Πολιτισμός

εκθέσεις

Εγκαίνια έκθεσης

Δήμητρας Γούση Πέννυς Νουτσοπούλου

Γκαλερί «Τεχνοχώρος»

 

Στις 16 Μαΐου εγκαινιάζεται στην Γκαλερί «Τεχνοχώρος» η έκθεση των εικαστικών projects της Δήμητρας Γούση «2130005: Ρηχό Μέλλον» και της Πέννυς Νουτσοπούλου «QR Code: Apoclisi». Πρόκειται για τους καρπούς των ερευνητικών και καλλιτεχνικών τους εργασιών που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Τέχνη και Δημόσιος Χώρος» της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στις δυο πολύ διαφορετικές εικαστικές προτάσεις διερευνώνται η σχέση και η αλληλεπίδραση ανάμεσα στη φύση, στην τεχνολογία, στην τέχνη και στο δημόσιο χώρο και η κάθε καλλιτέχνιδα συνεισφέρει στον ιδιότυπο αυτό διάλογο τους προσωπικούς της προβληματισμούς.

 

Η Δήμητρα Γούση είναι γλύπτρια, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό της. Στο σύνολο έργων της «2130005: Ρηχό Μέλλον» παρουσιάζει όλο το εύρος του καλλιτεχνικού της λεξιλογίου, που εκτείνεται από τα σχέδια και τις φωτογραφίες, ως τις κατασκευές, τις δράσεις και τα βίντεο. Στόχος αυτής της δουλειάς, που ακολουθεί τους κανόνες της Environmental Art, είναι να διατυπώσει την αγωνία της για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας και να αφυπνίσει την περιβαλλοντική συνείδηση του κοινού.

 

Η γλύπτρια Πέννυ Νουτσοπούλου είναι αριστούχος απόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με πλούσια εκθεσιακή δραστηριότητα και πολλές εικονογραφήσεις στον περιοδικό τύπο. Εικονογραφική αφετηρία της δουλειάς της «QR Code: Apoclisi» αποτελεί η μορφή του QR Code, του μικρού γραμμικού κώδικα που απαντάται σε διαφορετικές μορφές στο δημόσιο χώρο παρέχοντας πληροφορίες. Στις μινιμαλιστικής τεχνοτροπίας κατασκευές της αποδομεί τον ψηφιακό κώδικα και τον μεταλλάσσει σε εικαστικό δημιούργημα αποκλίνοντας από τους κανόνες χρήσης του. Καλεί έτσι το κοινό των έργων της να τα «σκανάρει» με το βλέμμα και το νου του, και όχι με τους σαρωτές του κινητού του τηλεφώνου, αναζητώντας την ερμηνεία και το περιεχόμενό τους.

Τα δύο εικαστικά projects συνοδεύονται από ενημερωτικούς καταλόγους με κείμενα της ιστορικού τέχνης Ελένης Μάργαρη.

      

Διάρκεια έκθεσης: 16/5 έως 27/05

Εγκαίνια: Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 στις

 

Γκαλερί Τεχνοχώρος

Ζυγομάλλη 16

26510 31775, info@technohoros.eu 

  


  

  

  

    

αριθμός επισκεπτών
    --