): Καθηγητής πανεπιστημίου,  κοινωνιολόγος και φιλόσοφος της τέχνης,  διευθυντής ηλεκτρονικού περιοδικού ιστορικού, κοινωνιολογικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου.   «ΓΙΑΝΝΗΣ  ΜΟΤΣΙΟΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ. Το «Ελληνικό μοιρολόγι» είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματά του»

2.  Κώστας  Γιαλίνης, συγγραφέας, ηθοποιός: «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΤΣΙΟΣ: ‘Ο έλλογος ήχος, ο φυλαγμένος μέσα στη γραφή του’».  

3. Σίμος Ζαγκανίκας, Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών. «Δυο αριστουργήματα της τοπικής μας λαογραφίας».

4. Βλαντίμιρ  Ίβτσενκο, πεζογράφος, μέλος της Εθνικής Ένωσης Συγγραφέων Ουκρανίας:  «Δίψα για απερπάτητες ατραπούς».

5. Γκεννάντι Κουλισόφ : Διακεκριμένος Ζωγράφος, μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών Ρωσίας. Βραβευμένος σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις. Διδάσκει Ιστορία της τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης του.  «Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ  ΓΙΑΝΝΗΣ  ΜΟΤΣΙΟΣ: Ο Έλληνας που κατάκτησε το   Ρωσικό Βορρά».

6. Γιώργος Μ. Οικονόμου (1939 – 2012), ποιητής, δοκιμιογράφος, αρχισυντάκτης του περιοδικού ΦΗΓΟΣ «Ένας αξιόλογος άνθρωπος: ο Γιάννης Μότσιος συνιστά ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου και διανοούμενου στα Ελληνικά Γράμματα […] Το πολύπλευρο έργο του πρέπει να πάρει την αρμόζουσα θέση στα Γράμματά μας».   

7.  Σπαρτάκ Πασκαλέφσκι, ζωγράφος, γραφίστας, θεωρητικός της τέχνης: «Θέλω να σας μιλήσω απλά». «Αυτές οι λέξεις είναι όχι μόνο έκφραση εν τη ρύμη του λόγου, του εσωτερικού ποιητικού παλμού, αλλά σε μεγάλο βαθμό μιλάει για τη συνέπεια, τη συνταύτιση και την ευθυγράμμιση του στοχαστή, του ανθρώπου και του δημιουργού Γιάννη Μότσιου».

8.  Βάλτερ Πούχνερ, Ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών. «Βαρυσήμαντες οι αναλύσεις  της Εισαγωγής» στο έργο του «Το ελληνικό μοιρολόγι».

9. Βασίλης  Φίλιας, Ομότιμος καθηγητής του Παντείου πανεπιστημίου, πρώην  πρύτανης: «Θεωρώ την προσφορά  τού Γιάννη Μότσιου  πάρα πολύ σημαντική».

Δ΄.  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΤΣΙΟ

1. Μάκης  Αποστολάτος:  «Εντυπωσιάζει ο επιστημονικός του λόγος

2.  Ανδρέας  Α.  Αρτέμης: «Λόγια εναγκαλισμού.  Συγγραφέας με οξύτατη κριτική σκέψη κι ερευνητική διάθεση ο Γιάννης Μότσιος».

3.  Λυδία  Γ. Λάβδα:  «Με γνώμονα την σημαίνουσα προσφορά του Γιάννη Μότσιου».

4. Κάρολος Μητσάκης: Ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών: «Στη θέση του Χαιρετισμού εγώ θα διαβάσω ένα ποίημα του Γιάννη Μότσιου: ΣΥΨΥΧΟ ΖΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ  (Ρέκβιεμ)».

5. Κώστας ΣαχινίδηςΔιδάκτωρ της κοινωνικής λαογραφίας: «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΤΣΙΟΣ: Συμβολή στην έρευνα και την προβολή της δημοτικής ποίησης»   

 Επιστροφή στον Γιάννη Μότσιο

   

      αριθμός επισκεπτών