Πολιτισμός

χορός

Ηπειρώτικο γλέντι από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Μεσογαίας (Κορωπίου),

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013, στο Κίτσι Κορωπίου

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

   


Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Μεσογαίας (Κορωπίου)  διοργάνωσε ''Ηπειρώτικο πανηγύρι'', που  αναδείχθηκε σε γεγονός επιστροφής στην Ηπειρώτικη παράδοση, σε περίοδο οικονομικής κρίσης , αλλά και θετικής ενέργειας και δράσης για τους απόδημους της περιοχής.

Είναι αυταπόδεικτο γεγονός, αλλά και καθημερινά επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι, ''φάρμακο'' στην κρίση, την οικονομική και των αξιών που πλήττει σήμερα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, είναι και η επιστροφή στις ρίζες μας.

Η επιστροφή στην παράδοση, στις αρχές και τις αξίες μας, που γαλούχησαν για πολλά χρόνια γενιές και γενιές Ελλήνων.

Και η επιστροφή στις ρίζες μας, ταυτίζετε μα την επαναπροσέγγιση των αποδημικών πολιτιστικών Συλλόγων μας και όσον αφορά τους Ηπειρώτες η επιστροφή στις Ηπειρώτικες αποδημικές οργανώσεις, που σήμερα ανανεώνονται με πολλούς, πάρα πολλούς νέους, ηπειρώτικης καταγωγής.

Και οι διοικούντες τις αποδημικές οργανώσεις, έχοντας διαπιστώσει το γεγονός αυτό, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι προσεγγίσιμη η ηπειρώτικη παράδοση, αντιπαλεύοντας την ισοπεδωτική πολιτισμική παγκοσμιοποίηση.

Και το επιτυγχάνουν με πολλές πολιτιστικές μορφές προσέγγισης, μεταξύ των οποίων είναι τα ηπειρώτικα πανηγύρια, πανηγύρια που έχουν ως αρχή και κανόνα την πεπατημένη που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, που σε ένα στενό γεωγραφικό και επικοινωνιακό περιβάλλον δημιούργησαν και καταξίωσαν τις αρχές της ηπειρωτικής ευποιίας και κουλτούρας.

Ένα τέτοιο παραδοσιακό πανηγύρι επιστροφής στις ρίζες, έζησαν τη Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013, το μεσημέρι, στο κτήμα Villa Mia, στο Κίτσι Κορωπίου, οι Ηπειρώτες του Κορωπίου και των γύρω περιοχών, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου και του Συλλόγου.

Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του Συλλόγου, ο στρατηγός ο Γιώργος Τσακαγιάννης και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. έκαναν τα αδύνατα δυνατά, για να διασκεδάσουν οι παρευρισκόμενοι, γνήσια και παραδοσιακά ηπειρώτικα, έτσι όπως αρμόζει σε αυτούς που είναι ''εραστές'' της ηπειρώτικης παράδοσης και της ηπειρώτικης μουσικής.

Την μουσική μας ευόδωση είχε αναλάβει η Ηπειρώτικη κομπανία του εξαίρετου χρυσοδάκτυλου κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον καλλίπυγο, καλλίφωνο, αρχέγονο και βυζαντινό Μιχάλη Ζάμπα στο τραγούδι και το λαούτο, τον χαρισματικό Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί και το μοναδικό Σάκκη Κάκκο στο ντέφι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και νησιώτη μουσική με τους, Ιωάννα Λεγάκη και Νεκτάριο Γκαγκόση.

Και βέβαια παρουσίαση ηπειρώτικων χορών από το παιδικό τμήμα του Χορευτικού του Συλλόγου, που απέδωσε με περίσσεια χάρη ηπειρώτικους παραδοσιακούς χορούς, υπό τους ήχους της κομπανίας του Θοδωρή Γεωργόπουλου.

