ΤΑ ΝΕΑ

  
  

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281

www.panepirotiki.com  - email: info@panepirotiki.com

 

Διοικητικός απολογισμός του Δ.Σ. της ΠΣΕ,

της περιόδου, Απρίλιος του 2016 μέχρι Μάρτιο του 2017,

για τη Γενική Συνέλευση της 2 Απριλίου 2017.

 

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, αγαπητοί σύνεδροι


 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής, σας καλωσορίζει στη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση όπου θα εκτεθεί ο απολογισμός των πεπραγμένων μας για το έτος 2016-2017. Περιμένουμε μετά την έκθεση του απολογισμού να ακούσουμε τους προβληματισμούς σας, τις θέσεις σας αλλά και την κριτική σας στα πλαίσια της αντικειμενικότητας και του δικαίου. Περιμένουμε ιδιαίτερα να ακούσουμε τις προτάσεις, τις απόψεις και τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων , των οργανώσεων τις οποίες αντιπροσωπεύετε.

Ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα να είναι σε πιο έντονη μορφή τα προβλήματα που άρχισαν για την πατρίδα μας το έτος 2009 και δεν ξέρουμε εάν και πότε θα τελειώσουν. Η αξιολόγηση από τους θεσμούς δεν λέει να κλείσει για να έρθει επί τέλους η ποσοτική χαλάρωση και να δούμε εάν θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, γιατί πάλι είμαστε σε οικονομική ασφυξία. Είμαστε εδώ και πολύ καιρό σε φτώχεια, ανεργία, απόλυση, εξαθλίωση και απλά νομικά δεν έχουμε πτωχεύσει.

Έχουμε τονίσει και σε προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις ότι οι νέοι της Ελλάδος μαζικά πήραν το δρόμο της ξενιτιάς για εύρεση εργασίας χωρίς απ’ ότι φαίνεται επιστροφή και μια χώρα χωρίς νεολαία δεν έχει μέλλον.

Η οικονομία μας μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται η ανάπτυξη δεν φαίνεται παρά τη βαριά φορολογία η οποία όχι μόνο θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αλλά φαίνεται θα γίνει σκληρότερη στο άμεσο μέλλον. Δεν μπορεί κανένας να αισθάνεται σίγουρος για τίποτα ούτε εάν θα έχει εργασία, αλλά και εάν έχει δεν είναι σίγουρος για το μισθό του, για τη σύνταξή του, για το επίδομα, για το μεροκάματο, όλους μας διακατέχει ο φόβος, η απόγνωση, η αγωνία, η αγανάκτηση.

Οι οργανώσεις μας εξακολουθούν να έχουν οικονομική αιμορραγία όπως καλά γνωρίζετε περισσότερο από εμάς, δεν επιχορηγούνται, τα μέλη τους δεν μπορούν να τις στηρίξουν και ως εκ τούτου δεν μπορούν και σε εμάς να προσφέρουν κάτι παραπάνω, αφού όπως είναι γνωστό δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε την μειωμένη εισφορά των 40 ευρώ για κάθε χρόνο.

Παρά τις δυσκολίες και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αναπτύξαμε δράσεις και πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις σε πολλά ζητήματα και εσείς σήμερα καλείστε να κρίνετε κατά πόσον αυτά που κάναμε ήταν λίγα, πολλά σωστά ή λάθος.

Η λειτουργία μας, τη λειτουργία του Δ.Σ και των οργάνων του προεδρείου, Γενικού Συμβουλίου και επιτροπών ήταν τακτική και μέσα στα πλαίσια του καταστατικού μας.

 


 

Πολιτιστικός Απολογισμός 2016-2017

‘Ένας από τους κύριους άξονες στην λειτουργία μας ως Πανηπειρωτική είναι ο πολιτισμός και η πολιτιστική μας δράση που παρά τις δύσκολες συνθήκες που ανέφερα παραπάνω είναι σημαντική και πλούσια.

Βασική παράμετρος στο έργο μας αυτό αποτέλεσε η συλλογική, τακτική και αποτελεσματική λειτουργία της πολυπληθούς πολιτιστικής επιτροπής με επικεφαλής τον έφορο πολιτισμού βασικός παράγοντας της εύρυθμης λειτουργίας της υπήρξαν οι ομάδες εθελοντικής δουλειάς για την κάθε εκδήλωση, σημαντικό και κύριο λόγο έπαιξαν οι συνδιοργανώσεις με τις οργανώσεις μας και ο έγκαιρος προγραμματισμός.

Εκείνο που τονίσαμε και τονίζουμε ότι τις δύσκολες αυτές μέρες πρέπει να είμαστε όλοι μαζί λειτούργησε αποτελεσματικά. Η ισχύς λοιπόν εν τη ενώσει.

Θεωρούμε ότι ο απολογισμός της πολιτιστικής μας δράσης σε όλα τα επίπεδα είναι πολύτιμος για να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα αλλά και πως θα κλιμακώσουμε και θα αναβαθμίσουμε τη δράση μας στο μέλλον.

Η δράση μας το χρόνο που πέρασε λειτούργησε μέσα σε μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και έτσι ο πολιτιστικός προγραμματισμός που ψηφίστηκε από την περσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση δεν ήταν δυνατόν να εκτελεσθεί για τούτο το λόγο ατόφιος.

Για παράδειγμα το Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016 που έγινε στο TAEKWONDO πέρυσι συντέλεσαν για να γίνει η Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Πολιτισμού ,η WINT το εισιτήριο που επιβάλαμε και διάφοροι άλλοι φορείς, οι οποίοι δήλωσαν αδυναμία να συμμετάσχουν σε διήμερο και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Ηπείρου η οποία δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη, επειδή δεν συμμετείχε πλήθος κόσμου, ώστε να πωληθούν τα προϊόντα των παραγωγών καθώς και η εκδήλωση Ήπειρος, Ηπειρώτες Σκηνοθέτες και Κινηματογράφος χρειαζόταν πολλά χρήματα τα οποία αδυνατούσε η Πανηπειρωτική να εξοικονομήσει ,και έτσι ήταν αδύνατο να περιλαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις, γιατί όπως καλά γνωρίζετε μόνο από τις εκδηλώσεις μας μπορούμε να αντλήσουμε έσοδα εφόσον βρεθούν επιχορηγήσεις και χορηγίες. Παρά ταύτα δημιουργήθηκε μια επιτροπή ανεξάρτητα από την Πολιτιστική στην οποία συμμετείχαν και οι παραπονούμενοι η οποία ποτέ δεν έφερε εισήγηση για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

 

Έτσι λοιπόν ο απολογισμός μας έχει ως εξής:

 


 

Α. Εκδηλώσεις και θεατρικά δρώμενα και συνδιοργανώσεις

1. Στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου στην έκθεση προϊόντων από όλες τις περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας μας με την ονομασία «ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ», που έγινε στις 17 Απριλίου 2016 η Πανηπειρωτική συμμετείχε με περίπτερο και χορευτικά τμήματα των μελών της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου, Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών και Σύλλογο Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου.

2. Στην ημερίδα της 7ης Αυγούστου 2016 ,της Ομοσπονδίας Ενώσεων και Αδελφοτήτων Πωγωνίου που έγινε σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα του Δήμου και τον πολιτιστικό σύλλογο Κτισμάτων και την αδελφότητα Κτισμάτων και Νεοχωρίου, στα Κτίσματα Πωγωνίου και είχε ως θέμα την Συνοριοφύλαξη και την Ασφάλεια στην Ήπειρο συμμετείχε η ΠΣΕ με ομιλία παρέμβαση του προέδρου και του εφόρου πολιτισμού σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ,Σ . Στην ίδια ημερίδα έγιναν τα εγκαίνια, ηχητικής εγκατάστασης του πολυφωνικού κέντρου στα Κτίσματα.

