Πολιτισμός

εκθέσεις

Δελτίο Τύπου
Family Stories

Ηλέκτρα Χαλκούση-λάδι σε καμβά      

  

  

  

  

  

 

  

  

  

    

  

    

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 7 – 23 Σεπτεμβρίου 2023

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει στο Art Project Space (Φαλήρου 66 στο Κουκάκι) μια ξεχωριστή έκθεση με τίτλο Family Stories”. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 19:00, ενώ η διάρκεια της θα είναι έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2023. Όπως διαφαίνεται από τον τίτλο της έκθεσης, παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών οι οποίοι είναι όλοι μέλη-πρόγονοι του Πέτρου και της Ηλέκτρας Δουμά - Χαλκούση, που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

Ο Πέτρος Δουμάς - Χαλκούσης εμπνευστής της έκθεσης, έχοντας κληρονομήσει τα «καλλιτεχνικά» γονίδια και επηρεασμένος από το καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε, αγάπησε την τέχνη από πολύ μικρός με αποτέλεσμα να δημιουργήσει το 2010 την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος μαζί με την κόρη του Ηλέκτρα, μία γκαλερί η οποία αγαπήθηκε πολύ γρήγορα από το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας. Η προετοιμασία της έκθεσης “Family Stories” ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και γίνεται πραγματικότητα στον χώρο των 300 τ.μ. του Art Project Space. Έχουν συγκεντρωθεί και εκτίθενται περίπου 100 έργα των καλλιτεχνών της οικογένειας.


Ο Πέτρος Δουμάς – Χαλκούσης αναφέρει σχετικά: «Γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια  σε ένα σπίτι γεμάτο έργα τέχνης τόσο της οικογένειας, αφού ο θείος και η θεία μου πάντοτε ζωγράφιζαν, έκαναν γλυπτά και κεραμικά και ασχολούνταν με την καλλιτεχνική φωτογραφία, όσο και έργα σπουδαίων καλλιτεχνών μεταξύ άλλων του
Picasso, Aivazovsky, Παρθένη, Παππά, κεραμικά Iznik, περσικά χαλιά και άπειρα βιβλία τέχνης. Δεν τα θυμάμαι βέβαια ξεκάθαρα όλα αυτά, μια που στην πορεία πολλά από αυτά εξαφανίστηκαν κατά την μετεγκατάσταση της οικογένειας στην Ελλάδα. Για κάποια από αυτά μου μίλησαν, για άλλα διάβασα σε βιβλία που έχουν γραφεί για την οικογένεια μου και κάποια τα γνώρισα σε μεγαλύτερη ηλικία και μεγάλωσα με αυτά, αλλά είμαι βέβαιος, ότι με κάποιο μαγικό τρόπο οι εικόνες από αυτά εγκαταστάθηκαν στις αναμνήσεις μου και καθόρισαν τη διαμόρφωση  της  αισθητικής  μου. Αντίστοιχα στην Ελλάδα η γιαγιά μου υπήρξε μία εξαιρετική ναίφ ζωγράφος και τα περισσότερα από τα παιδιά και τα εγγόνια της ασχολήθηκαν με τα εικαστικά. Η οικογένεια μου περιβαλλόταν από καλλιτέχνες, όπως ο Στρατής Τσίρκας, ο Νίκος Καβαδίας, η Ελένη Χαλκούση, ο Τάκης Καλμούχος, η Άννα Γεραλή, ο Girair Palamoudian, Δημήτρης Γαλάνης και άλλους πολλούς καλλιτέχνες που συχνά φιλοξενήθηκαν στο σπίτι μας.»


Το καλλιτεχνικό σκέλος της οικογένειας του Πέτρου Δουμά έχει τις ρίζες του στην Σάμο του 19ου αιώνα και ξεκινάει με το οικογένεια Γκίνη. Μία οικογένεια με ταλέντο στις καλές τέχνες που διασκορπίζεται ανά τον κόσμο και αφήνει τα ίχνη της στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξάνδρεια, στις ΗΠΑ και το Μεξικό, στην Αιθιοπία, την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Ευτυχία Γκίνη (σύζυγος Νικολάου Δασκαλάκη), Ηλέκτρα Χαλκούση (το γένος Γεωργίου Γκίνη), Μικές Χαλκούσης (σύζυγος Ηλέκτρας), Αλέκος Γκίνης (αδελφός Ευτυχίας Γκίνη), Κώστας Γκίνης (του Γεωργίου), Λούλα Δασκαλάκη (της Ευτυχίας Γκίνη), Nick Dryden (της Λούλας Δασκαλάκη), Loretta Dryden (της Λούλας Δασκαλάκη).


Χορηγοί επικοινωνίας είναι:
Art22, Art views, Axia news.

Χορηγός οίνου εγκαινίων είναι: Materia Prima


Εγκαίνια έκθεσης: 7 Σεπτεμβρίου 2023, Ώρα 19:00

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00-21:00
Τετάρτη, Σάββατο 12:00-16:00
Κυριακή Δευτέρα κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Τις ημέρες Πέμπτη 14 έως Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου η γκαλερί θα παραμείνει κλειστή καθώς θα βρισκόμαστε στην Art Athina στο Ζάππειο Μέγαρο, περίπτερο R23.

 

Χώρος διεξαγωγής
Πολυχώρος Art Project Space
Φαλήρου 66, Αθήνα, Έναντι ΕΜΣΤ | Σταθμός Metro FIX | Τηλ. 2117504180
Υπόγειος χώρος στάθμευσης Metro Fix στα 200 μέτρα.

  

Nick Dryden_φωτογραφία (μέρος video art)

     
Ευτυχία Γκίνη_λάδι σε καμβά (2)

    
Ευτυχία Γκίνη_λάδι σε καμβά

     
Ηλέκτρα Χαλκούση_ακουαρέλα

    
Ηλέκτρα Χαλκούση_κεραμικό γλυπτό

     
Μικές Χαλκούσης_κεραμικό γλυπτό

    
Μικές Χαλκούσης_φωτογραφία

  

    

      αριθμός επισκεπτών