Πολιτισμός

εκθέσεις

Αστική μη κερδοσκοπική καλλιτεχνική εταιρία  - Αριθμός. έγκρισης. Πρωτοδικείου .Άρτας 1/2013                             Κάτω Αθαμάνιο Άρτας

Δελτίο ενημέρωσης  

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ - ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ

Σας ενημερώνουμε ότι το ΑΘΑΜΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ προωθεί τη διαδικασία στο Κάτω Αθαμάνιο της Άρτας,  στην περιοχή των Τζουμέρκων, με σκοπό να εξασφαλιστεί ένας χώρος για την τέχνη στην ανοιχτή φύση, που να αποτελεί σημείο αναφοράς στον φτωχό σύγχρονο πολιτισμικό χάρτη  της περιοχής και να  συνεισφέρει ουσιαστικά στην καλλιέργεια του κοινού, με  πολιτιστική, καλλιτεχνική, αισθητική παιδεία και ψυχαγωγία, δημιουργώντας συνάμα και έναν σημαντικό πόλο έλξης για τον καλλιτεχνικό τουρισμό.

Το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης συμμετέχει στη δημιουργία της Πινακοθήκης  με τη δωρεάν παραχώρηση ενός καλλιτεχνικού αρχείου με σημαντικό αριθμό (700 και πλέον) έργων τέχνης ζωγραφικής, χαρακτικής, σχεδίων, φωτογραφίας, video  κ.ά, καθώς και ενός οικοπέδου δύο στρεμμάτων στη θέση Άγιος Γεώργιος Κάτω Αθαμανίου, με πρόσοψη στην εθνική οδό Άρτας–Τρικάλων. Η δωρεά γίνεται εξ ολοκλήρου από τον συντοπίτη μας εικαστικό Βασίλη Σταύρου και υπάρχει η ανάγκη στέγασης, διαφύλαξης και κυρίως ανάδειξης του καλλιτεχνικού υλικού.  

Ο χώρος που θα δημιουργηθεί δεν είναι κάποιο πανάκριβο κτίριο αλλά μία ειδική κατασκευή, που να εξυπηρετεί κυρίως τις τρεις βασικές δραστηριότητες: Τη στέγαση και ανάδειξη έργων τέχνης, τη διδασκαλία των τεχνών, με ανοιχτό εργαστήριο στη φύση και τη συνάθροιση κοινού για διαλέξεις, προβολές και δρώμενα. Τα βασικά δομικά στοιχεία είναι το ξύλο και η πέτρα, που τα διαθέτει  ο τόπος μας και πέραν τούτου το κτίριο θα είναι σύγχρονης αισθητικής με απόλυτη προσαρμογή στο  φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Τονίζουμε εδώ την αξιόλογη δωρεά ολόκληρης της ξυλείας που απαιτείται για την ανέγερση του κτιρίου, από τον δασικό συνεταιρισμό των κατοίκων του Αθαμανίου και Κάτω Αθαμανίου. Ήδη συντάσσεται δωρεάν η μελέτη για το κτίριο, από ομάδα φίλων μηχανικών.

Για την έναρξη του έργου και για την κάλυψη των εξόδων, αποφασίζουμε να διαθέσουμε για τους φίλους υποστηρικτές του έργου, πίνακες του ζωγράφου Βασίλη Σταύρου που έχουν παραχωρηθεί από τον ίδιο για το σκοπό αυτό. Τα έργα θα δοθούν ως αντίδωρο στους υποστηρικτές φίλους μας ανάλογα με την συνεισφορά τους. Προγραμματίζονται για το κοινό περιοδικές εκθέσεις έργων του καλλιτέχνη, με πρώτη έκθεση το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 6.30 στην πινακοθήκη Άρτας «Γιάννης Μόραλης». Τα έργα, που θα εκτεθούν στην Άρτα, αποτελούν  τρείς ενότητες: Η Α΄ ενότητα περιλαμβάνει 12 πρωτόλεια έργα,  τα “ έργα της Άρτας”, που φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού κατά τη διάρκεια της μαθητείας του ζωγράφου στην Άρτα, τα έτη 1968-69. Η Β’ ενότητα με 15 περίπου έργα  της περιόδου 1969 – 74 και η Γ’ ενότητα, με 30 έργα περίπου της μεταγενέστερης περιόδου.

Για τη συμμετοχή σας επικοινωνήστε με ην ηλεκτρονική διεύθυνση athamaniko.gr όπου μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες.

 Ολόκληρη η ανακοίνωση σε pdf    εδώ

ΑΘΑΜΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

Νοέμβριος 2014

 


  Β.Σταύρου, Άρτα, 1968
 

  Β.Σταύρου, σχέδιο, 1969
 

  Τζουμέρκα 2010, τέμπερα -έργο Β. Σταύρου

   

αριθμός επισκεπτών
    --