3. Σε αίθουσα της περιφέρειας Ιωαννίνων η Πανηπειρωτική και το Ίδρυμα Μόρφωσης Νεολαίας στις 12 Αυγούστου 2016 παρουσία μαθητών και γονέων αλλά και μέσων ενημέρωσης έγινε η απονομή των βραβείων και χρηματικών επάθλων σε αριστεύσαντες και πρωτεύσαντες μαθητές σχολείων Ιωαννίνων, Βελλάς, Θεσπρωτίας και Κόνιτσας. Ως γνωστόν το Ίδρυμα διοικείται από την Πανηπειρωτική και στηρίζει οικονομικά αυτήν εκ του καταστατικού του.

4. Σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Πανηπειρωτική με το Σύλλογο Ηπειρωτών Καλλιθέας στις 7 Οκτωβρίου 2016 σε θεατρική παράσταση με θέμα «Οι Γυναίκες της Πίνδου» της Βαρβάρας Μπότσαρη καταδείχτηκε σε μια κατάμεστη από απόδημους Ηπειρώτες και όχι μόνο, ο αγώνας και η αυτοθυσία και το θάρρος, των «Γυναικών της Πίνδου» κατά των Ιταλών φασιστών που έγραψαν μαζί με το στρατό μας το έπος του 1940, κουβαλώντας πολεμοφόδια, τρόφιμα και είδη ρουχισμού στις πλάτες τους στις κακοτράχαλες βουνοπλαγιές της Πίνδου – λέγεται ότι γυναίκες πιασμένες χέρι – χέρι χρησιμοποίησαν τα σώματά τους για να ανακόψουν τα νερά της κοίτης κάποιων ποταμών προκειμένου να διευκολύνουν τη διέλευση του στρατού.

5. Στις 5 Νοεμβρίου 2016 η Πανηπειρωτική με το Δήμο Πωγωνίου και την Ομοσπονδία Πωγωνησίων συνδιοργάνωσαν εκδήλωση – αφιέρωμα στο Έπος του 1940 (Καλπάκεια 2016) με πανηγυρικούς λόγους, προβολή ντοκιμαντέρ, με πατριωτικά τραγούδια που απέδωσε ο συμπατριώτης μας τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας και η κομπανία του Τάκη Ζιάγκα, αλλά και με ποίηση με ντοκουμέντα, τραγούδι και χορό που παρουσίασαν τα χορευτικά τμήματα της ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου και του Συλλόγου Ηπειρωτών Ζωγράφου σε αίθουσα του ξενοδοχείου Κάραβελ στο Παγράτι .Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από απόδημους Ηπειρώτες που τίμησαν με την παρουσία τους το έπος του 1940.

6. Στις 10 Δεκεμβρίου 2016 η Πανηπειρωτική συνδιοργάνωσε με το Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης και Καλλιθέας θεατρικό δρώμενο με τίτλο « Η Ηπειρώτισσα Γυναίκα» στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας του συμπατριώτη μας συγγραφέα – φιλολόγου Χρήστου Τούμπουρου και της συμπατριώτισσας φιλολόγου Μαργαρίτας Μαραζοπούλου. Ήταν ένα διαχρονικό ηθογραφικό έργο, με κοινωνικές προεκτάσεις, όπου απεικονίζει τα ήθη και τα έθιμα της Ηπείρου και των Ηπειρωτισσών κόρης, αδερφής και μάνας, του χθες και του σήμερα, γεμάτο αντιθέσεις από τη ζωή τους, και τη στάση της ,στην οικογένεια και την κοινωνία .

Δυο εκδηλώσεις σταθμοί που κατέδειξαν περίτρανα, που έκαναν τη διαφορά που απέδειξαν ότι η Πανηπειρωτική μπορεί και σήμερα μέσα στην οικονομική κρίση να στέκεται όρθια ,και να εκπέμπει εγερτήρια μηνύματα πολιτιστικής ανάτασης και συλλογικής έκφρασης, στις αντίθετες απόψεις , ορισμένων που είναι αιθεροβάμονες και που αεροβατούν και ακροβατούν.

Το «Πανηπειρωτικό Πανηγύρι» που οργάνωσε η Πανηπειρωτική μαζί με τους Συλλόγους, τις Ενώσεις και τις Αδελφότητες της Δυτικής Αττικής και που αγκάλιασαν με τη συμμετοχή τους τρεις χιλιάδες και πλέον Ηπειρώτες.

Το Πανηπειρωτικό Πανηγύρι που στήθηκε στις 9 Ιουλίου 2016 στο χώρο του Αθλητικού Κέντρου Ιλίου στο Πάρκο Τρίτση, που μας παραχώρησε δωρεάν ο Δήμαρχος Ιλίου ,με τη μεγάλη συμμετοχή του, έδωσε και μια μεγάλη ανάσα έστω προσωρινά στα οικονομικά της οργάνωσής μας. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους τους συλλόγους που βοήθησαν και ιδιαίτερα το Σύλλογο Ηπειρωτών Ιλίου.

Επίσης στο χώρο στήθηκαν περίπτερα που παρουσίασαν για τους απόδημους Ηπειρώτες διάφορα δρώμενα από τη ζωή των Ηπειρωτών προηγούμενων περιοδειών και εποχών όπως παραγωγή τυριού, προϊόντων του ψωμιού με χειροποίητες οικοσυσκευές..

Στο Πανηπειρωτικό Πανηγύρι συμμετείχαν κορυφαίοι μουσικοί (κλαρινίστες και λοιπά) και κορυφαίοι τραγουδιστές αφιλοκερδώς.

Στις 12 του Φλεβάρη 2017 μια εκδήλωση μοναδική και ανεπανάληπτη κατά γενική ομολογία, μια εκδήλωση όπως είπε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σε όλους τους τόνους και σε όλες τις ομιλίες του η καλύτερη των δεκαπέντε τελευταίων χρόνων. Η «Πιτα του Ηπειρώτη»

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν οι χιλιάδες θεατές, οι χιλιάδες χορευτές, οι εκατοντάδες μουσικοί και χορωδοί, οι δεκάδες εθελοντές που πλημύρισαν το χώρο του Σταδίου με τη λάμψη και την ομορφιά της πολιτιστικής και της συλλογικής δημιουργίας. Η Ηπειρος του πολιτισμού, την νεολαίας και της Αλληλεγγύης ήταν εκεί. Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται, που ανταμώνουν και δημιουργούν με τον ανθό της παράδοσης και της νεολαίας ήταν όλοι εκεί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του κορυφαίου φορέα της Ηπειρωτικής Αποδημίας, διατρανώνοντας την ικανότητα και την δύναμη των Ηπειρωτών να απευθύνουν μηνύματα πολιτιστικής αντίστασης, με τέτοιες γιορτές ανάτασης και έγερσης ακόμη και σε δύσκολους καιρούς. Η πίτα μας ήταν αφιερωμένη στα 80 χρόνια δράσης και λειτουργίας μας και στα ξενιτεμένα Ηπειρωτόπουλα σε όλο τον κόσμο. Όλοι μαζί, όλο και περισσότεροι κτίζουμε την ελπίδα στους πιο δύσκολους καιρούς με τον αγώνα, τη δημιουργία, την αλληλεγγύη με τον το τόσο γενναιόδωρο και όμορφο Ηπειρώτικο τρόπο. Οι φετινές Ηπειρωτικές γέφυρες φιλοξένησαν την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων.

 


 

Παρουσιάσεις βιβλίων

Η Πανηπειρωτική είναι σε όλους γνωστό ότι τιμά τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης παρουσιάζοντας και γνωστοποιώντας τα έργα τους.

Στο πλαίσιο αυτό έθεσε υπό την αιγίδα της τις παρουσιάσεις των βιβλίων:

Στις 14 Νοεμβρίου 2016 σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών παρουσίασε το βιβλίο του φιλολόγου Θουκυδίδη Παπαγεωργίου από το Καπέσοβο «Η Ακριβή και Κερδισμένη ζωή στο Καπέσοβο Ζαγορίου».

Στις 3 Δεκεμβριου 2016 το βιβλίο « Οι τελευταίες Πεντάρες» του Συρρακιώτη Λογοτέχνη καθηγητή Λαογραφίας Βαγγέλη Αυδίκου.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 το βιβλίο του πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου « Έχε με …..Μίσησε με ……Λείψε με ……..Γύρεψέ με

Και τέλος στις 20 Φεβρουαρίου 2017 το βιβλίο του Μήτς, Μήτση «Ο Μανδραγόρας και η οχέντρα της Ευτέρπης» τα έσοδα από την πώληση εισέπραξε η Πανηπειρωτική 560 ευρώ.

 

Χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2016 με την παραδοσιακή χορωδία της ΠΣΕ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του δάσκαλου Βαγγέλη Κώτσου και το μουσικό σχήμα «Λαλητάδες» έψαλαν τα Ηπειρώτικα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην Υπουργό Όλγα Γεροβασίλη. Στις 23 Δεκεμβρίου του 2016 το Δ.Σ. με την χορωδία της ΠΣΕ και την κομπανία Τάσου Μαγκλάρα είπαν τα Ηπειρώτικα κάλαντα «Ελάτε εδώ Γειτόνισσες» στους ασθενείς του νοσοκομείου «Γεννηματάς» και παράλληλα είχαμε απευθείας σύνδεση με την ΕΡΤ. Στις 31 Δεκεμβρίου παραμονή της πρωτοχρονιάς το Δ.Σ., η χορωδία της ΠΣΕ, το μουσικό σχήμα «Λαλητάδες» και το χορευτικό του Ηπειρωτικού συλλόγου Αγίου Δημητρίου «Το Κούγκι» έψαλλαν τα στο Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επίσης στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 με την χορωδία της ΠΣΕ και την κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου επισκέφτηκαν το Προεδρικό Μέγαρο και έψαλλαν τα πρωτοχρονιάτικά κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Γεφύρι της Πλάκας. Δράσεις

Ευρεία σύσκεψη έγινε το Μάη του 2016 στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου συμμετείχε ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής, οι βουλευτές των Ιωαννίνων και Άρτας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΤΕΕ Ηπείρου, η προϊσταμένη της Διευ/νσης προστασίας και αναστήλωσης νεοτέρων και σύγχρονων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωπος της ειδικής γραμματείας ΕΚΠΑ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμέρκων και ο πρόεδρος του συλλόγου Προστασίας Αράχθου. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος προήδρευε.

Στη σύσκεψη ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το ΕΜΠ παρέδωσε την μελέτη αναστήλωσης η οποία έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων και είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού η αναστήλωση του Γεφυριού. Η υλοποίηση της κατασκευή θα γίνει από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και καινοτομία»

Η αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής τόνισε την πάγια θέση του Δ.Σ. ότι την ευθύνη της αναστήλωσης έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και μόνο πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα εργασιών, ο κώδικας της δαπάνης καθώς και ο προϋπολογισμός του έργου.

Στις 14 Ιουλίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο η Πανηπειρωτική διοργάνωσε μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκδήλωση με θέμα η συμβολή του ΕΜΠ στην αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας ένας χρόνος μετά.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν νεώτερα αποτελέσματα των ερευνών και μελετών και περιέγραψε τα επόμενα στάδια του έργου. Η διεπιστημονική ομάδα παρουσίασε τις τεχνικές λύσεις που ανέπτυξε στα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν και περιέγραψε τα αναγκαία βήματα για την ολοκλήρωση του έργου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα έγιναν από την Περιφέρεια Ηπείρου οι αναγκαίες εργασίες για την πρόσβαση στη γέφυρα.

Την Πέμπτη 23 του Φλεβάρη με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου έγινε σύσκεψη με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, του ΕΜΠ και των ΤΕΕ Ηπείρου αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ολοκλήρωση της ισχύουσας προγραμματιστικής συμφωνίας και η σύνταξη νέας προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης για το Μνημείο που θα περιλαμβάνει εκτός των ήδη συμβαλλομένων φορέων της αρχικής προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου υποδομών και μεταφορών καθώς και το υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης και διευκρινιστήκαν οι ρόλοι των συμβαλλόμενων μεριών, τέθηκε χρονοδιάγραμμα των ενεργειών και προσδιορίσθηκαν τρόποι υλοποίησης του έργου.

Συμφωνήθηκαν τελικά τα εξής:

1. Στο πλαίσιο της παλαιάς προγραμματικής σύμβασης εκπονούνται η υδρολογική και στατική μελέτη (με χρηματοδότηση του κ. Λούλη) και με τη μελέτη αυτή ολοκληρώνεται το καλοκαίρι η στερέωση των βάθρων (τοποθέτηση κεφαλοδεσιμάτων στο ανατολικό και στερέωση του Δυτικού) και

2. Με τη νέα προγραμματική σύμβαση η λειτουργία της οποίας θα αρχίσει τα αμέσως προσεχή διάστημα το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει πλέον την κατασκευή του έργου. Έχει εξασφαλιστεί πίστωση 5.500.000 ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.

Όλα τα παραπάνω μας τα πληροφόρησε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.

Μετά από αυτά το Δ.Σ. αποφάσισε επειδή μέχρι να δούμε απτά αποτελέσματα να καλέσει την Ηπειρωτική αποδημία σε συγκέντρωση στο Πνευματικό μας κέντρο και να επαγρυπνούμε μέχρι να τελειώσουν οι διαδικασίες και το έργο.

Τονίζουμε με την ευκαιρία αυτή ,ότι το Υπουργείο Πολιτισμού ,έχει την υποχρέωση και το καθήκον να διαφυλάσσει και να συντηρεί τα ιστορικά μας μνημεία και τα πέτρινα γεφύρια μας που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ήπειρο, που από τη φθορά του χρόνου κινδυνεύουν να πέσουν. Επίσης πρέπει να αναδείξουμε κα να προσπαθήσουμε για την αναστήλωση ενός άλλου εμβληματικού γεφυριού Τη Γέφυρα Κοράκου όπως λέγεται στον Αχελώο που γκρεμίστηκε κατά τον εμφύλιο πόλεμο το 1945,για το οποίο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον παράγοντες της Κομισιόν όπως ο Μάρτιν Σούλτς και άλλοι.

 


 

Οικονομικά προβλήματα

Έχουμε τονίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι τόσο οι οργανώσεις μας όσο και η Πανηπειρωτική έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης επειδή είμαστε οι πλέον ευάλωτοι φορείς. Τα οικονομικά προβλήματα της Πανηπειρωτικής ξεκίνησαν από την Πίτα του Ηπειρώτη 2015 και χρεωθήκαμε επειδή από πουθενά δεν εισπράξαμε ούτε ένα ευρώ. Ήταν μετά την παραίτηση του τότε Προέδρου και μετά τις Βουλευτικές εκλογές το Γενάρη του 2015.,χρονικό διάστημα που προήδρευε ο τότε αντιπρόεδρος Σωτήρης Κολιούσης. Τότε το χρέος της ΠΣΕ ανήλθε στα 10.000 και πλέον χιλιάρικα .

Το επόμενο διάστημα και μέχρι το Πανηπειρωτικό Πανηγύρι τον Ιούνιο του 2015 αυξήθηκαν και φθάσανε τα 15.000 χρέος και από αυτό ελάχιστα κάλυψε το πανηγύρι με αποτέλεσμα τον επόμενο Γενάρη το χρέος να ξεπεράσει τα 25.000 χιλιάρικα.

