Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

Η Grace Chui και η Χριστίνα Τζιάλλα στο Ζάλογγο    

1ο Φεστιβάλ Παμβώτιδας

Πληροφορίες που συνδέονται με το 1ο Φεστιβάλ Παμβώτιδας

που δρομολογείτε για 1-3 Σεπτεμβρίου 2023

στα Γιάννενα (Νησί και Σπήλαιο).

 

"Με μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή υποδεχτήκαμε στην πόλη των Ιωαννίνων, την καταξιωμένη δασκάλα (Shifu) του Tai Chi, Grace Chui. Η Grace αποτελεί μια προσωπικότητα πάνω στην οποία ακουμπά μία από τις θεματικές  του 1ου Φεστιβάλ Παμβώτιδας  που διοργανώνει η «Καλλίεργον» τις τρεις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ενός φεστιβάλ που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), Της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών.

[Αντιστοιχίες Πολιτισμών: «Ο πόλεμος ως άμυνα (Ελλάδα) και ο πόλεμος ως τέχνη (Κίνα)»], μαζί με ένα αφιέρωμα στη Σουλιώτισσα πολεμίστρια, είναι το θέμα που θα διαπραγματευτεί Χριστίνα Τζιάλλα στην ενότητα των παρουσιάσεων και αφιερωμάτων την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023.

Αφορμή στάθηκε η γνωριμία της Χριστίνας με την Grace έναν σχεδόν χρόνο πριν στην Αίγινα, κατά τη διεξαγωγή ενός Tai Chi Chouan Retreat, όπου συμμετείχαν και οι δύο. Ένα χρόνο μετά, η Grace έρχεται ξανά στην Ελλάδα. Η Χριστίνα την προσκάλεσε για να μας μιλήσει για έναν πολιτισμό ενός λαού που γαλουχήθηκε με γυναίκες  που παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και με ρήσεις, όπως αυτή του Bruce Lee "Be water my friend...". Της έδειξε τα ελληνικά βουνά και της γνώρισε το δικό μας υδάτινο στοιχείο, το δικό μας dna που τρέχει στις φλέβες μας.

Η Shifu Grace Chui αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση. Ήρθε  και  μας σύστησε, μέσα από εργαστήρια που πραγματοποίησε, την ευγενή και ήπιας μορφής πολεμική τέχνη του Tai Chi που μιμείται την κίνηση και τις διαθέσεις του νερού.

Αφού φιλοξενήθηκε αρχικά στην έδρα της Καλλίεργον και ξεναγήθηκε σε μέρη της Μεσσηνιακής Μάνης, φιλοξενήθηκε και ξεναγήθηκε σε περιοχές με πλούσια ιστορία στα Γιάννενα και το Σούλι. Ήταν ένα προσκύνημα, όπως η ίδια το έθεσε, στα μέρη όπου η ιστορία κρατά άσβεστη τη μνήμη κάποιων γυναικών, έτσι όπως τις γνώρισε μέσα από τα μάτια και τη γραφή της Χριστίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο  της επίσκεψής της στα Γιάννενα, έκανε ένα δωρεάν εργαστήρι Qi Gong και Tai Chi, για μικρούς και μεγάλους, στο Δροσοχώρι. Από την πρώτη κιόλας στιγμή κέρδισε τις εντυπώσεις, τον θαυμασμό και την αγάπη όσων είχαν την τύχη να συμμετάσχουν και να τη γνωρίσουν από κοντά.   

Περισσότερα για το 1ο Φεστιβάλ Παμβώτιδας θα βρείτε στον σύνδεσμο: 

https://el.kalliergon.com/pamvotis-festival

 * Το ακριβές πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα και θα το βρείτε αναρτημένο στον παραπάνω σύνδεσμο.

Η Grace γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ το 1957. Το 1989 μετανάστευσε μόνη της στο Τορόντο του Καναδά. Το 1990 μετακόμισε από το Τορόντο στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ και από τότε έχει εγκατασταθεί εκεί. Ο πατέρας της Grace, Chui Lap Kan, ήταν δάσκαλος Tai Chi και η ίδια παρακολουθούσε τα μαθήματα του από μικρή ηλικία. Από τον Δεκέμβριο του 1996, βοηθούσε τον πατέρα της στη διδασκαλία στο Μόντρεαλ. Μετά τον θάνατο του δασκάλου Chui τον Ιανουάριο του 2004, ξεκίνησε να διδάσκει η ίδια. Συνεχώς αναβαθμίζει τις δεξιότητές της και τεχνικές μέσω της μελέτης από την οικογένεια Tung/Dong και διαφορετικούς δασκάλους. Από το 2006, η Grace είναι συνιδρύτρια στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Tai Chi Club.

  

Grace Chui και η Χριστίνα Τζιάλλα

     
Η Grace Chui στο Νησί στα Γιάννενα

    
Η Grace Chui με τα παιδιά

  

    

      αριθμός επισκεπτών