«Αν δεν σηκώσουμε ανάστημα αυτή τη στιγμή, θα κινδυνεύσουμε να αντικατασταθούμε από μηχανές» εδώ

Οι ηθοποιοί του Χόλυγουντ ξεκινάνε την απεργία

γιατί τώρα, και τι επιπτώσεις θα έχει;

Το σωματείο SAG-AFTRA που εκπροσωπεί τους ηθοποιούς του Χόλυγουντ έβαλε τέλος στις διαπραγματεύσεις με την ένωση παραγωγών και κήρυξε παύση εργασιών.

Αναδημοσίευση από news247.gr

Συζητούσαμε εδώ και μήνες το ενδεχόμενο οι ηθοποιοί να εμπλακούν σε αυτό που πλέον εξελίσσεται στη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση του Χόλυγουντ εδώ και μισό αιώνα. Και την Πέμπτη 13 Ιουλίου, την ώρα της παγκόσμιας πρεμιέρας του Οπενχάιμερ (από την οποία αποχώρησαν τα μέλη του καστ με το που εγκρίθηκε η απεργιακή κινητοποίηση), το ενδεχόμενο έγινε πραγματικότητα.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 63 χρόνια που σεναριογράφοι και ηθοποιοί προχωρούν ταυτόχρονα σε απεργία. Τότε, μάλιστα με τον Ρόναλντ Ρίγκαν να ηγείται των διαπραγματεύσεων, το αιχμηρό ζήτημα ήταν η έλευση και πάλι μιας νέας τεχνολογίας– της τηλεόρασης. Καθώς τα στούντιο άρχιζαν να πωλούν ταινίες σε κανάλια, τα σωματεία ζητούσαν οι προβολές κι οι επαναλήψεις αυτές να καλύπτονται από μια συμφωνία καταβολής χρηματικών αποζημιώσεων (residuals) αντίστοιχα με εκείνα των τηλεοπτικών σειρών. Τα στούντιο φυσικά δεν ήθελαν.

Σήμερα, είναι και πάλι ο καθορισμός των ορίων και της εκμετάλλευσης μιας νέας τεχνολογικής πραγματικότητας που φέρνει SAG και WGA ξανά μαζί στους δρόμους. Όπως εξηγούσαμε και στις αρχές Μαϊου, όταν είχε κηρυχθεί η απεργία των σεναριογράφων, τα δύο πιο καυτά ζητήματα αφορούν τις αποζημιώσεις από το streaming και –ίσως ακόμα σημαντικότερα– την οριοθέτηση της χρήσης του Α.Ι.

Οι σεναριογράφοι απεργούν ήδη εδώ και 2 μήνες για αυτά τα θέματα: Την αναγκαιότητα της αποζημίωσης για την αέναη streaming επανάληψη των έργων (ακόμα κι αν δεν καθορίζονται αυστηρά ως επαναλήψεις όπως συμβαίνει με την παραδοσιακή τηλεόραση του γραμμικού προγράμματος), την αντιμετώπιση των μικρότερων και πιο χρονικά άτακτων εργασιακών παραθύρων (χάρη στην κατάρρευση του παραδοσιακού ετήσιου καλενταριού παραγωγών χάρη στις streaming πρακτικές), αλλά και την χρήση του Α.Ι.


  

 

    

Δείτε και το βίντεο    https://twitter.com/i/status/1679573122767306752

περισσότερα στο:   news247.gr