Με συντονισμένες προσπάθειες του Δ.Σ στο Πανηπειρωτικό Πανόραμα του 2016 διήμερη εκδήλωση με τη βοήθεια των Περιφερειών Ηπείρου και Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και χορηγίας από τη WINT και την επιβολή εισιτηρίου και με το Πανηπειρωτικό Πανηγύρι και με τη μεγάλη συμμετοχή , όπως και πιο πάνω τονίσαμε, των απόδημων Ηπειρωτών καταφέραμε να ισορροπήσουμε με ελάχιστο χρέος.

Η επόμενη εκδήλωση Πίτα του Ηπειρώτη 2017 δεν κατέστη δυνατόν να πάρουμε επιχορηγήσεις και το μόνο που καταφέραμε ήταν να καλύψουμε τα έξοδά της με χορηγίες συμπατριωτών μας επιχειρηματιών και οικονομική ενίσχυση από την Εθνική Ασφαλιστική και να μας περισσέψει η επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού την οποία ακόμη δεν έχουμε εισπράξει όχι με δική μας ευθύνη όπως εσφαλμένα πιστεύει και κακόβουλα διαδίδει ο επικεφαλής της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης, γιατί όχι μόνο δεν έχει ενημερωθεί αλλά και δεν έχει καμία διάθεση να ενημερωθεί. Η διαδικτυακή Πύλη του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ενημερωμένη εδώ και πολύ καιρό αλλά έχει πέσει το σύστημα του Υπουργείου και στείλαμε χειρόγραφα τα στοιχεία που μας ζήτησαν. Ήδη μας ειδοποίησαν να υποβάλλουμε δικαιολογητικά είσπραξης γιατί έχει εγκριθεί η επιχορήγηση.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΣΕ συνήλθε δύο φορές μια τον Ιούνιο του 2016 για το συντονισμό και τη βοήθεια όλων στο Πανηπειρωτικό πανηγύρι και το Γενάρη του 2017 όπου τέθηκε το οικονομικό ζήτημα αλλά ελάχιστοι τοποθετήθηκαν να προτείνουν λύσεις ο επικεφαλείς της Συσπείρωσης μας κάλεσε να φύγουμε για να γίνουν εκλογές λες και είμαστε πολιτικά κόμματα και ότι φταίμε εμείς για την οικονομική κακοδαιμονία της ΠΣΕ καλά θα είναι να κοιτάξει και λίγο προς τα μέσα και στη δική του σύντομη προεδρική θητεία.

 

Οικονομική επιτροπή

Η Οικονομική Επιτροπή συστήθηκε από το Δ.Σ προκειμένου να μελετήσει και να προτείνει τρόπους εύρεσης χρημάτων, αλλά εάν είναι δυνατό και οριστική λύση του προβλήματος. Πρότεινε και υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο:

1. Άμεσα να πληρωθεί από τις οργανώσεις που ανήκουν οι σύμβουλοι την εισφορά του έτους 2016 και να προσπαθήσουμε όλες οι οργανώσεις να καταβάλλουν την εισφορά.

2. Να εκδοθεί κουπόνι δύο ευρώ για οικονομική ενίσχυση και να προωθηθεί στους απόδημους Ηπειρώτες.

3. Να συνταχθεί κατάλογος επιχειρήσεων αποδήμων και μη Ηπειρωτών

4. Να γίνει κατάλογος οικονομικά επιφανών Ηπειρωτών στους οποίους να απευθυνθούμε για να δώσουν ότι μπορεί ο καθένας.

Εάν 1000 άτομα δώσουν από 50 ευρώ κατά μέσο όρο λύθηκε το πρόβλημα. Όμως παρότι ψηφίστηκε ομόφωνα πολλοί από τους συμβούλους δεν ασχολήθηκαν καν με το θέμα και αρκέστηκαν στην κριτική.

 

Συνάντηση Προέδρων κορυφαίων αποδημικών πολιτιστικών οργανώσεων Ελλάδας.

Στις 10 Μαρτίου 2017 μετά από πρόσκλησή μας ,έγινε συνάντηση στα γραφεία της Πανηπειρωτικής, με τους προέδρους των μεγαλυτέρων Πολιτιστικών Ομοσπονδιών της Ελλάδος , παραβρέθηκαν Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων ,Παναρκαδική, Πανθεσαλική Πανκαλαβρυτινή Ένωση , προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα

από κοινού παράστασης στον Υπουργό Πολιτισμού για μόνιμη κατ΄έτος χρηματοδότηση των μεγάλων Πολιτιστικών Οργανώσεων της Χώρας. Συμφωνήσαμε

να επαναληφθεί η συζήτηση μας εάν είναι δυνατόν μέσα στο Απρίλιο με τη συμμετοχή των περισσότερων Οργανώσεων η και όλων.

 

Φορολογικά και διοικητικά θέματα.

Στα χέρια του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται οι τροπολογίες έτοιμες για κατάθεση και ψήφιση και περιμένουν εδώ και πέντε μήνες τη συνάντηση των Ομοσπονδιών με την υφυπουργό Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου. Παρά το ότι με διαβεβαίωσε προσωπικά ότι το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου σε συνάντηση που είχα μαζί της σε εκδήλωση του Ζαππείου Μεγάρου στις 23 Φλεβάρη, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί. Για δε τα διοικητικά αποστείλαμε επιστολή στον υπουργό εσωτερικών μαζί με γνωμοδότηση του συμπατριώτη μας δικηγόρου κ. Σεραφείμ Ελευθερίου που προτείνει την κατάργηση του Ν. 281/2014 γιατί οι διατάξεις του έχουν καλυφθεί με νεώτερο νόμο. Το υπουργείο εσωτερικών δήλωσε αναρμοδιότητα και το θέμα εκκρεμεί στο υπουργείο Οικονομίας , και το οποίο θα πρέπει να φροντίσουμε στο άμεσο προσεχές διάστημα.

 


 

Ηπειρώτικη στέγη

Το οικόπεδο που παραχωρήθηκε στην ΠΣΕ το 2008 κατά χρήση επ’ αόριστον είχε μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση, τότε διαμαρτυρηθήκαμε ότι δεν είχε συσταθεί κάθετη ιδιοκτησία για να χωροθετηθούν τα 3800μ που παραχωρήθηκαν. Το ΤΑΙΠΕΔ τελικά δεν το πούλησε και το έστειλε ξανά πίσω στην Εταιρία Ακινήτων. Επισκεφθήκαμε δυο φορείς την αρμόδια υπάλληλο η οποία μας είπε ότι θα πρέπει τουλάχιστον για να μπορείτε να το κρατήσετε κάποια χρόνια να φαίνεται ότι έχετε ξεκινήσει να χτίζετε να βγάλετε άδεια κα να ρίξετε μπετά και ότι δεν μπορείτε να το ανταλλάξετε με κάποιο κτίριο στο κέντρο, όπως της ζητήσαμε, και ούτε μπορείτε να πάρετε πίσω τα χρήματα συνολικά παρά μόνο όσα δώσατε. Πληρώθηκαν για το ακίνητο συνολικά 35.000.000 δραχμές 15.000.000 έδωσε η ΠΣΕ και 20.000.000 το υπουργείο οικονομικών για λογαριασμό της. Μας διαβεβαίωσε ότι θα επικοινωνούσε μαζί μας τηλεφωνικά, αφού πρώτα κουβεντιάσει με τη Διευθύντρια της.