Μετά την χορευτική παράσταση του  παιδικού τμήματος του χορευτικού του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ  και οι προσκεκλημένοι  άνοιξαν, όπως παλιά στα πανηγύρια, τον χορό και ακολούθησαν στη συνέχεια όλοι.

Στο ηπειρώτικο αυτό πανηγύρι παρέστει, ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης συνοδευόμενος από δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου του.

Την Ηπειρωτική αποδημία και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, εκπροσώπησαν, ο  Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  Κώστας Κωνής, ο  Γενικός Γραμματέας Γιώργος Δόσης, και  το μέλος του Δ.Σ. Μαρίνα Τζάκου

Στον σύντομο χαιρετισμό- καλωσόρισμα του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Τσακαγιάννης, αφού αναφέρθηκε στο γεγονός της ανανέωσης του Δ.Σ. στις πρόσφατες εκλογές, περιέγραψε τις προγραμματισμένες δράσεις και ενέργειες για το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και το μέχρι σήμερα έργο του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου και στο ρόλο που παίζει για την αλληλοϋποστήριξη των ηπειρώτικων οικογενειών που έχουν ανάγκη αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ακόμη αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Συλλόγου στο Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στην ενίσχυση του. Τέλος, αφού αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Συλλόγου για την νεολαία της περιοχής,  έκανε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους  και ιδιαίτερα τους νέους να προσεγγίσουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της επόμενης χρονικής περιόδου.

Ο Δήμαρχος της Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον ρόλο των αποδημικών Συλλόγων του Δήμου του, όχι μόνο στην διατήρηση της παράδοσης και της κουλτούρας, που έχουν οι απόδημοι από τις πατρογονικές εστίες τους, αλλά και στις σημαντικές παρεμβάσεις τους για την κοινωνική συνοχή της περιοχής και την συμπόρευση με τις δημοτικές αρχές για το κοινό καλό, που δεν είναι άλλο από την βελτίωση των συνθηκών ζωής και διατήρησης του βιοτικού επιπέδου όλων. Τόνισε ότι ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Κορωπίου, με τις δράσεις του, που τον κατατάσσουν στους κορυφαίους, καταδεικνύει γιατί οι Ηπειρώτες προόδευσαν και πέτυχαν όπου μετανάστευσαν.

 Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, που είπε ότι η διατήρηση της Ηπειρώτικης παράδοσης, κόντρα στα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης είναι ισχυρός συνδετικός κρίκος,  που συνδέει τους απόδημους Ηπειρώτες, ένας δεσμός που αναδεικνύει όλα τα προτερήματα της ηπειρώτικης ευποιίας και κύρια αυτά της ευεργεσίας, της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης. Που σήμερα είναι αναγκαία, όσον ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον Ελληνικό λαό. Και σήμερα οι Ηπειρώτες κάνουν πράξη και το αποδεικνύουν έμπρακτα και την αλληλεγγύη και την υποστήριξη, σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Αλλά και η στήριξη της παράδοσης με πρωτοβουλίες και δράσεις, αποτελεί ένα κύριο συστατικό που φέρνει πιό κοντά τους ανθρώπους, που τους βοηθάει σε συνέργειες αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης. Κλείνοντας συνεχάρει το Σύλλογο, για την προσφορά στην περιοχή, για τις δράσεις του και τις πρωτοβουλίες, τονίζοντας ότι όλα τα μέλη ''τ΄αξίζουν τ΄άρματα'', που λένε στην Ήπειρο, ευχόμενος στο νέο Δ.Σ. κάθε επιτυχία και υπενθυμίζοντας ότι η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία θα είναι συμπαραστάτης στις προσπάθειες τους.

Το γλέντι διήρκησε μέχρι τις νυχτερινές ώρες και στο χορό συμμετείχαν με την ψυχή τους όλοι, με πρωταγωνιστές την νέα γενιά.

Και του χρόνου.

 


 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 


  

 

αριθμός επισκεπτών
    --