Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

Η  εταιρεία τέχνης «Βιολέττα» παρουσιάζει την παράσταση:

"Γυναίκες που ’γιναν ένα με τη γη"

της Γεωργίας Σκοπούλη

Σάββατο 16 Μαΐου 2015 8:30 μ.μ.,

Γιάννενα Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» 
Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Γυναίκες βασανισμένες από τα στοιχεία της φύσης, τη φτώχια, τον πόλεμο, την ξενιτιά και τη σκληρότητα των αντρών, σαν να βγήκαν από αρχαίες τραγωδίες, έσερναν το χορό ξυπόλυτες, με τα πόδια σημαδεμένα από τα κακοτράχαλα βουνά της Ηπείρου.

Για την παράσταση σημειώνει μεταξύ άλλων η Μαρινέλλα Βλαχάκη :


 Γεωργία Σκοπούλη

«Τελείωσα το βιβλίο Γεωργίας Σκοπούλη "Αυτές που γίναν ένα με τη γη" γρήγορα, αλλά μου ήταν αδύνατον να το εγκαταλείψω στη βιβλιοθήκη. 

Αισθάνθηκα ακαταμάχητη την ανάγκη να μεταφέρω, κατά το δυνατόν, κι εγώ με τη σειρά μου τη φωνή τους στη σκηνή. Άφησα μισοτελειωμένο το έργο που έγραφα και άλλαξα προσανατολισμό. Μίλησα με τη συγγραφέα, την οποία ευγνωμονώ που με εμπιστεύτηκε, και άρχισα να δουλεύω. Προετοιμάζοντας την παράσταση αυξανόταν η συγκίνησή μου από την επαφή με τη δική τους αλήθεια. Επέλεξα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από αφηγήσεις που αφορούν κυρίως τη δεκαετία του 1940. 

Συχνά έρχονταν στο νου μου ανάλογες ιστορίες των μανάδων και των γιαγιάδων μας… Η μνήμη είναι οι ρίζες που συγκρατούν τα χώματα να μην τα παρασέρνουν οι κακοκαιριές! Κι ακόμα, όπως λέει και η συγγραφέας, «αν η τέχνη είναι πηγή συγκίνησης και γνώσης, ετούτες οι γυναίκες αγγίζουν τα ψηλότερα».

Στην προσπάθειά μου να πλησιάσω όσο γίνεται περισσότερο την αλήθεια αυτών των γυναικών και παράλληλα να πετύχω ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα, ζήτησα τη συνεργασία του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη. Με τη δημιουργία του βίντεο που ετοίμασε με το νέο σκηνοθέτη Γιάννη Κρητικό φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Η παράσταση διαρκεί μία ώρα και σε όλη τη διάρκεια υπάρχει παράλληλη προβολή . 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Ερμηνεία: Μαρινέλλα Βλαχάκη

  • Σκηνοθεσία video: Θοδωρής Παπαδουλάκης, Γιάννης Κρητικός

  • Θεατρική προσαρμογή κειμένων - ερμηνεία: Μαρινέλλα Βλαχάκη

  • Διασκευή δημοτικών τραγουδιών: Λεωνίδας Μαριδάκης

  • Φωνές: Λεωνίδας Μαριδάκης, Δανάη Μπότικ

  • Φωτογραφίες εποχής: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη

  • Τεχνικός Ήχου: Διονύσης Μανουσάκης

  • Βοηθός παραγωγής: Γεωργία Αρσένη

 


 

  
 

 

αριθμός επισκεπτών
    --