Επειδή πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα και δεν επικοινώνησε μαζί μας παρά την υπόσχεσή της το Δ.Σ ανέθεσε σε επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του Δ.Σ. και τον κ. Μαρτσέκη προκειμένου να ερευνήσουν το όλο θέμα και ανάλογα να εισηγηθούν σχετικά.

 

Κληροδοτήματα

Η εταιρεία ΚΛΕΒΕΡΒΑΝΚ Α.Ε. Σύμβουλοι επιχειρήσεων και ο ιδιώτης κ. Τζιώτης κατέθεσαν αίτηση στο Εφετείο εναντίον της Διοίκησης του Ζαππείου Μεγάρου προκειμένου να γίνει ερμηνεία της διαθήκης του Ευαγγέλη Ζάππα για να μετατραπεί το Ζάππειο Μέγαρο σε Ολυμπιακό Μουσείο και να τους δοθεί για εκμετάλλευση, γιατί η Διοίκηση δεν το διαχειρίζεται σωστά, και ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα.

Το Δ.Σ της Πανηπειρωτικής μαζί με τις Ομοσπονδίες Τζουμέρκων, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ραδοβυζινών, Λειβαδιάς Βορείου Ηπείρου, Καλαμά και Πωγωνησίων , άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της επιτροπής. Η δίκη έγινε και οι πληροφορίες μας λένε ότι η παρέμβασή μας ήταν καταλυτική.

 

Νεολαία

Η νεολαία μας δεν κατάφερε να βρει το βηματισμό της μετά την ανάθεση της επιτροπής από το νεότερο μέλος του συμβουλίου κ. Μηνά Ζέρβα. Η προσπάθεια που άρχισε πέρυσι με τη δημιουργία ποδοσφαιρικών ομάδων να φέρουμε κοντά μας τους νέους έμεινε στη μέση γιατί μέλη του Δ.Σ της Πανηπειρωτικής προτίμησαν να καθοδηγήσουν 16 συλλόγους που συμμετείχαν να λειτουργήσουν αυτόνομα και έξω από την Πανηπειρωτική. Πολλές Διοικήσεις των εν λόγω συλλόγων πιστεύουν ότι η Πανηπειρωτική έχει την ευθύνη.

 

Επιτροπή Αλληλεγγύης της ΠΣΕ.

Η Επιτροπή αλληλεγγύης και Γυναικών στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς , αλληλεγγύης και αγάπης προς το συνάνθρωπό μας που υποφέρει από την οικονομική κρίση και σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ όλοι μαζί μπορούμε συγκέντρωσε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην κορυφαία μας εκδήλωση ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΟΡΩΤΗ, τρεισήμισι τόνους τρόφιμα, τα οποία διατέθηκαν στο Δήμο Αθηναίων.

Επίσης η Επιτροπή αλληλεγγύης και γυναικών απέστειλε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς πενήντα κιλά κρέας στην Κιβωτό του Κόσμου στη Πωγωνιανή.

 

Επιτροπή Ανάπτυξης της ΠΣΕ.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης συστήθηκε μετά της συγκρότηση του Δ.Σ.Ο επικεφαλής της Επιτροπής παρουσίασε το προγραμματισμό των θεμάτων που αποτυπώθηκαν στις συνεδριάσεις. Υπάρχουν μια σειρά από θέματα σημαντικά και επίκαιρα που πρέπει να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας για να διοργανωθούν επιτυχημένες ημερίδες. Η ΠΣΕ έχει διοργανώσει επιτυχημένες ημερίδες όπως έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων διατροφικό πρόβλημα και θέματα περιβάλλοντος και υποδομών.

Προτάθηκε από τον επικεφαλή της Επιτροπής το θέμα της ανεργίας στη Ήπειρο, Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και κοινωνικό θέμα που το προεδρείο της ΠΣΕ αποφάσισε να εισαχθεί στο Συμβούλιο προς απόφαση διοργάνωσης ημερίδας για συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων και υποβολή προτάσεων προς τους αρμοδίους. Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν Ειδικοί γνώστες του θέματος ,Πανεπιστημιακοί και απλοί συμπατριώτες.

 

Καταστατικό ΠΣΕ.

Σε εκτέλεση απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου συνήλθε την 1 Μάρτη 2017 η επιτροπή καταστατικού αποτελούμενη από μέλη Νομικούς του Δ.Σ., Προέδρους Ομοσπονδιών, Πρώην Προέδρους ΠΣΕ και άλλους έγκριτους Νομικούς, τον επικεφαλής της Συσπείρωσης, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ.

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι χρειάζεται η τροποποίηση να γίνει εις βάθος και ότι θα πρέπει η κάθε συνεδρίαση να συζητά 10 άρθρα. Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε 29 Μαρτίου. Ελπίζουμε το φθινόπωρο να γίνει η καταστατική συνέλευση. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε και η όλη διαδικασία εξελίσσεται ομαλά ,και ελπίζουμε μέσα στον Οκτώβριο να πραγματοποιηθεί καταστατική Γενική Συνέλευση.

 

Εξώδικη Διαμαρτυρία-Δήλωση

Δύο συμπατριώτες μας εθελοντικής προσφοράς στην πολιτιστική επιτροπή και την πίτα του Ηπειρώτη απέστειλαν στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και απαιτούσαν να γίνει ορθή επανάληψη στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά την μεγαλύτερη εκδήλωσή μας και να συμπληρωθούν τα ονόματά τους επειδή είχαμε υποσχεθεί την προβολή της εργασίας τους ως βασικούς συντελεστές και ότι χωρίς αυτούς ήταν βέβαια η αποτυχία της εκδήλωσης.

Τόνισα και στην ομιλία μου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τονίζω και εδώ ότι η ΠΣΕ δεν χτίζει κανενός το βιογραφικό και για κανένα λόγο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της εκδήλωσης υπήρχε διαμάχη αυτών με τον έφορο πολιτισμού και για το λόγο αυτό και για κάθε ενδεχόμενο ασφαλίσαμε θεατές και συντελεστές της εκδήλωσης. Με δική μου εισήγηση και παρά τις έντονες διαφωνίες ορισμένων συμβούλων του Προεδρείου, που είχαν την άποψη ότι έπρεπε να φύγουν, αποφασίστηκε να παραμείνουν κατά πλειοψηφία. Τελικά εκδόθηκε για κάθε περίπτωση συμπληρωματικό Δελτίο Τύπου που ευχαριστούσε όλους όσους βοήθησαν και έληξε το θέμα ελπίζουμε.

 

Θέματα Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Η Πανηπειρωτική κατήγγειλε την Αλβανική Κυβέρνηση για σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρα και στο Βόρειο Πωγώνι και την προκλητική δήλωση του Αλβανού Πρωθυπουργού Εντι Ράμα «ότι η Ακρόπολη σώθηκε χάρη στους Αλβανούς» και κάλεσα την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις νόμιμες και διεθνείς ενέργειες ,προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της Ελληνικής μειονότητας.

Το προεδρείο συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του κόμματος ΚΕΑΔ- ΟΜΟΝΟΙΑ και συζητήθηκαν τα προβλήματα που αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και τονίσθηκε ότι θα πρέπει να επικρατήσει ενωτικό κλίμα στους κόλπους του Ελληνισμού της Αλβανίας, κατά τις επικείμενες εκλογές.

Με εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής αποφασίσθηκε να γίνει ημερίδα όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα της μειονότητας και ανάλογα να πράξει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής.

 

Ψήφισμα για τους αγρότες.

Η Πανηπειρωτική εξέδωσε στις 2 του Φλεβάρη 2017 ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς της Ηπείρου που έχουν τα ίδια προβλήματα και βάσανα με τους φτωχούς των αστικών κέντρων, τους άνεργους τους εργατοϋπαλλήλους με τα φτηνά μεροκάματα τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και τους μαγαζάτορες τους βιοτέχνες και μικροεμπόρους που είναι χρεωμένοι στις τράπεζες και εφορίες.

