Πολιτισμός

εκθέσεις

«Αναφορά στον ηπειρώτη καλλιτέχνη Στράτο Στασινό»

Περιοδική Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

 

ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,
με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών

9 Μαρτίου – 3 Απριλίου 2013

 


  

Τo Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, ώρα 12.00, εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων η περιοδική έκθεση «Αναφορά στον ηπειρώτη καλλιτέχνη Στράτο Στασινό».

Ο ηπειρώτης καλλιτέχνης Στράτος Στασινός (1945-2009), ασχολήθηκε με πάθος και αφοσίωση  με το κινούμενο σχέδιο, τη σκηνοθεσία, τη ζωγραφική και τη διδασκαλία τους.

Η σύνθετη καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία αναγνωρίστηκε διεθνώς  με πολυάριθμα βραβεία.  Οι ταινίες του Στράτου Στασινού έχουν προβληθεί σε πολλές διεθνείς εκδηλώσεις και έχουν τιμηθεί με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο γενέθλιος τόπος, η Ήπειρος, αποτελούσε πηγή έμπνευσης και υλοποίησης του έργου του, σύμφωνα με τον ίδιο. Χαρακτηριστικό υπήρξε το ενδιαφέρον του για την πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο τον οδήγησε στην παραγωγή πολυάριθμων ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού περιεχομένου.

Σημαντικό κεφάλαιο της δραστηριότητας του υπήρξε η συνεργασία του με την ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Καρποί  της συνεργασίας αυτής υπήρξαν τρία ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αρχαία Ήπειρος» (1997-1998) και η παραγωγή  μαζί με το συνεργάτη του Παναγιώτη Οικονομόπουλο  δώδεκα  ψηφιακών ολιγόλεπτων βίντεο για τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας (2008).  Το ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας «Ήπειρος» απέσπασε το Α΄ Κρατικό βραβείο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και το Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ελληνικής ταινίας στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1998).

Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη του πολύπλευρου ταλέντου του Στράτου Στασινού, μέσα από την παρουσίαση επιλεγμένων ζωγραφικών του έργων,  γελοιογραφιών, εκδόσεων, φωτογραφιών. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται η ταινία «Του Κολυμπητή» με κινούμενες κούκλες. Την ημέρα των εγκαινίων θα προβληθεί και το αρχαιολογικό ντοκυμαντέρ «Δοκός».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 20.00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία» θα γίνει προβολή της ταινίας «΄Ηπειρος», σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών (είσοδος ελεύθερη)

Ντοκουμέντο:

Ο Στράτος Στασινός σκηνοθέτης και η ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή διαβάζουν αποσπάσματα  στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Δάλλα  "Η σφαγή του Κομμένου" 26/11/2008

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Δευτέρα κλειστό

Τρίτη-Κυριακή: 09.00- 16.00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001089

Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη  στις 25/03 (Εθνική εορτή).

  


 

     

αριθμός επισκεπτών
    --