Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

Χαΐνηδες, Ψαραντώνης, Κι όμΩς κινείται - Ερωτόκριτος [Ηρώδειο]

Γράφει  ο Μιχάλης Γελασάκης     

Τρίτη, 01 Ιουλίου 2014


 

 

 

Όποιος δεν ήταν στο Ηρώδειο το βράδυ της Δευτέρας πραγματικά έχασε! Έχασε δύο ώρες και κάτι ψυχικής ανάτασης και πολιτιστικής μόρφωσης. Έχασε τη συναισθηματική δράση μιας ερωτικής ιστορίας δοσμένη με μοναδικό τρόπο από τροβαδούρους μουσικούς που βρισκόταν πίσω πίσω στη σκηνή για να αφήσουν όλο το χώρο μπροστά στους χορευτές-ακροβάτες.

Έχασε την πραγματικά παραμυθένια αφήγηση του Δημήτρη Αποστολάκη, την δωρική αφήγηση του Ψαραντώνη, αλλά και τα τραγούδια που ακούστηκαν εκτός από τους δύο προαναφερθέντες και από την Μαρία Κώτη και τον Δημήτρη Ζαχαριδουδάκη. Εκτός από τους Χαΐνηδες στην μουσικοχορευτικοακροβατική παράσταση συμμετείχαν ο Φώτης Σιώτας (βιολί και τραγούδι) και ο Αντρέας Πολυζωγόπουλος στην τρομπέτα.

Μουσικά, ο Ερωτόκριτος δεν έμεινε στη γνωστή φόρμα με τη λύρα, το λαούτο κλπ. Με βάση τον κρητικό παραδοσιακό ήχο πέρασε από την Ανατολή, από την Ήπειρο και από τη Δύση μέσα από διάφορες ενορχηστρωτικές εναλλαγές.

Στους ακροβάτες – χορευτές  της ομάδας Κι όμως κινείται αξίζουν κάτι παραπάνω από συγχαρητήρια μιας και είχαν ετοιμάσει μία υπέροχη χορογραφία με βάση το σύγχρονο χορό, χωρίς όμως να μένουν μονίμως «στα πατώματα». Οι χορογραφίες, τόσο κρατώντας ή μη τα μετακινούμενα και αυτοσχέδια σκηνικά όσο και στα εντυπωσιακά ακροβατικά ήταν αυτές που έδωσαν το κάτι παραπάνω και έκαναν την υπερκαταναλωμένη αφήγηση του Ερωτόκριτου καινούρια και ξεχωριστή.

Ο Ερωτόκριτος είναι μία έμμετρη μυθιστορία που συντέθηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10000 ιαμβικούς δεκαπεντασσύλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην κρητική διάλεκτο. Το γεγονός ότι μελοποιήθηκε ήταν αυτό που τον διέσωσε με το πέρασμα του χρόνου καθώς πολλοί Κρητικοί τον είχαν αποστηθίσει.

 

   

Πραγματικά όλοι οι παρακάτω και ένας ένας ξεχωριστά αξίζουν συγχαρητήρια:

 Ιδέα παράστασης: Χαΐνης Δ.Αποστολάκης

Τραγουδαφήγηση: Ψαραντώνης, Χαΐνης Δ.Αποστολάκης

Μουσική: Το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες, που αποτελείται από τους Δημήτρη Αποστολάκη (λύρα), Δημήτρη Ζαχαριουδάκη (τραγούδι–κιθάρα), Μαρία Κώτη  (τραγούδι), Αλέξη Νόνη (κρουστά–πλήκτρα), Τάκη Κανέλλο (κρουστά), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Μιχάλη Νικόπουλο (λαούτο-μαντολίνο), Δημήτρη Μπρέντα (γκάιντα-κλαρίνο), Αντώνη Σκαμνάκη (μπάσο)

Μαζί τους οι: 

Πολυζωγόπουλος Αντρέας (τρομπέτα), Σιώτας Φώτης (βιολί)
Κίνηση:Κι όμΩς κινείται 
Χορός – Ακροβασία: Αμέντας Γιώργος, Bentancor Camilo, Δημάς Βασίλης, Λινάρδου Αντιγόνη,Μακατσώρης Χριστόφορος, Μαλκότσης Ερμής, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Χαμηλοθώρη Λία

Φωτισμοί: Γιάνναρος Αλέκος

Σκηνικός χώρος: Κι όμΩς κινείται

Σχεδιασμός σκηνικών αντικειμένων: Φωτιάδης Φιλιππος 

Ηχοληψία: Σάκης Γκίκας

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

   αριθμός επισκεπτών
       --