Πολιτισμός

εκθέσεις

Επαν-αγάπησέ το! Επανα– χρησιμοποίησέ το!

Re-love it! Re-use it!

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή

Έκθεση έργων της Βερονίκης Ροντογιάννη φτιαγμένων με αξιοποιημένα υλικά

Παρατείνεται η έκθεση μέχρι 27 Αυγούστου 2019

    αρχική ανακοίνωση    

Έκθεση της Βερόνικας Ροντογιάννη

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή».

Σούτσου 26 Γιάννενα. Τηλέφωνο: 2651036517

Email: idrymagani@gmail.com       

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00πμ έως 14.00μμ

Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ.

   

Μια συνέντευξη με την Γεωργία Σκοπούλη στον Ηπειρωτικό Αγώνα 20/08/20190 (αναδημοσίευση)    

Έναρξη την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019


  Βερόνικα Ροντογιάννη

      

Η έκθεση  θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και θα επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση γύρω από την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την πρόληψη μέσα από την τέχνη. Όλα τα χειροτεχνήματα είναι κατασκευασμένα σχεδόν εξ ολοκλήρου από επαναχρησιμοποιημένα υλικά και κάθε ένα θα συνοδεύεται από κείμενο περιβαλλοντικού περιεχομένου! Η έκθεση θα είναι ιδανική για παιδιά αλλά και για ενήλικες! Είσοδος ελεύθερη!

   

     

   

Δείτε ένα βίντεο για τη δημιουργία σταχτοδοχείου με υγρό γυαλί! 
(ανοίξτε και τον ήχο)
  Εδώ

Γράψανε για την έκθεση της Βερόνικας Ροντογιάννη

Επαν-αγάπησέ το! Επανα-χρησιμοποίησέ το!

 

    Ας μην παραπλανηθεί ο επισκέπτης της έκθεσης της Βερόνικας Ροντογιάννη από τη χρηστικότητα των δημιουργημάτων της και την ταπεινότητα των υλικών τους. Τα έργα της είναι σύνθετα και κρύβουν πίσω από τους ευφάνταστους τίτλους και την ιδιαίτερη αισθητική τους τη σκληρή και πολυεπίπεδη δουλειά της, όπως και το ενδιαφέρον και την αγωνία της για το μέλλον του οικοσυστήματος. Οι δημιουργίες της ανήκουν στην Οικολογική Τέχνη (Eco Art), η οποία ενστερνίζεται και εφαρμόζει τις οικολογικές αρχές τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη φόρμα και στα υλικά των έργων της. Μια μορφή τέχνης δηλαδή που δεν είναι εγωκεντρική, με τον καλλιτέχνη και το όραμά του ως βασικό θέμα των αντικειμένων, αλλά οικο-κεντρική, με όχημα την καλλιτεχνική έμπνευση και στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Για να φιλοτεχνήσει τα οικολογικά του δημιουργήματα ο καλλιτέχνης οφείλει πρώτα να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και δυσκολίες, όπως ο εντοπισμός και η περισυλλογή των υλικών του. Στην περίπτωση της Ροντογιάννη αυτά είναι πολλές φορές βαριά, δύσκολα στην επεξεργασία υλικά όπως ξύλα που έχουν πεταχτεί στη θάλασσα, μπάζα, ρετάλια ξύλων, γρανάζια μηχανών, τα οποία συλλέγει και μεταμορφώνει σε διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα. Άλλες φορές επιλέγει να επαναχρησιμοποιήσει αντικείμενα και υλικά της καθημερινότητάς μας: γυάλινα σκεύη, ρούχα, εφημερίδες, ρολά χαρτιού υγείας. Πάνω σε αυτά τα φθαρμένα, συχνά αντιαισθητικά, αλλά και επικίνδυνα για το περιβάλλον υλικά η καλλιτέχνιδα διακρίνει το δικό της δημιούργημα, το οποίο αποκαλύπτει με προσεκτικές κινήσεις, το φιλοτεχνεί με έμπνευση και χειρονακτική εργασία.

