Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών

κοπή Πίτας 2 Φεβρουαρίου 2014


 

Το γλέντησαν με την ψυχή τους, οι Ηπειρώτες των Αχαρνών στην κοπή της Πίτας της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών την Κυριακή  το μεσημέρι 2 Φεβρουαρίου 2014, σε παραδοσιακή ταβέρνα στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στην αίθουσα, όπου η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών είχε προγραμματίσει να κόψει την ''Πίτα των Ηπειρωτών'' από τους εκατοντάδες Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες, τους φίλους και τις φίλες της Ηπείρου και του Συλλόγου, που κατέφτασαν για να γιορτάσουν και ευχηθούν καλή χρονιά και να κόψουν την καθιερωμένη πατροπαράδοτη Πίτα και να γλεντήσουν ηπειρώτικα, όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια το άξιο Δ.Σ. της Ένωσης, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014.

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ικανοποίησε τους διοργανωτές, τόσο την εξαίρετη, αποτελεσματική και ουσιαστική και αυτό το δείχνουν τα αποτελέσματα, Πρόεδρο της Ένωσης Ηπειρωτών  Αχαρνών  Μελπομένη Καράλη και τα μέλη του Δ.Σ., όσο και όλους όσους εργάζονται στα τμήματα που λειτουργούν (χορευτικά, μουσικό, θεατρικό) γιατί χαίρουν της εκτίμησης των Ηπειρωτών της περιοχής, αλλά και των κατοίκων, που μαζικά προσέρχονται στον Σύλλογο και παρακολουθούν όλες τις εκδηλώσεις, που είτε διοργανώνει η 'Ένωση, είτε συμμετέχει σε εκδηλώσεις άλλων Ηπειρώτικων Συλλόγων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της Προέδρου Μελπομένης Καράλη, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές για την καινούργια χρονιά, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Αχαρνών Σωτήρη Ντούρο και τους δημοτικούς συμβούλους που τους συνόδευαν για την παρουσία τους και τη βοήθεια και συμπαράσταση τους στον Σύλλογο, τους υποψήφιους Δημάρχους και τα επιτελεία τους που έδωσαν δυναμικό παρόν, τον Ηπειρώτη εξ αγχιστείας Αρχιτέκτονα Μηχανικό Αλέξανδρο Βησαράκη, και την Ηπειρώτισσα από την Στεφάνη Πρεβέζης, Πολιτικό Μηχανικό, σύζυγο του, που δωρεάν έχει προσφέρει  την αρχιτεκτονική μελέτη για το υπό ανέγερση ''Σπίτι των Ηπειρωτών Αχαρνών΄΄ και συνεισφέρει τα μέγιστα για την έναρξη της οικοδόμησης του κτιρίου και τον Αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Κωνή, για την εν γένει προσφορά, της κορυφαίας αποδημικής ηπειρώτικης οργάνωσης, αλλά και της συμμετοχής της, στις πετυχημένες εκδηλώσεις του Συλλόγου.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ένωσης, αναφέρθηκε στην δράση, το έργο του Συλλόγου και την κοινωνική του προσφορά, το χρόνο που πέρασε. Είπε χαρακτηριστικά, ότι η εποχή μας, εποχή οικονομικής κρίσης, έχει σε πολλή δύσκολη κατάσταση τα οικονομικά της Ένωσης, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από πολιτιστικές επιχορηγήσεις, αλλά το Δ.Σ. δεν φείδεται κόπων και τα αποτελέσματα είναι τα ίδια και καλύτερα σε σύγκριση με το παρελθόν, που υπήρχε βοήθεια κρατική και ιδιωτική. Πέραν τούτου, τώρα, είπε η Πρόεδρος, έχουμε αναπτύξει και μιά σειρά δράσεων κοινωνικής προσφοράς σε συνεργασία με τις Δημαρχιακές αρχές και είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα των δράσεων μας, που χαίρουν της εκτίμησης των κατοίκων και των δύο περιοχών. Στην συνέχεια ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την ανέγερση του ''Σπιτιού του Ηπειρώτη Αχαρνών'', τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πολύ σύντομα η 'Ένωση μας, θα δραστηριοποιηθεί σε οίκημα που αναλογεί στην προσφορά της Ηπειρώτικης Αποδημίας Αχαρνών.


