Πολιτισμός

εκθέσεις

Γιολάντα Ζιάκα έκθεση Ζωγραφικής στο καφέ «Μαγική Αυλή» στα Γιάννενα

Τετάρτη 27-06-2012 έως Παρασκευή 06-07-2012


 

Η Γιολάντα Ζιάκα, πτυχιούχος της Σχολής Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, ερευνήτρια στο χώρο της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και της τέχνης, παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο καφέ «Μαγική Αυλή», στα Γιάννινα, έργα ζωγραφικής με θέμα το χορό.

Κίνηση και συγκίνηση («συν-κίνηση») ταυτόχρονα, ο χορός είναι μια γλώσσα που μιλάει για τον άνθρωπο, για την ανάγκη του να επικοινωνήσει τις πιο βαθιές του συγκινήσεις, αυτές που δεν μπορούν να εκφραστούν μέσα από τον ορθολογικό λόγο. Εργαλείο έκφρασης το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, που ενσαρκώνει και επικοινωνεί τα μυστήρια της ζωής, τη γέννηση, τον έρωτα, τη γονιμότητα, τον πόλεμο, το θάνατο.

Οι πίνακες της Γιολάντας  Ζιάκα παρουσιάζουν όψεις του χορού ως μια πρωτόγονη τελετουργία μεταμόρφωσης, ως τη στιγμή όπου καταργούνται οι κανόνες και τα όρια ανάμεσα στον αυτοέλεγχο και στην έλλειψη ισορροπίας, ως έκφραση της δίψας για ζωή.

Αναπαράσταση του ανθρώπινου σώματος σε κίνηση, μέσα από τους κυματισμούς της γραμμής που ορίζει το σώμα των χορευτών, μέσα από χρωματικές δονήσεις που προεκτείνονται στο χώρο.

Αναπαράσταση της στιγμής που ο χορευτής δημιουργεί έναν φαντασιακό  χώρο, ο οποίος συμμετέχει στην κίνηση με το δικό του παλμό, μέσα από τις ρυθμικές αναλογίες της σύνθεσης.

Έκφραση της κίνησης μέσα από έναν χρωματικό αισθησιασμό, όπου οι μορφές διαλύονται στο φόντο, σε μια γιορτή κυματισμού και αντιπαράθεσης χρωμάτων συμπληρωματικών, ψυχρών και θερμών. Έκφραση της μοναδικής στιγμής που ο χορευτής αντλεί δύναμη από τη γη για να πετάξει, της στιγμής της διονυσιακής μέθης.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «καλλιτεχνικό καλοκαίρι 2012» που προγραμματίζει το καφέ «Μαγική αυλή», χώρος που λειτουργεί ως καλλιτεχνικό στέκι (Ανεξαρτησίας 109, εντός της στοάς «Πολιτεία Hotel»).

Στο πλαίσιο της έκθεσης οργανώνονται παράλληλα, μουσική βραδιά, την Παρασκευή 29-6, ώρα 9 μμ και προβολή – συζήτηση με θέμα «το ωραίο στην τέχνη σήμερα», την Τετάρτη 4 Ιουλίου, ώρα 8 μμ.


 

 

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, από 7 – 10 μμ.

Επικοινωνία:

με τη «Μαγική αυλή» τηλ.: 26510-22235, e-mail: info@etip.gr, web: www.facebook.com/magikiavli

με τη Γιολάντα Ζιάκα e-mail: yziaka@gmail.com, web: yziaka.wix.com/yolanda

 

 

 

αριθμός επισκεπτών
    --