Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Διάλεξη από τον κ. Ανδρέα Γιακουμακάτο

«Ο Άρης Κωνσταντινίδης και η εποχή του»

14 Απριλίου 2013

  


 

Την Κυριακή, 14 Απριλίου 2013, και ώρα 19.00 το απόγευμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον κ. Ανδρέα Γιακουμακάτο, Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με θέμα: «Ο Άρης Κωνσταντινίδης και η εποχή του».

Την εκδήλωση οργανώνει η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Εταιρεία των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Αντρέας Γιακουμακάτος σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στην Κρατική Ακαδημία «Luigi Cherubini» της Φλωρεντίας. Φοίτησε στις αρχιτεκτονικές σχολές της Φλωρεντίας και της Βενετίας (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά), με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση και του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.

Ανέπτυξε ερευνητική δραστηριότητα και δίδαξε Ιστορία της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας από το 1981 ως το 2001. Δίδαξε Ιστορία, Κριτική Ανάλυση και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής ως μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και διετέλεσε συντονιστής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας του ΑΠΘ. Συνεχίζει επίσης τη διδασκαλία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας.

Από το 1987 είναι ειδικός σύμβουλος των επιθεωρήσεων «Αρχιτεκτονικά Θέματα» και «Θέματα Χώρου + Τεχνών» καθώς και συνεργάτης της εφημερίδας «Το Βήμα» για ζητήματα αρχιτεκτονικής και πολιτισμού. Έχει συνεργαστεί με τη μεγάλη Enciclopedia Italiana Treccani για θέματα αρχιτεκτονικής και τέχνης. Έχει μεταφράσει και επιμεληθεί βιβλία από τα ελληνικά στα ιταλικά και αντιστρόφως (Το μέλλον του κλασικού του Salvatore Settis, 2006). Την περίοδο 1993-2001 υπήρξε μέλος της επιτροπής σύνταξης του εγκυκλοπαιδικού λεξικού Il Futurismo (έκδ. Vallecchi, Φλωρεντία). Βιβλία του έχουν δημοσιευτεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και από τις εκδόσεις Modulo και Νεφέλη. Σήμερα είναι υπεύθυνος της σειράς αρχιτεκτονικής των εκδόσεων Libro. Οι δημοσιεύσεις του (βιβλία, άρθρα και κατάλογοι εκθέσεων στα ελληνικά και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες) υπερβαίνουν τις 270.

Το 2006 ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας για τη συνολική του διακρατική προσφορά στον χώρο της παιδείας και του πολιτισμού. Το 2007 ανέπτυξε ερευνητική δραστηριότητα στο Βερολίνο, χάρη σε υποτροφία του Γερμανικού Κράτους. To 2008 εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στο διδακτορικό πρόγραμμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων της Βαρκελώνης, ενώ το 2010 δίδαξε επί 2 μήνες στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Τόκιο. Την ίδια χρονιά εξελέγη καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.  

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Εκτός χρόνου εντός ορίων. Άρης Κωνσταντινίδης: ο Αρχιτέκτων του Μουσείου Ιωαννίνων», η οποία παρατείνεται έως την Κυριακή 12 Μαΐου 2013.

ΙΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

Τηλ.: 2651001050, 2651001089, Fax: 265 100 1052

www.amio.gr

  

   αριθμός επισκεπτών
       --