 

Κατόπιν, ο ιερέας, ηπειρώτικης καταγωγής και αυτός, του πλησιέστερου προς το οίκημα που στεγάζεται η Ένωση σήμερα, Ιερού Ναού, ευλόγησε την Πίτα και η Πρόεδρος, κατά τα πατροπαράδοτα και με ηπειρώτικο τελετουργικό την έκοψε, την οποία κατασκεύασε και προσέφερε μία γυναίκα μέλος του Συλλόγου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, αφού δήλωσε πρώτα Ηπειρώτης και στη συνέχεια Μενιδιάτης, καθόσον μέρος της ζωής του έζησε στην Ήπειρο, που πολυαγαπά, αναφέρθηκε περιληπτικά στην προσφορά του Συλλόγου στην τοπική κοινωνία, όπως αυτός την εισπράττει και δήλωσαν ότι, ως Δημοτική Αρχή, θα είναι πάντα δίπλα στις προσπάθειες των Ηπειρωτών των Δήμων των και θα συνδράμουν με κάθε πρόσφορό μέσο.

Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Ηπειρώτης Περιφερειακός Σύμβουλος, με καταγωγή από την Λούτσα Πρέβεζας Αντώνης Γάκης, που δήλωσε ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα για την ανέγερση του ''Σπιτιού του Ηπειρώτη Αχαρνών''.

Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, στη συνέχεια πήρε το λόγο και αφού συνεχάρει το Διοικητικό Συμβούλιο για το πλούσιο και αποτελεσματικό έργο του, τόνισε την αξία της προσφοράς τους στην δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης. Τους κάλεσε, σε συνεργασία με την ΠΣΕ να προωθήσουν παραπέρα τις δράσεις τους, δηλώνοντας ότι η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών θα είναι δίπλα τους.

Ακόμη αναφέρθηκε στα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την πατρώα γη και που έχουν να κάνουν με την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών εξαιτίας της κρίσης, με την μεγάλη αύξηση της ανεργίας, που οδηγεί την 'Ήπειρο να είναι πρώτη σε ποσοστό ανέργων πανελλαδικά, την αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή, από την ελλειπή φρούρηση των παραμεθορίων περιοχών και την μεγάλη ανασφάλεια που έχει καταλάβει τους κατοίκους, εξαιτίας της δράσης των λαθρέμπορων ναρκωτικών και της παρεμβατικής συμπεριφοράς των λαθρομεταναστών, που εισέρχονται από την Αλβανία. Αναφέρθηκε στις Πρωτοβουλίες και δράσεις της ΠΣΕ για τους κατοίκους της Ηπείρου, σε συνεργασία με το αποδημικό κίνημα και τους τοπικούς φορείς της Ηπείρου.

Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να παραστούν, στην μεγάλη εκδήλωση της Ηπειρώτικης Αποδημίας ''Η Πίτα του Ηπειρώτη 2014'', που διοργανώνει η ΠΣΕ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας , την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, στις 10.00΄η ώρα το πρωί, με την συμμετοχή δεκάδων χορευτικών απ' όλους τους Ηπειρώτικους Συλλόγους της Χώρας, αλλά και καταξιωμένων Ηπειρωτών μουσικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το χορευτικό της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών, υπό την διδασκαλία του εξαίρετου χοροδιδάσκαλου Φάνη Μεντή, που συγκαταλέγεται και θεωρείται ένα από τα κορυφαία χορευτικά της Χώρας, θα εισπράξει και φέτος το θερμότατο χειροκρότημα των θεατών.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, τα παιδικά χορευτικά και των ενηλίκων προσέφεραν πλούσιο θέαμα χορευτικής δεινότητας Ηπειρώτικων χορών και όχι μόνο, εισπράττοντας παρατεταμένα χειροκροτήματα απ΄ όλους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των προαναφερόμενων, το μέλος του Δ.Σ. της ΠΣΕ  Χριστόφορος Ευθυμίου,  εκπρόσωποι πολιτιστικών και άλλων φορέων της πόλεως των Αχαρνών  και εκπρόσωποι αποδημικών οργανώσεων κατοίκων των προαναφερόμενων περιοχών, που προέρχονται από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Κατόπιν ξεκίνησε το γλέντι, όπως παλιά, με έναρξη του χορού, από τον Ιερέα που ευλόγησε την Πίτα,  τον Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ Κώστα Κωνή, την Πρόεδρο της Ένωσης Μελπομένης Κάραλη, και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το τσίπουρο και το κρασί από τη Ήπειρο έρρευσαν χωρίς περιορισμό και συνετέλεσαν ώστε το γλέντι που ακολούθησε, συνοδεία ηπειρώτικης κομπανίας που απαρτιζόταν από μέλη της Ένωσης να κρατήσει μέχρι αργά το βράδυ.

Τον όλο συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο χοροδιδάσκαλος και μέλος του Δ.Σ. της 'Ένωσης Φάνης Μεντής.

Και του χρόνου.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   αριθμός επισκεπτών
       --