Πολιτισμός

εκθέσεις

   

 

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»

Έκθεση χαρακτικής της Αγαθής Παππά

Η παρούσα δουλειά με τίτλο «Φύσης αποτυπώματα», αποτελείται από μια σειρά χαρακτικών (έγχρωμες ξυλογραφίες και μονοτυπίες), όπου έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες μέθοδοι χαρακτικής, συνδυασμοί τεχνικών καθώς και συνδυασμός χαρακτικής με ζωγραφική, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει τις απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης αλλά και την καλλιτεχνική ποιότητα της τέχνης της χαρακτικής.

Μέσα από προσωπικές αναζητήσεις, πειραματισμούς και εφαρμογές και χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό παραδοσιακών με νέων μεικτών τεχνικών, όπως κολάζ, ζωγραφική και stencil με χρήση οργανικών υλικών ή λινόλεουμ, προσπάθησα να ανακαλύψω νέες εικαστικές μορφές έκφρασης.

Τα έργα μου εκφράζουν μια φυσιολατρική διάθεση. Παίρνοντας έμπνευση από το φυσικό τοπίο, τα δέντρα, τα λουλούδια, τα φύλλα και χρησιμοποιώντας διάφορα οργανικά υλικά, προσπαθώ να αποτυπώσω μέσα από τα χαρακτικά μου την ομορφιά της φύσης, την ομορφιά της απλότητας, που έχουμε συνηθίσει να προσπερνάμε κοιτάζοντας, χωρίς όμως να βλέπουμε.

Ας αφιερώσουμε λοιπόν λίγο από το χρόνο μας στην παρατήρηση αυτών των έργων, των χρωμάτων, των γραμμών, των ήχων που προκαλούν και των λέξεων που δημιουργούν στις σκέψεις μας.

Η Αγαθή Παππά γεννήθηκε στα Γιάννενα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου αποφοίτησε με άριστα. Παρακολούθησε για 5 χρόνια μαθήματα Βυζαντινής αγιογραφίας στην πόλη της. Αποφοίτησε ως Περιβαλλοντολόγος αριστούχος με μεταπτυχιακές στην Αγροχημεία και στις Βιολογικές καλλιέργειες από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Συμμετείχε στο 1o Πανελλήνιο Συνέδριο και Θερινό Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών ως επιμορφώτρια στο εργαστήρι χαρακτικής με καθηγητές την κ. Ουρ. Σταθοπούλου και τον κ. Χ Γκαλτέμη, που διοργάνωσε το Μουσείο τυπογραφίας και τεχνολογίας γραφικών τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και στην Biennale Δυτικών Βαλκανίων στα Ιωάννινα, με χαρακτικό σχέδιο που κοσμούσε τους φακέλους των συνεδρίων της έκθεσης. Έλαβε τιμητικό Έλαβε τιμητικό έπαινο από συμμετοχή της σε εικαστικό διαγωνισμό της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Συμμετείχε σε ομαδική έκθεση ¨ΧΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΙΙ¨, στο Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, ¨ETCH INK¨ καθώς και σε άλλες ομαδικές εκθέσεις στην πόλη της.

Παρακολούθησε ετήσιο ¨Art Therapy – Θεραπεία μέσω τέχνης με έμφαση στα Εικαστικά¨ καθώς και ¨Ειδική αγωγή και Εκπαίδευση¨ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ειδικεύτηκε στην ¨Ιστορία της Τέχνης και Εικαστικά¨ καθώς και στην ¨Γελοιογραφία και Σκίτσο¨ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Συμμετέχει στο ΠΜΣ ¨Επιμέλεια Εκθέσεων¨, Θεωρητικές και Πρακτικές προσεγγίσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Εργάζεται ως καθηγήτρια Εικαστικών στην Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση στα Ιωάννινα.

Αγαθή Παππά

 

Διάρκεια έκθεσης: 01.03.2023 – 29.03.2023

Σούτσου 26 - Τηλέφωνο: 2651036517- Email: idrymagani@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 πμ έως 14.00 μμ- Τετάρτη 6.00μμ – 9.00μμ

     

 

      αριθμός επισκεπτών