ΤΑ ΝΕΑ

 

Η σύγχρονη ιστορία των Ιωαννίνων σε μια τελετή 13/03/2023

Αναδημοσίευση από agon.gr

Ολόκληρη η μεταπολιτευτική ιστορία της πόλης, μέχρι και τις ημέρες μας, πέρασε μπροστά στα μάτια των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση τιμής προς τους αποφοίτους της Ζωσιμαίας Σχολής που υπηρέτησαν τα Γιάννενα από το αξίωμα του δημάρχου.


 

Οδεύοντας προς την επέτειο των 200 ετών από την ίδρυση της Ζωσιμαίας Σχολής, ο Σύλλογος Αποφοίτων αποφάσισε να τιμήσει τους αποφοίτους της Σχολής, που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στα κοινά.

Οι Θεόδωρος Γεωργιάδης, Φίλιππας Φίλιος, Αναστάσιος Παπασταύρος, Νίκος Γκόντας, Θωμάς Μπεγκάς και Δημήτρης Παπαγεωργίου, με την εκλογή του τελευταίου να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, αλλά και οι εκλιπόντες Σπύρος Κατσαδήμας, Χαρίλαος Τόλης και Μωυσής Ελισάφ τιμήθηκαν από τον Σύλλογο για την προσφορά τους στην αυτοδιοίκηση.

«Τιμούμε σήμερα τους ανθρώπους, που προσέφεραν πολλά στην πόλη», σημείωσε το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Χρήστος Πάνος, ανοίγοντας την εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος Δημήτρης Πάνου σημείωσε χαρακτηριστικά πως «μόνο πρωθυπουργό δεν έχει βγάλει η Ζωσιμαία Σχολή». Παράλληλα, ζήτησε τη στήριξη όλων των αρχών και φορέων στην εκπαίδευση, και κυρίως στις κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές των σχολείων, όπως και τη συνεισφορά τους στην προετοιμασία για τον εορτασμό των 200 ετών της Ζωσιμαίας Σχολής με τρόπο αντάξιο της προσφοράς και της ιστορίας της.

Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε πρώτος ο Θεόδωρος Γεωργιάδης, που υπηρέτησε από τη θέση του δημάρχου την περίοδο 1980-82, ενώ εξελέγη τρεις φορές βουλευτής Ιωαννίνων (1985,1989,1990). «Ευγνωμονώ και δοξάζω το όνομα της γεραράς Ζωσιμαίας Σχολής, με υψηλό ηθικό φρόνημα έπραξα το καθήκον μου, κάτι που μου έδινε στόχο στη ζωή μου. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι ανήκω μεταξύ των επιφανών, γι’ αυτό αμήχανα αποδέχομαι την τιμή αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τις τιμητικές πλακέτες για λογαριασμό των αείμνηστων Σπ. Κατσαδήμα (δήμαρχος την περίοδο 1965-67 και 1983-84) και Χ. Τόλη (δήμαρχος 1984-86) παρέλαβαν οι κόρες τους, ευχαριστώντας τον Σύλλογο αλλά και τους παρευρισκόμενους, ενώ συγκινημένος παρέλαβε την τιμητική πλακέτα και ο Αναστάσιος Παπασταύρος, που διετέλεσε δήμαρχος από το 1999 έως το 2002.

Από την βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη παρέλαβε την τιμητική πλακέτα ο Φίλιππας Φίλιος, δήμαρχος των Ιωαννίνων από το 1987 έως το 1994 και από το 2011 έως το 2014. «Η πιο μεγάλη τιμή είναι ο κόσμος που ήρθε σήμερα εδώ. Η αγάπη και ο σεβασμός για τη Ζωσιμαία Σχολή δε μετριέται, ήταν το μεγάλο σχολειό, που μας δίδαξε ήθος, εργατικότητα και πολυμάθεια», σημείωσε.

Από τον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρο Καλογιάννη παρέλαβε την τιμητική πλακέτα ο Νίκος Γκόντας, που υπηρέτησε από τη θέση του δημάρχου την πόλη την περίοδο 2003-2010. «Ό,τι υπήρξαμε, το οφείλουμε κατά μεγαλύτερος μέρος σε αυτές τις αρχές, αξίες, τα διδάγματα ήθους που είχαμε την τύχη και την ευλογία να πάρουμε από αυτό το σχολείο. Αρχές και αξίες που μας δίνουν τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη να τις δώσουμε και στις επόμενες γενιές», σημείωσε ο κ. Γκόντας.

Ο δήμαρχος της περιόδου 2014-2019 Θωμάς Μπέγκας παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον κ. Πάνου και τόνισε πως κύριος στόχος όλων θα πρέπει είναι η Ζωσιμαία Σχολή να αποτελέσει πρότυπο για ένα προοδευτικό σχολείο.

Εκ μέρους της συζύγου και της οικογένειας του Μ. Ελισάφ την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Ισαάκ Λαγαρής, ενώ συγκινημένος εμφανίστηκε και ο Δ. Παπαγεωργίου: «Διαδέχομαι τον Μ. Ελισάφ, στον οποίο η μοίρα και ο χρόνος φέρθηκαν άδικα», σημείωσε, αναφέροντας πως με κάθε έναν από τους ανθρώπους που βραβεύτηκαν, τον συνδέει κάτι ξεχωριστό.

***********************

  Βρήκαμε και μερικά βίντεο στο διαδίκτυο  από την εκδήλωση και τα δημοσιεύουμε

Φίλιππας Φίλιος

 

Μωυσής Ελισάφ

 

 


 Γεωργία Χαλάτση

Γεωργία Χαλάτση

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Από το 2005, εργάζεται σε τοπικές εφημερίδες στα Γιάννενα, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ έχει εργαστεί, ως ανταποκρίτρια Ηπείρου, σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας. Εκπαιδεύει νέους στο Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων, σε ειδικότητες σχετικές με τη δημοσιογραφία. Ασχολείται καθημερινά με διαφορετικά είδη ρεπορτάζ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην τοπική αυτοδιοίκηση, τον τουρισμό, την τοπική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.).

 

 

 

      αριθμός επισκεπτών