Πολιτισμός

μουσική


«Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη»

Μία παράσταση – αφιέρωμα

στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

    

Μια ιστορική παράσταση - αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.30, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κου Προκόπη Παυλόπουλου.

 

Για πρώτη φορά 300 χορωδοί απ’ όλη την Ελλάδα σχηματίζουν μία τεράστια χορωδία η οποία θα αποδώσει μερικά από τα αριστουργήματα του μεγάλου μας δημιουργού, συνοδεία συμφωνικής μαντολινάτας. Η συναυλία περιλαμβάνει 30 περίπου τραγούδια από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα, από τον μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη, ο οποίος θα διευθύνει και το έργο. Τα κείμενα, ειδικά για την παράσταση έγραψε ο Γιώργος Μπλάνας και τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει η Σοφία Σπυράτου.

Συμμετέχουν ο Δημήτρης Μπάσης, ο Μίλτος Πασχαλίδης και οι λυρικοί καλλιτέχνες Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Μπάμπης Βελισσάριος και Παντελής Κοντός.

Το πρόγραμμα της συναυλίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τραγούδια από τους ποιητικούς κύκλους Μικρές Κυκλάδες, Επιτάφιο, Άξιον Εστί, Επιφάνεια, Όμορφη Πόλη, Αρχιπέλαγος, Πολιτεία, Λιποτάκτες, Χαιρετισμοί και Γειτονιά των Αγγέλων σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα του διακεκριμένου μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη.

Στα κείμενα του βραβευμένου συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Μπλάνα ο Μίκης Θεοδωράκης, ως μουσική συνείδηση στο ξύπνημά της, συνομιλεί με την Ελλάδα κι ανακαλύπτει την απεραντοσύνη του προσώπου της, την πανάρχαια αίσθηση της γης και τ’ ουρανού και των ανθρώπων, που κλείνουν τα τραγούδια της. Και ορθώνεται και φτιάχνει ένα “γιγάντιο” τραγούδι με μυριάδες φωνές. Τα κείμενα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Βίκυ Παπαδοπούλου.

Εκτός από τους σολίστ που αναφέρονται παραπάνω και τη Συμφωνική Μαντολινάτα που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες της παράστασης οι 300 περίπου χορωδοί που θα συμμετάσχουν σε αυτό το ιστορικό πολιτιστικό γεγονός προέρχονται από τις εξής χορωδίες:


 
  • Χορωδία San Giacomo Δήμου Κέρκυρας – Διευθυντής Χορωδίας: Antoniy Ivanov

  • Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας – Διευθυντής Χορωδίας: Δημήτριος Καρβούνης

  • Χορωδία Δήμου Αργοστολίου ΚΕΔΗΚΕ – Διευθυντής Χορωδίας: Άγγελος Μουρελάτος

  • Χορωδία Οpus Femina Δήμου Κορινθίων – Διευθυντής Χορωδίας: Φάλεια Παπαγιαννοπούλου

  • Χορωδία Ορφέας Τρίπολης – Διευθυντής Χορωδίας: Χριστίνα Αθανασοπούλου

  • Χορωδία Χίου – Διευθυντής Χορωδίας: Ελευθερία Λυκοπάντη

  • Χορωδία Πολ. Συλλόγου ”Αμύντας” Φλώρινας – Διευθυντής Χορωδίας: Ξένια Τσαβκοπούλου

  • Χορωδία Δήμου Αγ. Παρασκευής – Διευθυντής Χορωδίας: Χρήστος Κουτσονίκας

  • Χορωδία Νέων Δήμου Κηφισιάς – Διευθυντής Χορωδίας: Θανάσης Αρβανίτης Χορωδία

  • και Μαντολινάτα Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών – Διευθυντής Χορωδίας: Παναγής Μπαρμπάτης

Η συναυλία αυτή πραγματοποιείται μετά από επιθυμία του ίδιου του συνθέτη και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου. Για την πραγματοποίησή της σημαντική ήταν η υποστήριξη των εταιριών Interamerican, Toyota και του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ.

  


  
 
  

 

   αριθμός επισκεπτών
       --