 

Εγκληματικότητα και Ασφάλεια στην Ήπειρο.

Στις 13 Μαρτίου 2017 υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής οι Ομοσπονδίες Κόνιτσας, Μουργκάνας, Πωγωνησίων και Καλαμά διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα την Ασφάλεια στην Ήπειρο, την ερήμωση των χωριών μας ,λόγω του φόβου και της ανασφάλειας που επικρατεί και επί πλέον αυτή η ανασφάλεια είναι αντικίνητρο για την ανάπτυξη ακριτικών κυρίως περιοχών. Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια επιτροπή με κορμό την Πανηπειρωτική η οποία θα συναντηθεί με τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση για να προτείνει και επιδιώξει λύσεις στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την περιοχή μας. Η Πανηπειρωτική από πολύ νωρίς ασχολήθηκε εκτενώς με το συγκεκριμένο θέμα. Με συναντήσεις με αρμόδιους με συνεντεύξεις Τύπου και κατάθεση ψηφίσματος στη Βουλή των Ελλήνων το έτος 2014.

 

Δασικοί χάρτες.

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος διοργάνωσε εκδήλωση – ημερίδα με θέμα τους Δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν στις αποκεντρωμένες Διοικήσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι απόδημοι Ηπειρώτες εάν με βάση αυτούς τους χάρτες χαρακτηρίσθηκε η περιουσία τους δάσος έτσι ώστε σύμφωνα με το νόμο να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους.

Οι αναρτημένοι χάρτες έχουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τους χαρακτηρισμούς των βοσκοτόπων με τις οικογενειακές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με τις αναδασωτέες εκτάσεις, μετ τα όρια των οικισμών και πολλά άλλα.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να προσκομισθούν ιδιαίτερα από τους περισσότερους απόδημους ηπειρώτες που είναι στο καθεστώς των λεγόμενων «Νέων Χωρών» και οι αεροφωτογραφίες του 1945 δεν βοηθούν την όλη κατάσταση πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1960, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να συγκεντρωθούν.

Την ενημέρωση των αποδήμων Ηπειρωτών έκαναν ο δασολόγος τμηματάρχης κ. Τσιλίκουνας της Διεύθυνσης Δασών μετά από πρόσκλησή μας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ο Γ. Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και ο συμπατριώτης μας δασολόγος κ. Κόκκας .

Η ενημέρωση ήταν πλήρης και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα και φωτίσθηκαν όλες οι πτυχές. Ζητήσαμε το πάγωμα της ανάρτησης μέχρι να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα όσα εμείς έχουμε θέσει και όσα άλλοι φορείς έχουν εντοπίσει Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι κλπ. Και έχουν προωθήσει αρμοδίως.

 


 

Πολιτιστικός προγραμματισμός 2017-2018.

Πιστεύουμε ότι πρέπει πάντα οι ανεκτίμητες αξίες της πολιτιστικής συγκομιδής να μη μείνουν πίσω στην ιστορία ως μουσειακό είδος, αλλά να περάσουν μέσα από όσους «υπηρετούν, στην ανήσυχη νέα γενιά μας ως «μπόλι» το οποίο συνεχώς θα βλασταίνει και θα παράγει καρπούς, τέχνης και ομορφιάς της Ηπειρωτικής παράδοσης και κληρονομιάς άρρηκτα πάντα συνδεδεμένα με την ιστορία και τη ζωή της πατρίδας μας.

Προτείνεται στο χρόνο που έρχεται 2017-2018 τρεις μεγάλες εκδηλώσεις η κύκλος εκδηλώσεων.

Το Πανηπειρωτικό Πανηγύρι να γίνει αυτή τη φορά συνδιοργάνωση των συλλόγων των Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων με παράλληλες εκθεσιακές παρουσιάσεις της δουλειάς τους.

Προτείνεται λοιπόν η συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης, Καρέα Αργυρούπολης, Αγίου Δημητρίου, Ελληνικού ,Γλυφάδας, Βάρης και Βούλας ,Κορωπίου ,Γλυκών νερών ,Λαυρίου ,Παιανίας ,Παλλήνης, Γέρακα και Ανθούσας , Αρτέμιδας , Αγίας Παρασκευής, Χολαργού και Χαλανδρίου και όσοι άλλοι σύλλογοι η αδελφότητες έχουν την έδρα τους στους χώρους που προαναφέραμε.

Ηπειρωτικό καραβάνι αγάπης και αλληλεγγύης το καλοκαίρι στην Ήπειρο. Σε συνεργασία με τους Δήμους και τις αποδημικές οργανώσεις κάθε περιοχής όπως αυτές μεταφέρονται το καλοκαίρι στην Ήπειρο και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, να γίνονται εκδηλώσεις μνήμης όπως για τα μαρτυρικά χωριά λόγω χάρη και ομιλίες για διάφορα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και όχι μόνο.

Να εντάξουμε σε αυτές μας τις εκδηλώσεις και τις επισκέψεις μας σε χωριά και πόλεις της Βορείου Ηπείρου.

Πίτα του Ηπειρώτη έχουμε τη δύναμη , από ότι φάνηκε με την πολύ καλά οργανωμένη προσπάθεια μας και μπορούμε ακόμα να διοργανώσουμε την κορυφαία μας εκδήλωση και να εστιάσουμε στη δυνατότητα βελτίωσης της ανάλογα και με τις οικονομικές συνθήκες.

Και να την αφιερώσουμε στο χθες στο Σήμερα και το Αύριο της Ηπειρωτικής παράδοσης.

Επειδή θα πρέπει να είμαστε, όλοι μαζί τούτες τις δύσκολες περιόδους , προτείνονται να γίνονται δυο με τρείς εκδηλώσεις με συλλόγους μέλη μας ,της Δυτικής Αττικής και μία με συλλόγους των Βορείων προαστίων και μία με αδελφότητες.

Προτείνεται η καταγραφή της άγραφης ιστορίας με εθελοντές που θα καταγράψουν την άγραφη ιστορία των χωριών της Ηπείρου, με αφηγήσεις Ηπειρωτών που έζησαν ή άκουσαν στα χωρία τους.

Πρέπει κάποτε να δημιουργήσουμε αρχείο στην Πανηπειρωτική.

α) για εκδηλώσεις που έχουν γίνει

β) παραδοσιακή μουσική δίσκους, ταινίες μαγνητοφώνων, κασέτες και ψηφοποίηση αυτών

γ) dvd εκδηλώσεων και ψηφιοποίηση αυτών

δ) ταινίες κινηματογράφου εάν υπάρχουν.

Στ) Δημιουργία καταλόγου (μητρώου) Ηπειρωτών της τέχνης, των γραμμάτων και των επιστημών.

Προτείνεται επίσης η αξιοποίηση του Πνευματικού μας Κέντρου όπου θα μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις μηδενικού κόστους με δημιουργία θεατρικής ομάδας, εργαστηρίου χορού που κάποτε το ξεκινήσαμε δραστηριότητες που αφήσαμε στη μέση όπως επί παραδείγματι την άϋλη πολιτιστική μας κληρονομιά.

Επίσης πρέπει να φροντίσουμε για μια εκδήλωση με μουσική και χορευτικά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και μια εκδήλωση στο Ηρώδειο με την ένταξή μας στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ.

Η Πολιτιστική Επιτροπή λειτούργησε αυτή την περίοδο με πάρα πολλά μέλη με αποτέλεσμα να παρουσιάζει προβλήματα δυσλειτουργίας. Προτείνεται να είναι ολιγομελής δέκα πέντε μέλη και να λειτουργούν υποεπιτροπές π.χ Μορφωτικού Τομέα, Λαογραφικού Τομέα Θεατρικού Τομέα και όποια άλλος τομέας χρειάζεται.

