Ενστάσεις και από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκηση στους ΦΔΠΠ

Αναδημοσίευση από  ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ 05-05-2020         

Της Γεωργία Χαλάτση 04/05/2020

Ενστάσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή μετά από μια βραχεία διαβούλευση σε συνθήκες υπολειτουργίας δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καταθέτουν και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας.

Το δίκτυο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μαζί με τους συλλόγους των εργαζομένων αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις, έχουν εδώ και ημέρες εκφράσει τη διαφωνία τους με τις διατάξεις που προωθούνται και κυρίως την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και την αντικατάστασή τους από Μονάδες που θα υπάγονται σε έναν κεντρικό φορέα.


 

Στα συμβούλια των ΦΔΠΠ σήμερα, συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, η οποία, ωστόσο, σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, δεν έχει καταφέρει να θέσει το θέμα προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, δεδομένων και των συνθηκών μέσα στις οποίες λειτουργεί το τελευταίο διάστημα. Έτσι φαίνεται πώς αν παρέμβει, θα παρέμβει κατόπιν εορτής, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθιστώντας σχεδόν ανέφικτη οποιαδήποτε αλλαγή.

Για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος εξέφρασε την αντίθεσή του στην μεταφορά της διοίκησης στην Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα είναι αναποτελεσματικός ως προς την προάσπιση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ενώ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δε λαμβάνει υπόψη το σημαντικό έργο που συντελέστηκε, τουλάχιστον τοπικά, τον τελευταίο 1,5 χρόνο. «Δε θεωρούμε σωστό το νομοσχέδιο, είναι σε λάθος κατεύθυνση, δεν προασπίζει τις περιοχές Natura και το περιβάλλον, αλλά αντίθετα ευνοεί συμφέροντα, αφήνοντας ακέφαλους τους φορείς, τη λειτουργία των οποίων έχει αποδεχθεί και στηρίζει η κοινωνία», σημείωσε.

Στη φωνή διαμαρτυρίας του προέδρου συντάχθηκε και ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της περιφέρειας Ηπείρου Βασίλης Γοργόλης, ο οποίος έκανε λόγο για προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διοικητικά και οργανωτικά κενά.

«Οι περιφέρειες θα συμμετέχουν εκ νέου στην Επιτροπή Διαχείρισης που προβλέπεται, άρα φαινομενικά θα έπρεπε να μην έχουν διαφωνίες. Όμως ο τρόπος που προβλέπεται η λειτουργία των Μονάδων, είναι ελλειμματικός, δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο για τους εργαζόμενους και λείπουν σημαντικές διατάξεις για τις υποχρεώσεις που έχουν οι φορείς σήμερα, όπως και τα έργα που εκτελούν», τόνισε και πρόσθεσε πως το προηγούμενο διάστημα έγινε σημαντικό έργο στο Φορέα Διαχείρισης της λίμνης, με σημαντικότερο το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Παρεμβάσεων, αλλά και με γνωμοδοτήσεις που άρχισαν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις αδειοδοτούσες αρχές.

«Αυτό το στοπ που μπαίνει είναι λανθασμένο. Έχει γίνει χωρίς προγραμματισμό και είναι κακό να γίνονται τέτοιες ενέργειες χωρίς την ελάχιστη πληροφόρηση από τους κατά τόπους φορείς. Έπρεπε το υπουργείο να έρθει, να δει και μετά να πάρει αποφάσεις. Εκφράζω τον προβληματισμό μου για τον τρόπο που λειτούργησε η κεντρική διοίκηση. Αναμένουμε πως θα ψηφιστεί το τελικό κείμενο», κατέληξε ο κ. Γοργόλης, κάνοντας γνωστό ότι πρόκειται να φέρει το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στις 15 Μαΐου, ευελπιστώντας πως η εισήγησή του θα γίνει αποδεκτή από το σύνολο των παρατάξεων.


 

Αναγκαία χαρακτήρισε τη θεσμοθέτηση του ρόλου του δήμου στην προστασία της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης και ο αντιδήμαρχος του δήμου Ιωαννιτών Βασίλης Βλέτσας, σημειώνοντας το έργο που έχει συντελεστεί, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο δήμος στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Φορέα και τους τοπικούς φορείς. Ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό αν το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, που μέχρι σήμερα συνεδριάζει δια περιφοράς. «Η λίμνη αποτελεί το σημείο αναφοράς για την πόλη και πρέπει όλοι να συστρατευτούμε για την προστασία της», κατέληξε.

Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Το μέλλον του Εθνικού Πάρκου στα όρια της Ηπείρου, οι νομοθετικές αλλαγές στην διοίκηση και στη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών», οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, με τη συμμετοχή της βουλευτή Άρτας Όλγας Γεροβασίλη, δημάρχων της περιοχής και εργαζόμενων στους Φορείς Διαχείρισης.

Στη διάρκειά της εκφράστηκε η αντίθεση στους σχεδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος ως προς την κατάργηση του σημερινού μοντέλου διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών.