Έστειλε μηνύματα πριν την… απομάκρυνση

(ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος)

Αναδημοσίευση από agon.gr      

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις από την πλευρά των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων για το νομοσχέδιο που αφορά τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Γεωργία Χαλάτση 28/04/2020 16:32           

Πέρα από τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας, αιχμή των αντιρρήσεων αποτελεί η κατάργηση ουσιαστικά των Φορέων Διαχείρισης και η αντικατάστασή τους από Μονάδες ενός Κεντρικού Φορέα, μετατρέποντας τους σε αθηνοκεντρικές υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων σε προστατευόμενες περιοχές.


 

Σε ό,τι αφορά του πέντε Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που λειτουργούν στην Ήπειρο, αυτοί μετατρέπονται σε τρεις, με μια υπερ-Μονάδα να περιλαμβάνει την Παμβώτιδα, τα Τζουμέρκα και τις περιοχές του Καλαμά και του Αχέροντα. Αυτή η Μονάδα θα έχει έδρα τα Γιάννενα και παράρτημα στην Ηγουμενίτσα. Δημιουργούνται ακόμη δύο Μονάδες, με τη μια να περιλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου με έδρα τους Ασπραγγέλους και τη δεύτερη τον Αμβρακικό και την Κοιλάδα Αχελώου με έδρα την Ανέζα Άρτας.

Κάθε Μονάδα θα διοικείται από τον προϊστάμενο, ενώ δημιουργούνται Επιτροπές Διαχείρισης που θα λειτουργούν με ευθύνη του, και στις οποίες συμμετέχουν ένας επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας, ένας του δήμου ή των δήμων στα όρια των οποίων βρίσκεται η προστατευόμενη περιοχή, εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών, ένας εκπρόσωπος περιβαλλοντικής οργάνωσης, εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων και εκπρόσωποι άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Ασκώντας αυστηρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος έκανε λόγο για ένα μοντέλο που δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην προστασία της βιοποικιλότητας, ενώ αναφέρθηκε στο μέχρι σήμερα έργο του Φορέα, με παρακαταθήκη το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Παρεμβάσεων.

Εν αναμονή της… απομάκρυνσης του, κάλεσε τους τοπικούς φορείς, την περιφέρεια Ηπείρου, τον δήμο και το πανεπιστήμιο, με τους οποίους υπήρξε συνεργασία, να φροντίσουν για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της λίμνης.


 

Όπως σημείωσε, με την ψήφιση του νομοσχεδίου απολύονται όλα τα εθελοντικώς, αμισθί, εργαζόμενα διοικητικά συμβούλια, δηλώνοντας υπερήφανος για την δουλειά που έχει γίνει. «Την επόμενη εβδομάδα προφανώς θα μας στείλουν στα… αζήτητα και θα χαρούν κάποιοι άσπονδοι φίλοι μου, αλλά η απάντηση είναι μία. Αφήνουμε ένα τεράστιο έργο και ας αναλάβουν αυτοί τώρα, που δε συμπαθούσαν τον συγκεκριμένο πρόεδρο και το συμβούλιο, να το υλοποιήσουν. Σε αυτά τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τον τρόπο που λειτούργησαν και το έργο που παρήχθη. «Το ηθικό μου καθήκον το επιτέλεσα και παραδίδω τον φάκελο. Ελπίζω ότι δήμος, περιφέρεια και πανεπιστήμιο θα επιχειρήσουν την εφαρμογή αυτών των σύγχρονων μεθόδων που αναφέρονται, για να λυθούν τα ζητήματα της λίμνης», σημείωσε ο κ. Φίλιος.

Γενικότερα σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι αναθέτει στους ΟΤΑ τη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών, ότι διαλύει τα συμβούλια και δημιουργεί έναν κεντρικό φορέα στην Αθήνα. «Απλά δηλαδή θα βολέψουμε κάποιους ανθρώπους στην Αθήνα. Δεν είναι δυνατόν να διοικήσεις από την Αθήνα 24 προστατευόμενες περιοχές. Όμως το σημαντικό είναι ότι αφαιρείς τον έλεγχο επί των ΜΠΕ. Εξάλλου, το είπε ο κ. Χατζηδάκης ότι προηγούνται τα επενδυτικά συμφέροντα. Θα προσκρούσει το νομοσχέδιο αυτό στην Ε.Ε. αλλά φαίνεται ότι δεν το καταλαβαίνουν. Το εξαιρετικό δίδυμο στην κυβέρνηση, του υπουργού ΥΠΕΝ και του υπουργού Ανάπτυξης, δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία του περιβάλλοντος. Με αυτές τις λογικές ποτέ μα ποτέ δε θα διορθωθεί η κατάσταση στην λίμνη», σημείωσε ο κ. Φίλιος.