Μέτρησαν δυνάμεις και θα επανέλθουν

αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου

Αναδημοσίευση από agon.gr      

Μέχρι τα σκαλιά του διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου έφτασαν τα τρακτέρ των αγροτοκτηνοτρόφων της Ηπείρου, που μπήκαν με δυναμικό τρόπο στον χορό των κινητοποιήσεων, που ήδη έχουν ξεκινήσει σε διάφορες περιοχές της χώρας.


 

Με κυρίαρχο αίτημα τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματός τους, αγροτοκτηνοτρόφοι από όλη την Ήπειρο συγκεντρώθηκαν στο κέντρο των Ιωαννίνων, φροντίζοντας να κάνουν κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους. Σχεδόν ταυτόχρονα, στις 7 το απόγευμα, περισσότερα από 50 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έφτασαν από δύο κατευθύνσεις μπροστά στην Περιφέρεια, κορνάροντας και μαρσάροντας. Κάποια εξ αυτών, μάλιστα, ανέβηκαν πάνω στο πλακόστρωτο της Περιφέρειας, όπου ήδη ήταν συγκεντρωμένες αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους.

Την αγωνία του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής μετέφερε ένας νέος αγρότης, σημειώνοντας το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους, ενώ στα αιτήματα αναφέρθηκε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Χάρης Λιούρης, προσθέτοντας πως σε συνδυασμό με τα προβλήματα, τα οποία προέκυψαν από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, καθώς και τη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο σε αφανισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την τοπική αλλά και εθνική οικονομία.

Η πρώτη αυτή κινητοποίηση των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής είναι βέβαιο πως θα έχει και συνέχεια, καθώς τα προβλήματα είναι μεγάλα και δε φαίνεται διάθεση άμεσης αντιμετώπισης.

    

  

  

   

   

   

  

  

Κατέθεσαν υπόμνημα, εισέπραξαν κατανόηση

«Προπομπός» των κινητοποιήσεων στο κέντρο της πόλης, ήταν η παράσταση διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου τα μέλη του Αμπελουργικού και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας, παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην προϊσταμένη.

Βασικό αίτημα είναι η αποκατάσταση των ενισχύσεων, ενώ στο διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής στο γάλα, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την βεβαιωμένη καταστροφή στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου με ενίσχυση 600€/στρέμμα, αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100% και στελέχωση των υπηρεσιών του, έργα υποδομής (αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντιχαλαζικής προστασίας) με κρατική χρηματοδότηση.

«Όλες αυτές τις ημέρες, περισσεύει η κατανόηση. Τα αμπέλια θέλουν λίπασμα, κλάδεμα, ραντίσματα, μεροκάματα, όχι κατανόηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας Ηλίας Αγόρος.