ΤΑ ΝΕΑ

Λέξη με το Fleksy

Δύο Έλληνες που δεν έχουν καν πατήσει τα –άντα, ο Κώστας Ελευθερίου και ο Γιάννης Βερδελής πρόσφατα ανέβασαν στο App Store το Fleksy, ένα app που δουλεύει τόσο καλά ώστε κυριολεκτικά τυφλοί μπορούν να πληκτρολογούν στην οθόνη αφής του iPhone το ίδιο εύκολα, αν όχι ευκολότερα, από έναν χρήστη με όραση.

Αναδημοσίευση από in.gr Δημοσίευση: 21 Αυγ. 2012&     

Ελληνικό app καταργεί τα λάθη στην πληκτρολόγηση στις οθόνες αφής

Αναπτύχθηκε και για τυφλούς


    

Πόσο εύκολο είναι να πληκτρολογήσει σε οθόνη αφής οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από το μέγεθος... γάντι που φοράει και πόσο καλά λειτουργεί η πρόβλεψη λέξεων;

Πόσο δύσκολη γίνεται η εισαγωγή κειμένου σε smartphone όταν τα γυαλιά έχουν, πάλι, εξαφανιστεί και ποιος μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιήσει το, κατά τα άλλα, «έξυπνο» κινητό του, υπαγορεύοντας κείμενο;

Η πικρή αλήθεια είναι ότι λιγότεροι από ένας στους τρεις χαρακτηρίζουν καλή ή πολύ καλή την εμπειρία πληκτρολόγησης σε οθόνη αφής έτσι όπως την γνωρίζουμε σήμερα και εκείνοι που προτιμούν την υπαγόρευση αποτελούν μειοψηφία.

Τρία παιδιά κατάφεραν να φτιάξουν ένα app που βρίσκει τάχιστα τι πάει να γράψει ο χρήστης ακόμα κι αν δεν πληκτρολογήσει ούτε ένα γράμμα σωστά ή πατάει έξω από την περιοχή του πληκτρολογίου. Κανένα σύστημα αυτόματης πρόβλεψης λέξεων δεν κάνει κανένα λάθος, το Fleksy όμως θεωρείται ότι τα καταφέρνει πολύ καλά.

http://www.youtube.com/watch?v=YuLFcZ0O05M&feature=colike

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YuLFcZ0O05M#!

 


   

Είναι ακόμα μικροί, δεν έχουν καν πατήσει τα -άντα. Ο Κώστας Ελευθερίου και ο Γιάννης Βερδελής γνωρίζονται από το Πανεπιστήμιο του Warwick στην Αγγλία και έχουν από καιρό ανοίξει τα φτερά τους για άλλους τόπους. Κατοικούν πια στο Σαν Φρανσίσκο με τις απότομες ανηφοριές και στην ομάδα της Syntellia -έτσι ονομάζεται η εταιρεία που σύστησαν- συμμετέχει πλέον ένας ακόμα παλιός συνεργάτης του Κώστα, ο Βασίλης Ράππος -ίσως πολλοί να τον γνωρίζετε ήδη από το δημοφιλές του app, το iSteam, που έμοιαζε να κάνει μαγικά στην οθόνη του iPhone, όταν με ένα φύσημα έπιανε πάχνη.

H Syntellia -Synthetic Intelligence- αναπτύσσει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που επιλύουν καθημερινά προβλήματα. Προφανώς, μας χρειάζεται η ειδίκευσή τους για να μην έρθει στα αλήθεια η συντέλεια του κόσμου.

Ο Κώστας, ο Γιάννης και ο Βασίλης καταπιάνονται με τα δύσκολα. Πρόσφατα ανέβασαν στο App Store το Fleksy, ένα app που δουλεύει τόσο καλά ώστε κυριολεκτικά τυφλοί μπορούν να πληκτρολογούν στην οθόνη αφής του iPhone το ίδιο εύκολα, αν όχι ευκολότερα, από έναν χρήστη με όραση.

Δεν υπάρχουν λάθη πληκτρολόγησης

Το πρόβλημα είναι μάλλον αλγοριθμικό και απαιτεί βελτιστοποίηση. Έχουμε ένα πληκτρολόγιο με την πρότυπη διάταξη QWERTY (την γνώση του οποίου προϋποθέτει η χρήση του Fleksy). Κάθε λέξη δημιουργεί ένα μοτίβο από τις κινήσεις που κάνουμε για να την γράψουμε σε ένα πληκτρολόγιο QWERTY. Το A στην δεύτερη γραμμή αριστερά, το Τ στην πρώτη γραμμή περίπου στην μέση, το Μ κάτω δεξιά... Ποιες λέξεις γράφονται κάπως έτσι; Το Fleksy επιχειρεί σε κάθε πάτημα να αντιστοιχίσει την αλληλουχία των γραμμάτων που πληκτρολογήθηκαν, υποθέτοντας ότι μπορεί να υπάρχει λάθος. Οι συνδυασμοί αυξάνονται εκθετικά.

Το Fleksy προβλέπει την λέξη που πληκτρολογήθηκε ακόμα και αν ο χρήστης δεν πατήσει σωστά κανένα γράμμα, ή ακόμα κι έξω από το πληκτρολόγιο

«Το μέγεθος του προβλήματος αυξάνεται εκθετικά με όλους τους συνδυασμούς, αλλά είναι απαραίτητο να λυθεί ολοκληρωτικά για να είναι το σύστημα χρήσιμο σε κάποιον τυφλό (ο οποίος δεν μπορεί να πατήσει σχεδόν κανένα γράμμα σωστά). Έτσι τι Fleksy λειτουργεί ακόμα και αν ο χρήστης δεν πατήσει κανένα κουμπί σωστά», λέει στο tech.in.gr ο Γιάννης Βερδελής.

