Πολιτισμός

εκθέσεις


 

Έκθεση με θέμα

το Βυζαντινό Κάστρο των Ιωαννίνων

«Ανακαλύπτοντας το βυζαντινό κάστρο των Ιωαννίνων. Τοπογραφία – Ιστορική αναδρομή – Μνημεία»

Δευτέρα 9 – Τρίτη 31 Ιανουαρίου

Έκθεση ερασιτεχνικής φωτογραφίας και παρουσίαση βιβλίου της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Ζήδρου

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου από τη Δευτέρα 9 έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, την ομαδική έκθεση ερασιτεχνικής φωτογραφίας «Ανακαλύπτοντας το βυζαντινό κάστρο των Ιωαννίνων. Τοπογραφία – Ιστορική αναδρομή – Μνημεία».

Παράλληλα θα γίνει και η παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Ζήδρου.

Στην έκθεση φωτογραφίας συμμετέχουν οι: Μαρία Βλάχου, Χρόνης Δρούγιας, Χάρης Μπινώλης, Αλεξάνδρα Μπόμπολη, Σπύρος Μπουκουβάλας, Νίκη Ράτσικα.

Υλικό – κείμενα – έρευνα: Κωνσταντίνα Ζήδρου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από 18:00 – 21:00.

Το πρωί θα γίνονται επισκέψεις και ξεναγήσεις σχολείων.

*******************

Ακόμη και σήμερα, για την πλειονότητα των ανθρώπων, η ιστορία των Ιωαννίνων ταυτίζεται με τον Αλή πασά, την κυρά Φροσύνη, τους μεγάλους διδασκάλους του γένους  και τους μεγάλους ευεργέτες. Σίγουρα όλοι τους εμβληματικές προσωπικότητες, οι οποίοι άφησαν, ανεξίτηλο, το σημάδι τους στην ιστορική πορεία της πόλης μας, της Ηπείρου και της Ελλάδος γενικότερα. Ωστόσο, λιγότεροι γνωρίζουν ότι στη χερσόνησο του κάστρου ιδρύθηκε, εξελίχθηκε και άκμασε μία σημαντική βυζαντινή πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι την υπεράσπισή της, από τους Νορμανδούς, ανέλαβε ο αυτοκρατορικός στρατός, έχοντας  επικεφαλής τον ίδιο τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό. Αυτή ζήτησαν και συμπεριέλαβαν στα προνόμια τους οι Βενετοί, στα τέλη του 12ου αι. Αυτή δέχτηκε ως πρόσφυγες μέλη αριστοκρατικών οικογενειών της Κωνσταντινούπολης, μετά την κατάκτηση της πρωτεύσας του Βυζαντίου από τους Σταυροφόρους, ενώ στη συνέχεια, η ίδια πόλη λειτούργησε ως το δεύτερο διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο του Δεσποτάτου της Ηπείρου και αργότερα ως ο τελευταίος ελληνόφωνος πυρήνας του. Εκτός όμως από την ακμαία και πολυτάραχη βυζαντινή της ιστορία, στη χερσόνησο του κάστρου ιδρύθηκε και πορεύτηκε και ένα αρχαίος οχυρωμένος οικισμός, το όνομα του οποίου δεν έχει εντοπιστεί αλλά λείψανά του (θεμέλια οικιών, ένα πηγάδι, τείχη, κινητά ευρήματα) αποκαλύφθηκαν με τις αρχαιολογικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών.

            Ακριβώς, αυτή τη «λιγότερο γνωστή» ιστορία των Ιωαννίνων επιδιώκουμε να ανασύρουμε από τη λήθη του παρελθόντος και να την παρουσιάσουμε ζωντανά και με σαφήνεια ώστε να συμπληρωθεί το ιστορικό παζλ της «μικρής μας πόλης» με τα νέα στοιχεία της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας, εν αναμονή, πάντοτε, των επόμενων. Ως ένας ακόμη στόχος της έκθεσης μπορεί να οριστεί η γνωριμία όχι μόνο με την ιστορία αλλά και με τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτόν τον χώρο, τον οποίο, σήμερα, μοιραζόμαστε όλοι μας. Να δούμε τις συνήθειες, την καθημερινότητά τους, την κοσμοθεωρία τους και να πραγματοποιήσουμε τις αντίστοιχες συγκρίσεις, εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές. Γιατί μόνο γνωρίζοντας τους κατοίκους ενός χώρου, διαχρονικά, δύναται να κατανοήσουμε πληρέστερα το παρελθόν του, να οργανώσουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον του.  

  Το κείμενο και η μελέτη σε pdf εδώ

O Πύργος του Θωμά, 2022

     
Eίσοδος Kάστρου Iωαννίνων

 

  

      αριθμός επισκεπτών