Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"


   

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281

www.panepirotiki.com  - email: info@panepirotiki.com

 

                                                                                                                                                                                       Αθήνα 9-3-2016Ν﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽τουςικαρεμβμΕ

 

 

Μεγάλο βήμα για τη θεμελίωση ενός θεσμού μακράς πνοής

το «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2016»

 

Μεγάλο και αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της θεμελίωσης ενός θεσμού μακράς πνοής αποτέλεσε το «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016» που συνδιοργάνωσαν η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και η Περιφέρεια Ηπείρου, το Σάββατο και την Κυριακή 5, 6 Μαρτίου στο Στάδιο Ταέ Κβον Ντο. Ένα μεγάλο βήμα που αναβαθμίζει και διευρύνει τις συνέργειες που γεφυρώνουν την Αποδημία με τον γενέθλιο τόπο, συνταιριάζοντας Πολιτισμό, Παραγωγή και Αλληλεγγύη, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για το μέλλον.


 

Ένας πλουσιότατος, πολυθεματικός, πρωτότυπος και εμπνευσμένος κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων συνέθεσαν το πρόγραμμα του διημέρου, σε ένα πρωτοφανές οργανωτικό εγχείρημα τα τελευταία χρόνια. Σε μια εποχή με επιδεινούμενες και αλληλοτροφοδοτούμενες κρίσεις, σε ένα γενικευμένα εκδηλωσιακό διήμερο, σε ένα χώρο που για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκε για τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες, η διοργάνωση του Πανοράματος έθεσε τον πήχη ψηλά και η ολοκλήρωσή του αποτελεί ένα σημαντικότατο, συλλογικό κεκτημένο. Προσέφερε, επίσης, πολύτιμο υλικό στο συλλογικό προβληματισμό για το θέμα της μαζικότητας.

Στην καρδιά του διημέρου, την Κυριακή το πρωί, διοργανώθηκε η καταξιωμένη «Πίτα του Ηπειρώτη», μια πανδαισία της μουσικοχορευτικής παράδοσης με τη συμμετοχή δεκάδων χορευτικών ομίλων, χιλιάδων χορευτών, σειράς άξιων κομπανιών και ερμηνευτών που όλοι τους συμμετείχαν εθελοντικά, στηρίζοντας το έργο της Π.Σ.Ε. Η εκδήλωση, στην οποία χαιρετισμό από μέρους του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. απηύθυνε ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Δόσης, ήταν αφιερωμένη στους Ηπειρώτες Φουρναραίους οι οποίοι και επιβραβεύθηκαν στο όνομα της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων και του Συλλόγου Αρτοποιών Νομού Πειραιώς. Βραβεία απονεμήθηκαν, επίσης, στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στο  Ίδρυμα «Μόρφωσις Νεολαίας» καθώς και στη μνήμη της ευεργεσίας του Δημητρίου Ν. Καντζέλη από την Κράψη Ιωαννίνων.

Το Σάββατο το βράδυ, η «Άνοιξη της Παράδοσης» παρουσίασε ένα αξιοζήλευτο πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων, με τη συμμετοχή κορυφαίων δεξιοτεχνών και ερμηνευτών από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Αιγαίο, την Κρήτη. Στο πλαίσιό της, στις «Ηπειρώτικες Γέφυρες», οι απόδημοι Ηπειρώτες καλωσόρισαν τους απόδημους Λεσβίους τους οποίους και βράβευσαν για τη στάση της Λέσβου στη σύγχρονη προσφυγική κρίση. Το βραβείο απονεμήθηκε στην Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής ενώ βραβεύθηκε και ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» που κόσμησε μουσικοχορευτικά τη βραδιά με τους Γλεντιστάδες και τους Κουδουνάτους.

Τα απογεύματα και των δύο ημερών ήταν αφιερωμένα σε συζητήσεις για δύο θέματα αιχμής στη δράση των φορέων της Αποδημίας. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με εισηγητικές παρεμβάσεις των Βαγγέλη Αυδίκου, Σπύρου Μαντά, Ηλία Δήμα, Χρήστου Τούμπουρου και Φώτη Βασίλογλου. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Πρωτογενής παραγωγή και διατροφική αυτάρκεια» και τις εισηγήσεις των Νίκου Κατσαρού, Γεώργιου Μάνου, Ιωάννη Σκούφου, Ορέστη Διαμαντόπουλου, τις παρεμβάσεις των Μυρτούς Λύκα, Μαρίνας Κουρεμένου.

Τα μεσημέρια του διήμερου, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα «Θόδωρος Αγγελόπουλος», διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το πρωτότυπο κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ήπειρος και Κινηματογράφος». Προβλήθηκαν ταινίες των Λευτέρη Δανίκα, Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, Παναγιώτη Κράββαρη, Αλέξανδρου Λαμπρίδη, Θαντιστου και πρασανίκα, Δημήώθηκε ντις παρεμβάση Νεοφώτιστου και Αντώνη Τσάβαλου που προσέφεραν τις ταινίες τους ενώ έγινε και συζήτηση με δημιουργούς.

Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου, σε όλο τον υπέργειο χώρο του Σταδίου, διοργανώθηκε μια πολυθεματική έκθεση εξαιρετικού ενδιαφέροντος και σημασίας. Τα εγκαίνιά της πραγματοποίησαν ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο κ. Γιώργος Δόσης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε.  Τα εγκαίνια, και όλο το διήμερο, ξεκίνησαν με ένα όμορφο πολυφωνικό καλωσόρισμα και με δυο λόγια από τον υπεύθυνο της επιτροπής προγράμματος του Πανοράματος, Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. κ. Αλέξανδρο Λαμπρίδη. 

Στην είσοδο του χώρου μας καλωσόριζε η καλαίσθητη Έκθεση Εικαστικών Δημιουργών, με τη συμμετοχή δεκαέξι διακεκριμένων Ηπειρωτών καλλιτεχνών. Η Έκθεση Ηπειρώτικων Προϊόντων και Ηπειρωτών Παραγωγών που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου παρουσίασε σειρά παραγωγών που ταξίδεψαν από την Ήπειρο, διαθέτοντας προς πώληση τα ποιοτικά προϊόντα τους που αναφέρονταν σε μια πλουσιότατη γκάμα, με επίκεντρο τα ποικίλα είδη διατροφής.

Στην αντικρινή Έκθεση Αποδημίας, Πολιτισμού και Αλληλεγγύης λειτούργησαν τα περίπτερα των Ομοσπονδιών και των Αδελφοτήτων που παρουσίασαν δείγματα της δουλειάς τους. Τα περίπτερα της Π.Σ.Ε. ήταν αφιερωμένα στην πλούσια Έκθεση Αποδημικού Τύπου και στην «Αλληλεγγύη στους Πρόφυγες», την εξαιρετικά επίκαιρη δράση της Π.Σ.Ε. η οποία συνέλεξε είδη άμεσης ανάγκης και τα επέδωσε στο Κέντρο Προσφύγων στο Ελληνικό.

Στο περίπτερο του Ε.Μ.Π. παρουσιάζονταν οπτικοακουστικά η μελέτη του για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας. Η Π.Σ.Ε. παραχώρησε, επίσης, περίπτερα στο ΚΕΘΕΑ, στην «Άπειρος» /Πολυφωνικό Καραβάνι, στο Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών για να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο τους.

Οι επισκέπτες συμμετείχαν στο Πανόραμα με παντάνασσες τις αισθήσεις, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα διαρκούς παραμονής στο χώρο, σε όλο το διήμερο. Έτσι, με την προσφορά και τη συνδρομή της Λέσχης Αρχιμαγείρων που σε ένα εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο μαγείρευαν Ηπειρώτικα Προϊόντα προσφέροντας δωρεάν εξαιρετικά εδέσματα στους χιλιάδες επισκέπτες. Λειτούργησαν, επίσης, περίπτερα των τιμώμενων, φέτος, Αρτοποιών, προσφέροντας το σχεδόν συνώνυμο των Ηπειρωτών παντού στον κόσμο – το ψωμί.

Το όλο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το Πανηπειρωτικό Φόρουμ Νεανικής Δημιουργίας, με τη σκηνή του Πανοράματος να παραδίδεται σε νέους μουσικούς, με όλους τους ανθούς των ηχοχρωμάτων εδώ στο έμπα της Άνοιξης, σαν μια υπόσχεση ελπίδας, σαν κάλεσμα στους σκυταλοδρόμους του μέλλοντος για την Αποδημία.

Το «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016», στο οποίο παρευρέθηκε σειρά εκπροσώπων της πολιτικής ζωής, πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων. Σημαντική ήταν η στήριξη της χορηγίας της WIND και των ΕΛΤΑ όπως επίσης της χορηγίας επικοινωνίας της ΕΡΤ.

Οι επισκέπτες του φετινού Πανοράματος, όλοι εκείνοι που ξαφνιάστηκαν ευχάριστα από την πρωτότυπη διοργάνωση και εντυπωσιάστηκαν από τον πλούτο και την ποιότητα των δράσεων και των εκδηλώσεων, θα είναι στο εξής οι καλύτεροι αρωγοί στην προσπάθεια αυτό το σπουδαίο εγχείρημα να έχει την καλύτερη, μαζικότερη συνέχεια στο μέλλον, κτίζοντας ένα πανέμορφο γεφύρι ανάμεσα σε Ήπειρο και Αποδημία, ανάμεσα σε Πολιτισμό, Παραγωγή και Αλληλεγγύη, αναβαθμίζοντας την κοινή δράση της Π.Σ.Ε., των Ομοσπονδιών, των Αδελφοτήτων. Το «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016» άνοιξε υποσχετικό δρόμο προς το μέλλον.

 

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ ων﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ Δγανισμοότατο στοιχείΓουτικαρεμβή

 

 
 

  

 

 

  

   

   αριθμός επισκεπτών
       --