Πολιτισμός

εκθέσεις

O ΧΩΡΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

 

A μ υ μ ώ ν η

σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής

MAPIA XATZHANTONIOY

την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 στις 7.30 μ.μ.

 

Διάρκεια Έκθεσης: 7 Μαρτίου- 31 Μαρτίου

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 10:00 - 13:30 & 18:30 - 21:30

Σάββατο 10:00 - 13:30

Κυριακή & Δευτέρα η γκαλερί είναι κλειστή

  

ΤΟΣΙΤΣΑ 16, ΙΩΑΝΝΙΝΑ 454 44 · ΤΗΛ-FAX: 26510 79595

   

Η αφίσα σε pdf

Η πρόσκληση σε pdf

Για την έκθεση  της Μαρίας  Χατζηαντωνίου  γράφει

ο   Γιάννης  Πάσχος

 

 Τα χρώματα της άνοιξης στην Αμυμώνη

 

Η Μαρία Χατζηαντωνίου δεν ζωγραφίζει λουλούδια, ζωγραφίζει την άνοιξη μέσα στον βαρύ χειμώνα. Φυτεύει πάνω στα χνάρια του χιονιού την ελπίδα, το χρώμα, έναν σπόρο που ατύχησε, ένα απροσδιόριστο αύριο, ευεργετικό και  αγαπησιάρικο.

Τα λουλούδια στις υδατογραφίες της Μαρίας Χατζηαντωνίου είναι ταξιδιάρικα, αιωρούνται, και παίρνουν την λάμψη που τους ταιριάζει σεργιανόντας τις ρίζες τους πότε στην αυγή και πότε στο δειλινό. Την μια  σκυφτά και την άλλη  αγέρωχα,  ξεφεύγουν από το χαρτί και μας  παρηγορούν με τον τρόπο τους  τις μέρες που όλα γύρω μας λιγοστεύουν.

Τα λουλούδια της Μαρίας Χατζηαντωνίου μας αγγίζουν όχι μόνο με τη μορφή  αλλά και με  τη δροσιά  και  το άρωμά τους που ξεχειλίζει από πάθος για  ζωή. Πότε μοιάζουν να  ξεπροβάλλουν μέσα από καλοκαίρια ατέλειωτα και πότε μέσα από απόκρυφες, μικρές, απερπάτητες κρυψώνες, γεμάτα ερωτηματικά και αναζητήσεις, λες και είναι ολοζώντανα. Ξεπηδούν φωτεινά από την μετριότητα μιας βασανιστικής καθημερινότητας και υψώνονται σαν μπουκέτα αναστάσιμα.  Συνοδοιπορούν μαζί μας στο αύριο…

  

Βιογραφικό σημείωμα:

Η Μαρία Χατζηαντωνίου γεννήθηκε στα Γιάννενα, όπου και ζει.   Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με προτροπή του δασκάλου της, Δημήτρη Φατούρου, στράφηκε στη ζωγραφική και μαθήτευσε στο εργαστήριο του καθηγητή Νίκου Σαχίνη.

Δίδαξε ζωγραφική στο εικαστικό εργαστήρι του Δήμου Ιωαννιτών και ιστορία κοσμήματος στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο. Εργάζεται ως αρχιτέκτονας στο Δήμο Ιωαννιτών.

Έργα της παρουσιάστηκαν  για πρώτη φορά το 1985 στα πλαίσια ομαδικής έκθεσης.  Από τότε, αποστασιοποιημένη από το γενικότερο περιβάλλον των εκθέσεων  συνέχισε να  ζωγραφίζει πειραματιζόμενη, κυρίως, με την  υδατογραφία και μικτές τεχνικές.

Η έκθεση στην Αμυμώνη είναι η πρώτη  ατομική της   έκθεση.

       

έργα της καλλιτέχνιδας

    

    

   
αριθμός επισκεπτών
    --