Πολιτισμός

εκθέσεις

Πρόσκληση Εκθέσεων

Χρίστου Δαγκλή

στην Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων (20/2/2018, ώρα: 18:30)

και στο Πνευματικό Κέντρο (20/2/2018, ώρα: 21:00)

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΑΓΚΛΗΣ

Ιωάννινα 1916 - Αθήνα 1991

   


 

Ο Χρίστος Δαγκλής σπούδασε στην ΑΣΚΤ, πρώτα στο προπαρασκευαστικό τμήμα με τον Π. Μαθιόπουλο και στη συνέχεια στο εργαστήριο ζωγραφικής με τον Κ. Παρθένη και χαρακτικής με τον Γ. Κεφαλληνό. Αποτελεί μια μορφή εμβληματική της νεοελληνικής αλλά και της Αριστεράς. Από τα χρόνια της Κατοχής έδωσε αφίσες, ένσημα και άλλο έντυπο υλικό για την αντίσταση. Χωρίς φόβο, χωρίς αμφιβολίες θυσίασε στην εξορία τα πιο δημιουργικά νεανικά του χρόνια. Έζησε σε αντίσκηνα, μαζί με πολυάριθμους συντρόφους του στο Μούδρο της Λήμνου, στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη, με μόνο του όπλο το μολύβι και την πένα του, αποτυπώνοντας πρόσωπα, τοπία, βασανιστήρια. Υπηρέτησε τις ιδέες του και δεν συμβιβάστηκε ποτέ στην τέχνη του. Αργότερα, ως ελεύθερος πλέον πολίτης και καλλιτέχνης, στράφηκε προς την τοπιογραφία, στις απόψεις ελληνικών τόπων και σπουδαίων ευρωπαϊκών πόλεων που απεικόνισε στις δεξιοτεχνικές του ακουαρέλες.

Ο Δαγκλής αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατέχει σήμερα, 26 χρόνια μετά το θάνατό του, μια θέση ανάμεσα στους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή ο Χρίστος Δαγκλής και το έργο του να επιστρέψουν στην πατρίδα του, στα Γιάννενα. Μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις με τη σύζυγο του καλλιτέχνη Φραντζέσκα Ιακωβίδη-Δαγκλή, αλλά και με τους συγγενείς του, ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου του και του προσωπικού του αρχείου ανήκει πλέον στις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης της πόλης μας. Αυτό το πολύ σημαντικό απόκτημα με υπερηφάνεια και χαρά το παρουσιάζουμε όχι μόνο στους Γιαννιώτες, αλλά και σε όλους τους ερευνητές και φιλότεχνους που θα ήθελαν να το θαυμάσουν και να το μελετήσουν. Η αδιάλειπτη δημιουργία του και η ανεξάντλητη δύναμή του στα πιο σκοτεινά χρόνια της νεοελληνικής ιστορίας ας γίνει παράδειγμα για όλους, όσοι δεν σταματούν να ελπίζουν και να προσπαθούν για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Η αναδρομική του έκθεση που η Δημοτική μας Πινακοθήκη διοργανώνει, παρουσιάζει κάθε φάση της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας, κάθε πτυχή της δημιουργίας του: σχέδια της εξορίας, υδατογραφίες, θεατρικά σκηνικά, προπλάσματα κοσμημάτων και φυσικά χαρακτικά.

  


 

 

 

 

 

 

 

  

    

αριθμός επισκεπτών
    --