 

Συνεργασία για σχηματισμό Προεδρείου.

Επειδή πολύ λόγος γίνεται για το σχηματισμό προεδρείου από μια και μόνο παράταξη μετά τις εκλογές της 4ης Απριλίου 2016 νοιώθουμε την ανάγκη να εκθέσουμε τι ακριβώς έγινε και το προεδρείο συγκροτήθηκε από μια παράταξη. Αν αυτό δεν γινότανε δεν επρόκειτο ποτέ να λειτουργήσει η Πανηπειρωτική και τα προβλήματά της ήταν και είναι πολύ μεγάλα.

Μετά τις εκλογές κάποια στιγμή πριν περάσουν οκτώ ημέρες για τη πρώτη συνεδρίαση συγκρότησης , συναντήθηκα με τον επικεφαλή της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης και είπαμε να πάμε συναινετικά. Δήλωσα ότι η παράταξή μας θέλει και δικαιούται τον Έφορο Πολιτισμού. Η απάντηση ήταν εντάξει ο Λαμπρίδης δήλωσε ότι δεν θέλει. Με αυτές τις σκέψεις σε συνάντηση με τους συμβούλους της «Ενότητας για την Ήπειρο» εξέθεσα την αναγκαιότητα της εκλογής αναλογικού αντιπροσωπευτικού προεδρείου την προηγούμενη της συνεδρίασης. Και υπέβαλα μία πρόταση για συζήτηση. Η παράταξη αποφάσισε τη συνεργασία.

Εις μάτην περίμενα την άλλη πλευρά ,να πούμε κάποια πράγματα για να διευκολύνουμε τη διαδικασία αλλά μετά λύπης μου , παρά την προσπάθεια μας η συνάντηση αυτή δεν έγινε και σε ερώτησή μου δεν θα πρέπει να συνεννοηθούμε για να διευκολύνουμε τη διαδικασία η απάντηση ήταν θα τα πούμε μέσα κατά τη συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση λοιπόν της 9-4-2016 και πάνω στη συζήτηση και την άστοχη τουλάχιστον τοποθέτηση του επικεφαλή της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, δύο σύμβουλοι από την παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ αισθάνθηκαν κατά δήλωση τους προσβεβλημένοι από την τοποθέτηση του και υπέβαλαν προφορικά τις παραιτήσεις και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Το συμβούλιο έκανε αμέσως αποδεκτές τις παραιτήσεις και ανέβαλε τη συνεδρίαση προκειμένου να κληθούν οι επόμενοι στη σειρά των επιλαχόντων του ψηφοδελτίου της παράταξης που ανήκαν.

Την παραμονή το βράδυ πριν την νέα συνεδρίαση περίμενα να τελειώσει η ολομέλεια της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης για να ρωτήσω τι θα γίνει θα κουβεντιάσουμε; Η απάντηση ήταν τηλεγραφική Α’ Αντιπροεδρία, Λαμπρίδης Έφορος Πολιτισμού, Νάκης Ταμίας και η εκλεγμένη μεμονωμένη στο προεδρείο και δεν υπάρχει άλλη κουβέντα. Η δική μου η παράταξη είχε συνεδριάσει και είχε αποφασίσει σύμφωνα και με την προηγούμενη συμπεριφορά δύο συνθέσεις του προεδρείου μια με συμμετοχή της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης και μια σύνθεση χωρίς τη συμμετοχή της, για δε τη μεμονωμένη δεν αναλογούσε έδρα σύμφωνα με το ότι λέει ο νόμος σύνθεσης των προεδρείων και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών στη Συσπείρωση ανήκαν τέσσερα αξιώματα.

Σε παλαιότερη εκλογή προεδρείου όπως προκύπτει από τα πρακτικά δεν συμμετείχε ο μεμονωμένος εκλεγείς υποψήφιος στις εκλογές του 2010 κ. Τζόκας και ούτε καν ρωτήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες , ούτε από τη μια παράταξη ούτε από την άλλη.

Η εκλεγείσα δε δεν ζήτησε αξίωμα.

Στη συνεδρίαση στις 14 Απριλίου 2016 κατά τη συγκρότηση η Ηπειρωτική Συσπείρωση αποχώρησε καταγγέλλοντας αντιδημοκρατική συμπεριφορά και αναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων να σχηματίσουμε μονοπαραταξιακό προεδρείο και με δήλωση μας που είναι καταχωρημένη στα πρακτικά, ξεκαθαρίσαμε ότι όποτε θελήσουν οι θέσεις είναι εδώ και οι δικοί μας θα παραιτηθούν. Γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε στη συνεργασία ιδιαίτερα στα πολιτιστικά σωματεία και πολλοί από εμάς και στο Ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Από τότε και στο εξής πέφτουμε από καταγγελία σε καταγγελία για αντιδημοκρατική συμπεριφορά από παρακώλυση σε παρακώλυση λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου και προς επίρρωση όσων λέω βρισκόμουν στον Καναδά πράγμα που γνώριζε ο επικεφαλής της Συσπείρωσης και πριν φύγω έστειλα επιστολή σύγκλισης του Δ.Σ. αμέσως με την επιστροφή μου για να μη καθυστερούμε, επικαλούμενοι τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη σύμβουλοι , το άρθρο 27 του καταστατικού πρόσθεσαν άλλα 10 θέματα στην Η.Δ με αποτέλεσμα το συμβούλιο εκείνο να τελειώσει σε δέκα περίπου συνεδριάσεις. Δεν υπήρχε συνεδρίαση χωρίς αυτή την τακτική. Αμέσως μετά τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης Πανηπειρωτικό Πανηγύρι με την τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Συσπείρωσης χρησιμοποιώντας και ακατανόμαστες εκφράσεις μέσα στο Δ.Σ. κατάφερε να διαλύσει τη συνεδρίαση.

Η Κωλυσιεργία και η μη συμμετοχή έχει γίνει από την πλευρά τους πλέον καθεστώς.

Αποφύγαμε επιμελώς να απαντήσουμε στις αναρτήσεις της στα site και στο f/b για να μη διασύρεται η Πανηπειρωτική .

Στο μυαλό μας στη σκέψη μας και στην επιθυμία μας είναι η συνεργασία. Δεν είμαστε στην Πανηπειρωτική κανένας μας από συμφέρον, αλλά από αγάπη για την Ήπειρο με εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά και μόνο με σύμπνοια και συνεργασία θα πετύχουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο έργο μας και η προσφορά μας.

Αρχές του Φεβρουαρίου πέρασε ο κ. Κατσένης από την Πανηπειρωτική και είπα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί δεν μπορούμε στη δύσκολη αυτή εποχή με τις οικονομικές δυσκολίες και είπαμε να κάνουμε μια συνάντηση για να δούμε μήπως συνεργαστούμε.

Πράγματι μετά και τη μεγαλειώδη εκδήλωση της Πίτας του Ηπειρώτη με δική μου πρωτοβουλία συναντηθήκαμε στις 22 Φεβρουαρίου όπου εντελώς φιλικά κουβεντιάσαμε κάποια πράγματα. Όταν έφυγαν ρώτησα τι θα γίνει και μου είπαν θα κουβεντιάσουμε στην Παράταξη και θα σου πούμε.

Στο συμβούλιο στις 28 Φεβρουαρίου κάποια στιγμή στη διάρκεια της διαδικασίας ο Επικεφαλής της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης , εντελώς ξαφνικά και χωρίς να κάνει πριν κάποια συζήτηση μαζί μου κάνει μια δήλωση η οποία συνοδεύεται με ανακρίβειες και πράγματα που δεν είχαν ειπωθεί δήλωσε ότι για να γίνει η συνεργασία πρέπει όλοι να παραιτηθούν και να γίνει αυτό πριν από τη συνέλευση αλλιώς εμείς δεν πρόκειται να σας σώσουμε, άραγε από τι και γιατί, και θα καταψηφίσουμε τον απολογισμό του Δ.Σ. Οι σύμβουλοι της παράταξης μου δεν γνώριζαν καν τη συνάντηση.

