Πολιτισμός

μουσική

«Songs for Kommeno» στα Γιάννενα

Μια μυσταγωγία

 


 

Μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, έτσι όπως ταιριάζει στην ιερή μνήμη των 317 θυμάτων του Κομμένου, που στις 16 Αυγούστου 1943 δολοφονήθηκαν με τον πιο ειδεχθή τρόπο από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 10 Οκτωβρίου στα Γιάννενα η μουσική παραγωγή «Songs for Kommeno». Ο μεγάλος Γερμανός κρουστός και δημιουργός του δίσκου Gunter Baby Sommer και οι συνεργάτες του Σαβίνα Γιαννάτου, φωνητικά, Φλώρος Φλωρίδης πνευστά, Ευγένιος Βούλγαρης γιαϊλί, ταμπούρ και ούτι, και Σπήλιος Καστάνης κοντραμπάσο, καθήλωσαν κυριολεκτικά το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής». 
 

 

 

Η λέξη μυσταγωγία ίσως δε φτάνει για να αποδώσει αυτό που έζησαν όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη μοναδική αυτή εκδήλωση. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνθρωποι που σέβονται την αληθινή τέχνη και διψούν για τη γνώση της ιστορίας, άνθρωποι που αναζητούν την ομορφιά και τη βαθιά συγκίνηση της μουσικής, αποζημίωσαν με το παρατεταμένο τους χειροκρότημα τους πέντε εξαίρετους καλλιτέχνες, που υπηρετούν με συνέπεια και αγάπη τον πολιτισμό. Η μαγεία της τέχνης είναι η μεγαλύτερη τιμή που αποτίνεται στην ιερή μνήμη των 317 νεομαρτύρων του Κομμένου.

Το κοινό υποδέχτηκε και καλωσόρισε η διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, κ. Μαρία Στρατσάνη, η οποία αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Gunter Baby Sommer στην τέχνη και στη μουσική. Η κ.  Στρατσάνη τόνισε τη συγκίνηση που διαπέρασε τον Gunter Baby Sommer όταν το 2008 βρέθηκε στη μαρτυρική γη του Κομμένου, καλεσμένος από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ κρουστών του Κομμένου Νίκο Τουλιάτο, και τον ενημέρωσαν για το τραγικό γεγονός της σφαγής, όπως άλλωστε αυτό απεικονίζεται στο μνημείο των πεσόντων που δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας.  

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο οποίος και παρουσίασε τους καλλιτέχνες στο κοινό. Με την ευκαιρία αυτή ο Δημήτρης Βλαχοπάνος έκανε μια σύντομη αναφορά στο χρονικό της σφαγής, επισημαίνοντας πως το έγκλημα πολέμου που διέπραξε η γερμανική  Βέρμαχτ στο Κομμένο είναι κάτι το μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία. Κι αυτό το δείχνουν τα 317 ανυπεράσπιστα θύματα του ματωμένου εκείνου πρωινού της 16ης Αυγούστου 1943. Αλλά πιο πολύ τα 36 νήπια και βρέφη των 4 μηνών έως 5 χρονών που έγιναν στάχτη μέσα στην κούνια τους. Οι 120 Γερμανοί στρατιώτες της 1ης μεραρχίας Εντελβάις κατέφτασαν τα χαράματα στο Κομμένο για να δώσουν μάχη με τους αντάρτες, αλλά τελικά έδωσαν μάχη με γυναίκες, γέροντες, παιδιά και νήπια. Κλείνοντας, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σχέση αγάπης που συνδέει το Γερμανό καλλιτέχνη με  το Κομμένο, του οποίου έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης, για να σημειώσει ότι ο Gunter Baby Sommer με τη μουσική του και την εν γένει δράση του είναι ο ανά τον κόσμο πρεσβευτής της μαρτυρικής σελίδας του Κομμένου.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ των άλλων ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Δημήτρης Χαντζαρόπουλος, ο επικεφαλής του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. (Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο) για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου, η εκ Κομμένου Καθηγήτρια Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων Κατερίνα Αντωνίου, ο εκδότης του περιοδικού «Ήπειρος Άπειρος Χώρα» Γιώργος Βασιλείου κλπ.

Στη συναυλία παραβρέθηκε από το Κομμένο ο πρώην τοπικός σύμβουλος και φίλος του Gunter Baby Sommer Ηλίας Λάμπρης, μαζί με τη σύζυγό του Χριστίνα και τα δύο παιδιά του, Σπύρο και Σωτήρη.


Μαρία Στρατσάνη

Η συναυλία των Ιωαννίνων ήταν η τρίτη από τις πέντε που προγραμμάτισε για την Ελλάδα ο Gunter Baby Sommer. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε η συναυλία της Κέρκυρας (αίθουσα «Seven Arts venue», 10.00 μ. μ.) το Σάββατο 11 Οκτωβρίου και αναμένεται η συναυλία της Αθήνας (Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14 -16) την Τρίτη 14 Οκτωβρίου.

 

 

 


 

 

 

 

   αριθμός επισκεπτών
       --