Πολιτισμός

εκθέσεις

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»

 Μόνιμη  έκθεση  γιαννιώτικων έργων αργυροχρυσοχοϊας των οικογενειών

Δημ. Σαλαμάγκα και Απ.Παπαζήση

 


Πόρπη (κιμέρι )  αχιβάδα  ασημένια ,  επίχρυση , σαβάτι.  Καλαρρύτες

Ιωάννινα

Σούτσου 26

Δευτέρα έως Παρασκευή :  09.00 – 14.00

Τετάρτη απόγευμα            :18.00 –  21.00

       


Προσωπογραφία  Δημ. Στεφ. Σαλαμάγκα
Λένα Ναυρόζογλου. Μολύβι και ξυλομπογιές (Διαστ: 17,5Χ24)

 

Η έκθεση και οι δωρήτριες

--

Στη πολιτιστική και στην οικονομική ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων κυρίως από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα κεντρικό ρόλο διαδραμάτισε η ανάπτυξη της ασημουργίας με  τα ισνάφια, τις σχολές των Ιωαννίνων και τους τεχνίτες του Συρράκου και των Καλλαρυτών. Υψηλής αισθητικής δημιουργήματα και απίστευτης δεξιοτεχνίας κομψοτεχνήματα από τα χέρια των ασημουργών μας κατέστησαν γνωστή την πόλη των Ιωαννίνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χαρακτηριστική απόδειξη αυτού του γεγονότος αποτελούν τα 35 κειμήλια της εξαιρετικής αυτής γιαννιώτης ασημουργικής τέχνης , που παρουσιάζονται στην μόνιμη έκθεση του Ιδρύματος «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή». Εντυπωσιακές πόρπες ασημένιες η και επιχρυσωμένες με τα πανέμορφα λειτουργικά τους στοιχεία , κρεμαστά φυλαχτά με αγίους (χαιμαλί), μπαρουτοθήκες με αριστοτεχνικά σχέδια , κοσμήματα στήθους (κιουστέκια) , ζώνες με πόρπες συρματερές κ.α. Στο σύνολό τους  χειροποίητα αριστουργήματα.  Έργα ασημένια  η και επιχρυσωμένα τα περισσότερα με σαβάτι απίστευτης δεξιοτεχνίας.

Δύο γνωστές οικογένειες της πνευματικής και κοινωνικής ζωής της πόλης μας του περασμένου αιώνα ήταν κάτοχοί τους. Του γνωστού σε όλους μας πνευματικού ανθρώπου , ερευνητή , συγγραφέα και ιστορικού της πόλης μας , Δημ.Σαλαμάγκα με τη σύζυγό  του Ηλέκτρα Σαλαμάγκα και του Αποστόλου Παπαζήση επίσης με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα Παπαζήση , που εικονίζονται στις δύο φωτογραφίες της βιτρίνας. Ο κρίκος της σύνδεσης  των δύο οικογενειών ήταν τα αδέλφια Απόστολος και Ηλέκτρα Παπαζήση. Του Αποστόλου Παπαζήση θυγατέρες και του Δημ. Σαλαμάγκα ανηψιές η Καλλιόπη Απ. Παπαζήση καθηγήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η γνωστή κεραμίστρια Αικατερίνη Απ. Παπαζήση είναι οι δωρήτριες των ξεχωριστών αυτών κειμηλίων προς το Ίδρυμα τις οποίες και θερμά ευχαριστεί για τη σημαντική προσφορά τους.

 

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος

 Ναπολέων Μάργαρης

 

 


Δημήτρης Σαλαμάγκας : 1894 – 1965
Ηλέκτρα Σαλαμάγκα : 1901 – 1988

 

                   


Απόστολος Παπαζήσης : 30.6.1911 – 26.1.1995
Αλεξάνδρα Παπαζήση :    18.1.1921 – 15.9.1995

Ο Δημήτριος  Στεφ. Σαλαμάγκας   γεννήθηκε   στα    Ιωάννινα   το   1894.Το 1911  αποφοίτησε από την Ζωσιμαία Σχολή , το 1916  πήρε το πτυχίο της  Νομικής  Σχολής  του Πανεπιστημίου  Αθηνών  και το 1920  έλαβε την άδεια του δικηγορείν. Το 1919 ονομάστηκε εφ. Ανθυπολοχαγός  του Πεζικού και το 1920  διορίστηκε  Στρατιωτικός Δικαστικός Σύμβουλος. Έλαβε μέρος στις εκστρατείες  Μακεδονίας  και Μικράς Ασίας κι αποστρατεύθηκε το 1936 με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.

                Τιμήθηκε με το Μετάλλιον Στρατιωτικής Αξίας , με το Μετάλλιον της Νίκης και με τον Χρυσόν Σταυρόν του Τάγματος Γεωργίου του Α΄.

                Φοιτητής ακόμα, από το 1913, άρχισε να εμφανίζεται με λογοτεχνικά και άλλα δημοσιεύματα. Από το 1924 ασχολείται με τα λαογραφικά, ηθογραφικά και ιστορικά των Ιωαννίνων. Το 1944 εκλέγεται Γραμματεύς της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Ηπειρωτικά Γράμματα» . Από το 1952 είναι ιδρυτικό μέλος του περιοδικού  «Ηπειρωτική Εστία» και τακτικό μέλος της Επιτροπής Επιμελείας της ύλης του. Μέλος του «Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών», εκλέγεται το 1954 και Πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων. Το 1955 εκλέγεται επίσης Έφορος της «Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών».

                Μεγάλη η  συγγραφική του δραστηριότητα.

Το 1955 του απονέμεται ο βαρύτιμος ‘’ Έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών’’

Πέθανε  στα Ιωάννινα την 8η.12.1965.

******************************


Μέρη πόρπης ασημένια ,  σαβάτι. Γιαννιώτικα

 


Ζώνη ασημένια , επιχρυσωμένη  εγχάρακτη ,
συρματερή πόρπη (φιλιγκράν ) , σαβάτι. Γιαννιώτικη

  
  

Μπαρουτοθήκη ασημένια, σαβάτι. Γιαννιώτικη.

Ίδρυμα ‘’Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή’’

Σούτσου 26 – Ιωάννινα

τηλ: 2651036517 - email: idrymagani@gmail.com  - fb idrymagkani

site: www.idrimagani.gr                                             

 

 

      αριθμός επισκεπτών