Αυτή η ενέργεια όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι βόμβα στα θεμέλια της συνεργασίας, βόμβα στα θεμέλια της Πανηπειρωτικής . Δεν έχω ξανακούσει τέτοιο πράγμα να γίνει διεθνώς παρά μόνο από εκείνους που δεν θέλουν να προχωρήσει κάτι.

Αντιπροσωπείες των παρατάξεων μπορεί να συζητήσουν οποιαδήποτε στιγμή και να λυθεί αυτό το πρόβλημα .Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλης επιλογής και αντιπαραθέσεων χωρίς αιτία. Τα πράγματα για την Πανηπειρωτική έχω τονίσει από τότε που έγινα πρόεδρος είναι οριακά και κάθε παραπέρα αναίτια όπως καταλαβαίνετε ενέργεια θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της Πανηπειρωτικής όποιος θα το τολμήσει ας πάρει και την ευθύνη. Εγώ προσωπικά σε εκβιασμούς δεν υποκύπτω. Σέβομαι πάνω από όλα τον εαυτό μου.

Η καταψήφιση των πεπραγμένων της Διοίκησης θα είναι χωρίς αποχρώντα λόγο. Ζητούμε να τα υπερψηφίσετε. Μπορεί να μη τα κάναμε όλα, αλλά κάναμε πολλά και μόνοι μας, ότι κάναμε φωτίζει ως άστρο λαμπρό. Δυο εκδηλώσεις Πανηπειρωτικό Πανηγύρι και Πίτα του Ηπειρώτη με συντριπτική συμμετοχή των αποδήμων Ηπειρωτών. Θα Καταψηφίσετε τους επτά χιλιάδες απόδημους Ηπειρώτες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, θα καταψηφίσετε τους τρείς χιλιάδες απόδημους Ηπειρώτες του Πάρκου Τρίτση στο Ίλιον ,θα καταψηφίσετε τους εθελοντές δέκα κορυφαίους κλαρινίστες και δέκα επτά τραγουδιστές ,θα καταψηφίσετε τους δεκάδες μουσικούς και τους εκατοντάδες εθελοντές που έδωσαν τους καλύτερους εαυτούς τους για την επιτυχία αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς ,θα καταψηφίσετε και θα υπερψηφίσετε τον ετσιθελισμό και τον παραγοντισμό. Εσείς αποφασίζετε.

Εμείς είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας.

 

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι

Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε έργο και βοήθεια από ότι φαίνεται χρειάζεται κάτι παραπάνω από την παρουσία μας στην κοπή μιας πίτας η μιας γενικής συνέλευσης. Χρειάζεται συζήτηση και δράση και προοπτική λύσεων καθημερινών προβλημάτων των συμπατριωτών μας. Χρειάζονται να είμαστε όλοι μαζί. Χρειάζεται καλλιέργεια της ιδέας του Ηπειρωτισμού και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια.

Χρειάζεται να φέρουμε πάση θυσία τους νέους των αποδήμων ηπειρωτών κοντά μας για τη συνέχεια αυτής της ιδέας. Χρειάζεται η προσπάθεια ανακούφισης ορισμένων ηπειρωτών που υποφέρουν από την κρίση. Χρειάζεται συνεχής παρουσία και έστω ηθική υποστήριξη. Χρειάζεται αγώνας για την καλυτέρευση και την πρόοδο. Χρειάζεται η ενότητα, η συλλογικότητα και η ομαδική δουλειά που είναι και τα μοναδικά μας όπλα για να βάλουμε φρένο στα δυσβάστακτα μέτρα που μας γυρίζουν πίσω. Πρέπει επιδίωξή μας και στόχος η καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των αποδήμων Ηπειρωτών και η διεκδίκηση και η αξίωση λύσεων στα προβλήματα, με αποφασιστικότητα και σταθερότητα και πάντα με το σύνθημα όλοι μαζί μπορούμε.

Καλούμε ακόμα το Ηπειρωτικό κοινό, την Ηπειρωτική αποδημία να προστρέξει στην στελέχωση των κατά τόπους αδελφοτήτων και Ενώσεων με όρους ιστορικής μνήμης, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής μεταγγίζοντας ταυτόχρονα στη νέα γενιά το νόημα του Ηπειρωτισμού ως έννοια αρχών και αξιών ζωής, όπως η ιστορική μνήμη μπορεί να αναδεικνύει και να ερμηνεύεται και να υλοποιείται.

Καλούμε τη ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με αίσθημα ευθύνης ,με αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης ,με αίσθημα συνεργασίας και ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ ,να κουβεντιάσει μαζί μας για να βρεθεί λύση ,η στείρα αντιπαράθεση και κακόβουλη κριτική δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι .Λύσεις υπάρχουν .Ας αφήσουμε τα τηλεγραφήματα και τα κάθε είδους μηνύματα .Είμαστε εδώ για την Ήπειρο τους Ηπειρώτες και τους Απόδημους. Είμαστε εδώ για την εθελοντική αφιλοκερδή και ανιδιοτελή προσφορά και εργασία. Η Πανηπειρωτική η μάνα μας όπως λέει και ένας εκλεκτός φίλος είναι σε πολλή δύσκολη θέση και μας χρειάζεται όλους. Η ιδέα του Ηπειρωτισμού να κρατηθεί ψηλά και να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού το κύρος της Πανηπειρωτικής ,και η αξιοπρέπεια όλων μας. Οι λογικές και οι τακτικές με όρους παρελθόντος πέρασαν χωρίς επιστροφή. Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική, για το καλό της Ηπείρου και της Ηπειρωτικής Αποδημίας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

1. Γ. ΔΟΣΗΣ, Πρόεδρος

2. Κ.ΚΩΝΗΣ , Α’ Αντιπρόεδρος

3. Κ. ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΣ , Β’ Αντιπρόεδρος,

4. Κ.ΓΑΒΡΙΗΛ, Γεν. Γραμματέας

5. Δ.ΤΣΟΥΤΣΗΣ, Ταμίας

6. Α. ΚΟΝΤΟΣ, Έφορος Τύπου

7. Κ. ΜΑΤΣΙΑΣ, Έφορος Πολιτισμού

8. Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων

9. Χ. ΤΖΑΡΤΖΟΥΛΗΣ , Έφορος Πνευματικού Κέντρου

10. Μ. ΖΕΡΒΑΣ, Ειδ Γραμματέας

11. Ρ. ΜΑΥΡΟΥ, Αναπληρωτής Ταμίας

12. Γ. ΒΑΖΟΥΚΗ , Μέλος

13. Γ. ΒΛΑΧΟΣ, Μέλος

14. Ν. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, Μέλος

15. Χ. ΔΗΜΟΣ, Μέλος.

16. Ν. ΖΕΚΗΣ, Μέλος

17. Μ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ, Μέλος.

18. Μ. ΚΙΑΜΟΣ, Μέλος

19. Η. ΚΙΚΗ, Μέλος

20. Σ. ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ, Μέλος

21. Α. ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ, Μέλος

22. Γ. ΝΑΚΗΣ, Μέλος

23. Ε. ΝΤΑΣΙΟΥ, Μέλος

24. Ε. ΣΙΑΜΕΤΗ, Μέλος

25. Μ. ΤΖΑΚΟΥ, Μέλος

 

Ο απολογισμός στο Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

 

 

 

 

 

    αριθμός επισκεπτών