Πολιτισμός

εκθέσεις

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»

Παράταση έκθεσης ζωγραφικής 

του Παναγιώτη Πλάτωνος Τσίκου

«Πορτραίτα»

        
 

Η σειρά των έργων με τον τίτλο Πορτραίτα είναι μια πειραματική εξερεύνηση ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη τέχνη. Συνδυάζοντας ένα φάσμα μέσων,  όπου αντλεί στοιχεία από το έργο του Pierre Soulages καθώς και από τον αυτοματισμό του αφηρημένου εξπρεσιονισμού σε συνδυασμό με την ψηφιακή τέχνη.

Ο Τσίκος Παναγιώτης Πλάτων γεννήθηκε  στις  31-3-1986 στα  Ιωάννινα. Σπούδασε  στο τμήμα Εικαστικών  και  Εφαρμοσμένων  Τεχνών του Α.Π.Θ.    

 

Πορτραίτα

Το  αρχικό συναίσθημα που προκαλούν στο θεατή τα έργα του Παναγιώτη Τσίκου είναι η αγωνία. Στα   πορτραίτα  του απεικονίζονται  με  μαύρες  ψηφιακές  « πινελιές » μορφές εφιαλτικές , ανήμπορες  να δουν ή να μιλήσουν. Η απόδοσή  τους είναι  αποσπασματική , σε  κάποιες λείπουν τα μάτια , σε άλλες το στόμα. Στο  απόλυτα  λευκό φόντο της επιφάνειας των έργων προβάλλουν σαν σκιές πλασμάτων  που πασχίζουν  να   εκφραστούν,  με  τα  πρόσωπά  τους  στραμμένα   ψηλά , αναζητώντας το φως. Ισορροπούν ανάμεσα στην παραστατικότητα και στην αφαίρεση, σχεδιασμένες καθώς  είναι  με αδρές λωρίδες  μαύρου χρώματος , αψηφώντας τη συγκεκριμένη ερμηνεία , την απλοϊκή περιγραφή.

 Παρατηρώντας , όμως , περισσότερο  τα μυστηριώδη αυτά  πρόσωπα , διαπιστώνουμε  ότι δεν αποτελούν άυλες , επίπεδες  σκιές , αλλά  τρισδιάστατες μορφές. Είναι  πλασμένες  έτσι ώστε να αποδίδουν τον  όγκο  του ανθρώπινου  σώματος , σαν ζωγραφισμένα  « γλυπτά ».  Λαμβάνουν , έτσι , στα  μάτια του  θεατή μια πιο  αισιόδοξη  όψη. Το μαύρο  που αναδύεται από το απόλυτο λευκό της επιφάνειας  του φόντου , πιθανώς υποδηλώνει τη γέννηση , τη δημιουργία της ζωής. Ή και  την ανθρώπινη  ψυχή  που  δεν έχει  μάτια  και φωνή , όμως  μας  βοηθά  να αισθανθούμε και να  εκφραστούμε. Και  τότε διακρίνονται τα  ίχνη των άλλων χρωμάτων  που  ξεπροβάλλουν αχνά πίσω από  τις παχιές  μαύρες γραμμές κάποιων  μορφών.  Δεν πρόκειται για σφάλμα της  εκτύπωσης , αλλά  για μια  εικαστική  αποτύπωση της αισιοδοξίας  και  της  ελπίδας  που  ανατέλλει πίσω από τα σκοτεινά, απρόσωπα πορτραίτα. Ο Παναγιώτης Τσίκος κατορθώνει στα λιτά έργα του , με σύγχρονα εκφραστικά μέσα να καταδυθεί στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.

                             

Διάρκεια έκθεσης: 03.01.2022 – παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022.

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή».

Σούτσου 26 Γιάννενα Τηλέφωνο: 2651036517 Email: idrymagani@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00πμ έως 14.00μμ 

Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ

Υπενθύμιση:

 Η είσοδος των επισκεπτών επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη: α ) πιστοποιητικού εμβολιασμού και αστυνομικής ταυτότητας. ή β) πιστοποιητικού νόσησης, που την έκδοση και την διάρκειά του προβλέπει ο νόμος.

 

      αριθμός επισκεπτών