To user interface του Fleksy -η κατοχύρωση της πατέντας του εκκρεμεί- είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να υπερδιπλασιάζει το μέγεθος του πληκτρολογίου στο iPhone -έχουν αφαιρεθεί όλα τα πλήκτρα λειτουργιών, με αποτέλεσμα το πληκτρολόγιο του Fleksy να καταλαμβάνει κατά 114% μεγαλύτερη περιοχή στην οθόνη-, το οποίο από μόνο του διευκολύνει την σωστή επιλογή γράμματος.

VoiceOver, πες μου τι έκανα στο iPhone, τι έγραψα με το Fleksy

Ωραία, το Fleksy μοιάζει να διαβάζει την σκέψη. Πώς όμως επιβεβαιώνεται η ορθότητά του για έναν τυφλό; To iPhone έχει αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο στους τυφλούς, κι αυτό χάρη σε μια τεχνολογία που δεν απαιτεί γνώσεις τεχνητής νοημοσύνης. Ονομάζεται VoiceOver και με αυτή, ο τυφλός χρήστης ακούει τι κάνει. Το iPhone έρχεται εξοπλισμένο με το VoiceOver και η λειτουργικότητά του μπορεί να αξιοποιηθεί από εφαρμογές τρίτων. Γρήγορα, το τηλέφωνο της Apple αποτέλεσε πλατφόρμα για την ανάπτυξη και προώθηση εφαρμογών σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Αξιοποιώντας το VoiceOver λοιπόν, ο χρήστης ακούει τα γράμματα που εμφανίζονται στην οθόνη κάθε φορά που επιλέγει ένα.

«Η αρχική έκδοση του προγράμματός μας απευθύνθηκε στην αγορά των τυφλών. Φυσικά όμως, το πρόβλημα της πληκτρολόγησης σε οθόνες αφής αφορά και τους μη τυφλούς, και την παρούσα έκδοση δίνουμε μια ιδέα και στους υπόλοιπους για τις δυνατότητες της τεχνολογίας μας. Για αυτούς που έχουν χοντρά δάχτυλα, ή απλά αυτούς που δεν θέλουν να κοιτάνε με όλη τους την προσοχή μια μικρή οθόνη για να γράψουν ένα μήνυμα. Με το Fleksy η πληκτρολόγηση γίνεται πολύ φυσικότερη και ευκολότερη, αφού ακόμα κι αν αστοχήσεις σε ένα ή δύο πλήκτρα, δεν έχει καμία σημασία - το Fleksy είναι αρκετά έξυπνο για να καταλάβει τι ήθελες να γράψεις», μας εξηγεί ο Γιάννης.

E-mail, SMS και tweet με το Fleksy

Δυστυχώς, το iPhone δεν μας επιτρέπει να αντικαταστήσουμε το πληκτρολόγιο σε όλες τις εφαρμογές. Η δωρεάν έκδοση του Flesky προσφέρει απλά ένα πληκτρολόγιο και δείχνει τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Μέσα από την εφαρμογή, υπάρχει η δυνατότητα In App Purchase (ουσιαστικά η «πλήρης έκδοση») που μπορεί να στείλει email, SMS και tweet.

Η ομάδα της Syntellia εργάζεται ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία της σε εφαρμογές τρίτων. Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκονται επίσης εκδόσεις του Fleksy για άλλα τηλέφωνα (με Android και άλλα λειτουργικά), στα οποία επιτρέπεται να υποκατασταθεί το πληκτρολόγιο σε ολόκληρη τη συσκευή, σε όλες τις εφαρμογές όπου απαιτείται εισαγωγή κειμένου.

Επίσης, εργάζονται ήδη στην υποστήριξη άλλων γλωσσών πλην της αγγλικής (ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά) και θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα την υποστήριξη της μητρικής γλώσσας των δημιουργών του Fleksy.

(Νομίζω πως) Βλέπω, αλλά κάνω συνέχεια λάθη

To FleTo Fleksy ανέβηκε μέσα στον Αύγουστο στο AppStore και ταχύτατα πήρε θέση στις 20 δημοφιλέστερες, μεταξύ χιλιάδων. Το γεγονός, σε συνδυασμό με τις άριστες κριτικές που δέχεται το Fleksy κάθε μέρα που περνά, μας κάνει να συμφωνήσουμε με την άποψη ενός γιατρού ότι η Apple θα έπρεπε να αγοράσει το Fleksy και να το ενσωματώσει στο πληκτρολόγιό της. Το Fleksy μπορεί να γλιτώσει από τον πονοκέφαλο της σωστής πληκτρολόγησης σε οθόνη αφής όχι μόνο τους τυφλούς, αλλά και όσους θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν την έκτη αίσθηση για να τα καταφέρουν.

Το είναι ευέλικτο σύστημα πρόβλεψης λέξεων. Εξάλλου, το όνομά του προέρχεται από έναν ευφάνταστο συνδυασμό της αγγλικής λέξης Flexible και της ελληνικής λέξης «Λέξη». Όπως μας είπε ο Γιάννης Βερδελής, «μας αρέσουν τα συστήματα που είναι ευέλικτα στις ανάγκες του χρήστη, σε αντίθεση με αυτά που ζητούν από το χρήστη να αλλάξει συνήθειες. Αν έχεις χοντρά δάχτυλα, θες ένα πληκτρολόγιο που να καταλαβαίνει την ανάγκη σου, όχι όπως συμβαίνει τώρα, ένα τηλέφωνο που σε αναγκάζει να είσαι τρομερά προσεκτικός». Συμφωνούμε και επαυξάνουμε.

Ανθή Παναγιωτάκη

     

 

 

    αριθμός επισκεπτών