Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

   

 Λόρδος Βύρωνας

 

ΒΥΡΩΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Ερευνητικό Κέντρο & Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό

    

Μεσολόγγι 30.3.2024     

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Βυρωνική  Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, έχει την εξαιρετική τιμή και χαρά, να σας προσκαλέσει  στα Εγκαίνια των Επετειακών Εκθέσεων που διοργανώνει για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Ποιητή και λαμπρού Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα ( 19.4.1824), που θα πραγματοποιηθούν στο ΒΥΡΩΝΕΙΟ κτήριο- αντίγραφο της οικίας του Χρήστου Καψάλη-  την Παρασκευή 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 και ώρα 11:30 το πρωί . Η Εκδήλωση είναι ενταγμένη στις ΕΟΡΤΕΣ ΕΟΔΟΥ.

Α) Έκθεση με θέμα τη ζωή και το έργο του λόρδου Βύρωνα στον Μουσειακό χώρο της Βυρωνικής Εταιρείας στον 1ο όροφο, σε Συνδιοργάνωση  με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

    Η έκθεση θα ξεκινά με αναφορές στα πρώτα χρόνια του ποιητή, στη ζωή του στην Αγγλία και στο πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα. Ακολούθως, θα εστιάζει στη μετέπειτα σύνδεσή του με το ευρωπαϊκό φιλελληνικό κίνημα, στις σχέσεις του με το Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου, στην έλευσή του και στην παραμονή του στην επαναστατημένη Ελλάδα μέχρι τον θάνατό του. Επιπλέον, εκτενείς αναφορές θα γίνουν στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού Φιλελληνικού Κινήματος και σε κομβικά γεγονότα της Επανάστασης που επηρέασαν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ του Αγώνα των Ελλήνων, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου. 

Β)  Εικαστική Φωτογραφική έκθεση  στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης στον 2ο όροφο του ΒΥΡΩΝΕΙΟΥ  κτηρίου με τίτλο:

 «…κοίταξε γύρω σου και διάλεξε τον τόπο σου…» Από το τελευταίο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα που έγραψε στο Μεσολόγγι την ημέρα των γενεθλίων του στις  22 Ιανουαρίου 1824 «Σήμερα συμπληρώνω τα τριάντα έξη μου χρόνια»

    Η έκθεση της φωτογράφου Μαρίας Στέφωση επιχειρεί μια ξεχωριστή ανάγνωση στην ιστορική μορφή του Λόρδου Βύρωνα ανασυνθέτοντας σε μια ενότητα εικαστικών φωτογραφιών την εμβληματική αυτή φυσιογνωμία του Αγώνα, όπως ήταν ο Λόρδος Βύρων και τη ζωή του στο Μεσολόγγι. Η δημιουργός μας ταξιδεύει αναζητώντας με το φακό της να συναντήσει το βλέμμα του ποιητή.

Γ) «Ατενίζοντας την μορφή του Λόρδου  Βύρωνα» Ζωγραφική έκθεση στους τοίχους του μεγάλου κλιμακοστασίου του Βυρώνειου κτηρίου.

     Καλλιτέχνες  ζωγράφοι απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών, όπως η Άννα Φιλίνη, ο Δημήτρης Κρέτσης, ο Νίκος Ντούμας, και ο Γιάννης Ρόμπολας  εκθέτουν ζωγραφικά τους έργα, ειδικά εμπνευσμένα από τη μορφή του Λόρδου Βύρωνα στον χώρο του κλιμακοστασίου του Βυρώνειου κτηρίου, ενώ από τον τομέα της γλυπτικής τέχνης, ο δημιουργός κ. Βασίλης Παπασάικας παρουσιάζει δύο προτομές του, απεικόνιση του Λόρδου Βύρωνα και του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια.

 Εκθέτουν ακόμη πορτραίτα τους, για τον άγγλο φιλέλληνα ρομαντικό ποιητή,  ο Καθηγητής και Κριτικός Τέχνης της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Δανίας, DrFerdinand Krag και ο Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Dundee στην Σκωτία, Dr. Calum Colvin.

Δ)  Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στις 5:30- 6:30 μ.μ  στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, θα πραγματοποιηθεί  εκδήλωση σε συνεργασία με το IDA – Institute for Digital Archaeology του Πανεπιστημίου  της Οξφόρδης.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει άριες από την νέα  Όπερα  « Οι τελευταίες ημέρες του Βύρωνα»- παραγγελθείσα από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας της Οξφόρδης- η οποία εκτελείται σε  παγκόσμια πρεμιέρα, την ημέρα της επετείου του θανάτου του ποιητή και λαμπρού φιλέλληνα. Θα ακολουθήσουν άριες από την Όπερα του Τζουζέπε  Βέρντι « ΙΙ Corsaro» βασισμένη στο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα The Corsair (1814).

    Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία και την ομιλία του ο Διευθυντής και Ιδρυτής του IDA Dr. Roger Michel, καθώς και δεκαμελής αποστολή προσωπικοτήτων από την Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό ο Επιμελητής της Houghton Library του Πανεπιστημίου του HarvardDrPeter XAccardo, της Byron Society of America.

   Το Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, αλλά και το Ερευνητικό Κέντρο- Βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας, αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης για τους απανταχού Φιλέλληνες και την διεθνή Ακαδημαϊκή κοινότητα, που έρχονται προσκυνητές στην Ιερή Πόλη που άφησε την τελευταία του πνοή ο λαμπρός Φιλέλληνας.

 

Μετά τιμής,

Ροδάνθη Φλώρου

Πρόεδρος,  Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

 

      αριθμός επισκεπτών