Πολιτισμός

εκθέσεις

«Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ EDWARD LEAR»

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014  και ώρα 19:00

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30/04/2014

   Η Ήπειρος και τα νησιά του Ιονίου κατά τον 19ο αιώνα υπήρξαν προορισμός Περιηγητών και Ζωγράφων. Ξεχώρισε ανάμεσά τους ο Άγγλος συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ποιητής και ζωγράφος Edward Lear (1812-1888). Tα έργα του παραπέμπουν τόσο στην πρωτότυπη ματιά του στους τόπους και στα τοπία, όσο και σε ιστορικά γεγονότα, όπως η Τουρκοκρατία στην Ήπειρο, η Βρετανική Αρμοστεία στα Επτάνησα και ο ξεριζωμός των Σουλιωτών.

   Στα μέσα του 19ου αιώνα , σε μια εποχή που φωτογραφία και καρτ ποστάλ δεν ήταν ακόμη τα προσφιλή μέσα αποτύπωσης των μακρινών τόπων, ο Edward Lear, κορυφαίος Ρομαντικός Τοπιογράφος, ταξίδεψε πεζός ή με άλογο σε άγνωστες και ερημικές γωνιές της Ελλάδας και άλλων χωρών της Μεσογείου, δημιουργώντας σχέδια, υδατογραφίες, λιθογραφίες και πίνακες. Στην Ελλάδα έζησε τα καλύτερα χρόνια του ζωγραφίζοντας 3.000 έργα με ελληνικά θέματα, σήμερα σε Μουσεία και Συλλογές.

   Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων με τίτλο «Η Ήπειρος του Edward Lear», περιλαμβάνει 70 έργα και στοχεύει να παρουσιάσει, μέσα από κείμενα, σπάνιες εκδόσεις, υδατογραφίες, ελαιογραφίες,  λιθογραφίες και έργα άλλων τεχνικών, την έκδηλη αγάπη του βικτωριανού καλλιτέχνη για την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά. Παράλληλα, εκτίθενται δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών – περιηγητών, οι οποίοι, επίσης με την τέχνη τους, ύμνησαν την ομορφιά του τόπου μας σαγηνεύοντας το ευρωπαϊκό κοινό.

   Η έκθεση, η οποία θα φιλοξενείται ως τις 30 Απριλίου 2014 στην αίθουσα «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, βασίζεται στα έργα τα οποία ευγενικά δέχτηκαν να δανείσουν στην ΙΒ΄ ΕΠΚΑ από τις Συλλογές τους: η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, ο κ. Γεώργιος Χ. Σουρτζίνος, ο κ. Αναστάσιος Παπασταύρος, ο κ. Παναγιώτης  Τσιλίκης, ο κ. Ζήκος Παπαζώτος, o κ. Θωμάς Μεσσήνης, η κ. Μαίρη Κωνσταντίνου Καραμούτσου και το Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις» στην Πρέβεζα.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, με την υποστήριξη της «Εταιρείας των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων» και της «ΒΙΚΟΣ Α.Ε».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων είναι ανοιχτό, εκτός Δευτέρας, από τις 9:00 έως 16:00.

 

Η πρόσκληση της εκδήλωσης

 
Η αφίσα

 

 

 

 

αριθμός επισκεπτών
    --