Πολιτισμός

εκθέσεις

Άννα Φιλίνη

έκθεση στο Μεσολόγγι 22-10-2022 έως 25-11-2022

προστέθηκαν έξη (6) έργα της Άννας

Η μουσική του Μίκη μας "Όταν σφίγγουν το χέρι" προστέθηκε από τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη
«ευχαριστούμε για την παραχώρηση»

Εάν δεν παίζει με το άνοιγμα της σελίδας, πατήστε το βελάκι για να ξεκινήσει!!!

Μεσολόγγι, Ιερή Πόλη

Στο Μεσολόγγι η Άννα Φιλίνη παρουσιάζει μαζί με τις 12 εικόνες του έργου Αφιέρωμα στην Παλιγγενεσία και νέα έργα που δημιουργήθηκαν στα μέσα του 2022 ειδικά για την έκθεση στην Ιερή Πόλη: Είναι έργα με υδατοχρώματα διαστάσεων 50Χ70 εκ., που αναφέρονται στην Πολιορκία του Μεσολογγίου και είναι εμπνευσμένα από το ποίημα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού.

Τα έργα αυτά εστιάζουν στην ηρωική αντοχή των εγκλείστων στο φρούριο και την ιδιαίτερη καρτερία των γυναικών, τον ανθρώπινο πόνο για τους σκοτωμένους στον πόλεμο, για τις κακουχίες από την αυξανόμενη έλλειψη τροφής και τις ασθένειες. Ταυτόχρονα εστιάζουν στα λόγια του ποιητή για τις προκλήσεις της ζωής, που δοκιμάζουν την αντοχή των πολιορκημένων μέσα στην άνοιξη με τις ομορφιές της φύσης και τη γέννηση του έρωτα, που θεριεύει την προσμονή μέχρι τον θάνατο. Εστιάζουν στην αστήρευτη ελπίδα να έρθουν ενισχύσεις από τη θάλασσα στους τελευταίους μήνες της Πολιορκίας καθώς οι Πολιορκημένοι περιμένουν τον φιλικό στόλο, που τελικά δεν θα έρθει ποτέ, και στις προετοιμασίες στο τέλος για την Έξοδο, τον Aπρίλη του 1826.

Η έκθεση αυτή της Άννας Φιλίνη, με τον τίτλο «Πορεία Ελευθερίας», έχει και αναδρομικό  χαρακτήρα με έργα της ζωγράφου από την τελευταία δεκαετία, καθώς εδώ παρουσιάζεται και το τετράπτυχο ιστορίας 1945-2010, μήκους  8, 40 μ.

Η έκθεση διοργανώθηκε από τον Τομέα Πολιτισμού Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο κτίριο Χρυσόγελου με την επιμέλεια της Μαρίας Καρατζογιάννη και έχει διάρκεια 22 Οκτωβρίου- 25 Νοεμβρίου 2022.

   


  
     

Η γη του Μεσολογγίου αγκαλιάζει τον Μάρκο Μπότσαρη και τον Μπάυρον
(«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»)


   
   

Ο Απρίλης με τον Έρωτα μαζί με όπλα
(«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»)


  
  

Μάνα , Πιετά
(«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»)


 
   

Η νέα κοπέλα κι ο Άγγελος
(«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»)


  
   

Ελπίδα, περιμένοντας τα πλοία του φιλικού στόλου
(«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»)


  
 

Προς την Πύλη της Εξόδου
(«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»)


     

   

      αριθμός επισκεπτών