    Η Βερόνικα Ροντογιάννη έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην Επιστήμη του Περιβάλλοντος, την επιστημονική εξέταση δηλαδή της ποιότητας και της ρύπανσής του, και στην Οικολογική Μηχανική, που μελετά τις βιολογικές, οικολογικές και φυσικοχημικές περιβαλλοντικές διεργασίες. Οι γνώσεις και η κατάρτισή της της επέτρεψαν όχι απλώς να μεταμορφώνει με τα χέρια της τα άχρηστα υλικά σε καλαίσθητα χρηστικά τέχνεργα, αλλά και να υπολογίζει τις συνέπειες στο περιβάλλον, εάν αυτά παρέμεναν εκεί πεταγμένα και εγκαταλελειμμένα σαν σκουπίδια. Γι’ αυτό κάθε έργο της συνοδεύεται από ένα σύντομο κείμενο, με το οποίο ενημερώνει το κοινό για διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα, προτείνει τρόπους δράσης για την προστασία του οικοσυστήματος και καλλιεργεί την υπευθυνότητα και την ενσυναίσθηση στη σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον.

    Οι οικολογικές δημιουργίες της Βερόνικας Ροντογιάννη δεν είναι ωστόσο αποκλειστικά χρηστικές, αλλά και καλλιτεχνικές. Η απλότητα, η αγάπη για το χρώμα, οι καθαρές φόρμες και η παραστατικότητα χαρακτηρίζουν τα αντικείμενά της και αποκαλύπτουν την προσωπική της αισθητική. Η επιμελημένη επεξεργασία των υλικών και οι ευφάνταστοι συνδυασμοί τους μεταμορφώνουν την ευτελή πρώτη ύλη σε πρωτότυπα δημιουργήματα, ενώ ο ποιητικός τίτλος κάθε έργου αναδεικνύει ξεκάθαρα την καλλιτεχνική της προσωπικότητα: ευαίσθητη και πρακτική, με ευθύνη απέναντι στον άνθρωπο και αγάπη για το περιβάλλον.

    

Ο Γιάννης Μότσιος έγραψε για τα δημιουργήματα της Βερόνικας

Επαν-αγάπησέ το! Επανα– χρησιμοποίησέ το! Re-love it! Re-use it!

 

Το άγρυπνο μάτι:  το παρατηρητήριο του σώματος και της ψυχής,

το αυτί που ακούει και τα περάσματα του χρόνου,

η αφή που αποκρυπτογραφεί τις ενδότερες διαδικασίες του παντός,

το μυαλό που αξιολογεί ακριβοδίκαια την πορεία των ανθρώπων πάνω σε τούτη την πανέμορφη γη,

το παντελώς κατάφρεσκο πλησίασμα της κοινωνίας μας,

συλλαμβάνει,

    δημιουργεί και

        θέτει σε αισθητική λειτουργία μέσα από σημερινές μορφές της Τέχνης

            τα πιστά αποτυπώματα και τις νέες απαιτήσεις του καλπάζοντος χρόνου.

 

Χρόνια πολλά, σε σένα, Βερόνικα, και στη τέχνη σου που μας αγγίζει καίρια και βαθιά

      

 

 
 
    

Τασάκι από ξύλο θαλάσσης (κέδρος) με εσωτερική επίστρωση από υγρό γυαλί 26,5*9 εκ και πράσινα πετραδάκια.  
  
  

Δίσκος από πολτό εφημερίδας ζωγραφισμένος στο χέρι, με βάση με τεχνική κρακελέ. Διαστάσεις 20.5*34 εκ. Μπορεί να πλυθεί με βρεγμένο πανί χωρίς τρίψιμο. Ιδανικό για φρούτα ή άλλα διακοσμητικά πάνω σε τραπέζι σαλονιού ή σε τραπεζαρία.

  
   

     
    

 Ναπολέων Γκόγκος, Βερόνικα Ροντογιάννη, Ελένη Γκόγκου
από τη συνάντηση στις 10 Ιουλίου 2019
     

Περισσότερα θα δείτε στη σελίδα της Βερόνικας Ροντογιάννη:  Verocreations

     

αριθμός επισκεπτών
    --