Πολιτισμός

"φωτογραφία"

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»

Έκθεση φωτογραφίας του  Νικόλαου Μπούκα- Ανέστη

«Άγρια φύση της Ηπείρου»

…Έχοντας ‘’ξοδέψει’’ αμέτρητες ώρες σε βουνά, δάση, λίμνες, εκβολές γνωρίζω πολύ καλά την αξία αυτού που έχουμε δίπλα μας, ειδικά εδώ στην Ήπειρο. Γνωρίζω πως η ομορφιά της ηπειρώτικης άγριας φύσης και τα οφέλη που έχει να δώσει στους ανθρώπους της είναι ανεκτίμητα, όμως ακόμα πολλοί έχουν αργήσει ή δεν έχουν καταφέρει καν να το αντιληφθούν…      

Διάρκεια έκθεσης: 02.05.2019 – 27.05.2019

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή». Σούτσου 26. Τηλέφωνο: 2651036517

Email: idrymagani@gmail.com                   

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00π.μ έως 14.00μ.μ

Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ.

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ  Γκανή»

Έκθεση φωτογραφίας του Νικόλαου Μπούκα- Ανέστη

Άγρια φύση της Ηπείρου

                                                                          Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Μελίσσια Αττικής το 1988 και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η άγρια φύση και τα ζώα μου κέντριζαν το ενδιαφέρον. Τα ντοκιμαντέρ με θέμα την άγρια ζωή ήταν το αγαπημένο μου πρόγραμμα στην τηλεόραση και τα ζώα ήταν οι πρωταγωνιστές στις ζωγραφιές μου. Ήδη από την ηλικία των 8, μπορεί και νωρίτερα, υπενθύμιζα στον πατέρα μου από την προηγούμενη μέρα να με ξυπνήσει νωρίς το πρωί που θα πήγαινε για ψάρεμα ή κυνήγι να με πάρει μαζί του, ώστε να μου δοθεί ακόμα μια ευκαιρία να βρεθώ έξω στην άγρια φύση. Στην αγάπη μου αυτή και την μετέπειτα πορεία μου σημαντικό ρόλο έπαιξε ο τόπος  καταγωγής του πατέρα μου, το Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων. Ανυπομονούσα να ξαναβρεθώ σε εκείνα τα καταπράσινα δάση, δίπλα στον Καλαμά. Ανάμεσα σε μεγάλες γέρικες βελανιδιές και χρωματιστές κουτσουπιές να ψάχνω πουλιά ή να ακολουθώ τα χνάρια από τις αλεπούδες, ελπίζοντας να συναντηθούμε λίγα μέτρα παρακάτω στο μονοπάτι. Και όταν ήρθε ο καιρός να αποφασίσω για την σχολή της επιλογής μου, δεν ξέχασα παράλληλα και την επιθυμία μου να έχω την ευκαιρία να βρεθώ περισσότερο χρόνο στο αγαπημένου μου χωριό. Έτσι, από το 2011 ο δρόμος με έφερε στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την σχολή των Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών. Και δύο χρόνια αργότερα ανακαλύπτω τον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας. Με την πρώτη μου μηχανή, μια Nikon D40 και έναν φακό Tamron 70-300 δεν έχανα ευκαιρία να βρεθώ στην φύση, αναζητώντας κατά κύριο λόγο πουλιά και στην συνέχεια φυτά και οργανισμούς του μικρόκοσμου. Μέσα από διάβασμα και πρακτική το πάθος όλο και μεγάλωνε και ακόμα και σήμερα τρέφω ένα αμέριστο σεβασμό και θαυμασμό για την άγρια φύση. Πλέον η Nikon D40 ‘’έγινε’’ D4s, αλλά η φύση και η αγάπη για αυτήν παραμένει ίδια. Όσο βρίσκομαι εκεί έξω βλέπω και μαθαίνω συνεχώς νέα πράγματα. Δοκιμάζω νέες τεχνικές, ενώ η αρκετά καινοτόμα, για τα ελληνικά δεδομένα, φωτογράφιση πουλιών μέσα από κρυψώνα (hide) είναι από τις τεχνικές που χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο για να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά αυτούς τους τόσο ξεχωριστούς πρωταγωνιστές. Έχοντας ‘’ξοδέψει’’ αμέτρητες ώρες σε βουνά, δάση, λίμνες, εκβολές γνωρίζω πολύ καλά την αξία αυτού που έχουμε δίπλα μας, ειδικά εδώ στην Ήπειρο. Γνωρίζω πως η ομορφιά της ηπειρώτικης άγριας φύσης και τα οφέλη που έχει να δώσει στους ανθρώπους της είναι ανεκτίμητα, όμως ακόμα πολλοί έχουν αργήσει ή δεν έχουν καταφέρει καν να το αντιληφθούν.      

Η φωτογραφία είναι συχνά το μέσο που μπορεί να ‘’βοηθήσει’’ αρκετούς να το συνειδητοποιήσουν και ελπίζω το έργο μου να συμβάλλει έστω και λίγο προς αυτήν την κατεύθυνση.

  


  

  

 

    

   αριθμός επισκεπτών
       --