ΤΑ ΝΕΑ
     

Χριστούγεννα με μπλόκα και διευκολύνσεις 18-12-2025

Συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και των αποκλεισμών, αλλά με διευκολύνσεις για τις μετακινήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια των εορτών, αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που συνεδρίασε στις Σέρρες με τη συμμετοχή εκπροσώπων από ολόκληρη τη χώρα.

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα κλιμάκωσης της κινητοποιήσεων, εκτιμώντας πως ο διάλογος στον οποίο καλούνται από την κυβέρνηση είναι προσχηματικός.
Οι εκπρόσωποι των 47 μπλόκων έκαναν λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθεσαν, δεν τηρούνται από την κυβέρνηση.
Παρά την απόφαση κλιμάκωσης, πάντως, αποφάσισαν την περίοδο των γιορτών να διευκολύνουν τη μετακίνηση των πολιτών, ανοίγοντας τα διόδια και τα μπλόκα, παρατάσσοντας τα τρακτέρ εκτός οδοστρώματος.
Αύριο το πρωί θα υπάρχει ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια, ημέρα διεξαγωγής δίκης για την τραγωδία των Τεμπών, ώστε οι πολίτες να περάσουν ανεμπόδιστα. Από τις 2 όμως το μεσημέρι θα κλείσουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι.

Το Σαββατοκύριακο, όπου υπάρχουν διόδια, οι αγρότες θα ανοίξουν τις μπάρες για να διευκολύνουν τους ταξιδιώτες, χωρίς να κλείσουν τους δρόμους. Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι δράσεις, ενώ από την Τρίτη θα ληφθούν νέες αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Ομόθυμη στήριξη των αιτημάτων

Πιο… προωθημένο ακόμη και από το ψήφισμα των πανελλαδικών μπλόκων όσον αφορά στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι το ψήφισμα, που ομόφωνα ψήφισε το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, έπειτα από την πρόταση αντιπροσωπείας του «μπλόκου Καλπακίου» και της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών».
Το θέμα του ψηφίσματος για τη στήριξη και ενίσχυση των αιτημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων έθεσε η μείζονα αντιπολίτευση, η οποία απέσυρε το δικό της ψήφισμα, προκειμένου να συμπαραταχθεί στο ψήφισμα των εκπροσώπων των παραγωγών, που βρέθηκαν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο ούτως ή άλλως κινούνταν στο ίδιο πλαίσιο.

     

     

Η Μαρία Νάσση, εκ μέρους του μπλόκου Καλπακίου, ανέγνωσε το ψήφισμα με τα αιτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν επαναχάραξη της αγροτικής πολιτικής στη χώρα, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, μείωση της τιμής του ρεύματος και μηδενικό ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, άμεσες πληρωμές με καταβολή πλήρως των αγροτικών ενισχύσεων και πλήρη αποζημίωση για το «Μέτρο 23», αποζημιώσεις για τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα και ζωονόσους, κατάργηση της πυροσβεστικής διάταξης που παρεμποδίζει τη δραστηριότητα των μελισσοκόμων και άμεση αποζημίωση των παραγωγών στον κάμπο της Λαψίστας.
Το μπλόκο Καλπακίου βρίσκεται σε επαφή και συνεννόηση τόσο με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ηπείρου, όσο και με την πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, ενώ οι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής θέλουν τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται και να κλιμακώνονται τις επόμενες ημέρες.
Τη στήριξή του τα αιτήματα των αγροτών εξέφρασε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Για ορισμένα εξέφρασε αρχικά κάποιες ενστάσεις, ενώ ζήτησε να συμπεριληφθούν και κάποια ακόμη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπήρξε με το Μέτρο 23, σημειώνοντας αρχικά πως έχει να κάνει με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι το Υπουργείο, ενώ αναφορικά με τους παραγωγούς του κάμπου ζήτησε να «διορθωθεί», αναφέροντας ως αίτημα την υλοποίηση της δέσμευσης που έδωσε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημίωση ύψους 5,5 εκ. ευρώ στις αρχές του 2026.
Επιπλέον, όπως και ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος, ζήτησε να διασφαλιστεί η επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η αναδιανομή τους στους πραγματικούς αγρότες, καθώς επίσης να συνδέονται οι επιδοτήσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα «ελληνοποιήσεων» στα ζωικά και φυτικά προϊόντα, να επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι για την τοποθέτηση ενωτίων στα ζώα, αλλά και να προχωρήσουν οι διαχειριστικές χάρτες, ώστε ο κάθε νομός να είναι αυτάρκειες σε βοσκήσιμες γαίες, χωρίς τεχνικούς συμβούλους και τεχνική λύση.
Στα αιτήματα αυτά, πολλά εκ των οποίων εξάλλου τίθενται και στο πανελλαδικό ψήφισμα των αγροτοκτηνοτρόφων, συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι, με τον κτηνοτρόφο, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μιχάλη Τζίμα να ζητά τη στήριξη όλων καθώς «ο αγώνας θα συνεχιστεί και είναι δύσκολος, κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Μέτρα και όχι ημίμετρα

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, για μια ακόμη φορά, βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, που χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις, αλλά και την υποστήριξη που αυτές συναντούν από την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2026 στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Έξαρχος χαρακτήρισε «παραμύθια» τις δεσμεύσεις για απόδοση 160 εκ. ευρώ ως αποζημιώσεις για την ευλογιά, καθώς πρόκειται για χρήματα που είχαν παρακρατηθεί από προηγούμενες ενισχύσεις. «Ο αγώνας των αγροτοκτηνοτρόφων γίνεται για να πάρουν μια ανάσα τώρα, αλλά κυρίως για να δώσει προοπτική και να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους», σημείωσε, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και όχι ημίμετρα.

Αναδημοσίευση από εδώ

 

 

      αριθμός επισκεπτών