Σύγχρονα θέματα
"ανάπτυξη" 

H εξάπλωση των “ρομπότ” παραγωγής εικόνων φέρνει αντιδράσεις.

Η πρώτη απαγόρευση εικόνων που έχουν δημιουργηθεί με Artificial Intelligence

Αναδημοσίευση από photo.gr             

 

Tα ΑΙ image generators και η επεξεργασία φωτογραφιών με AI είναι οι δύο φράσεις-κλειδιά του 2022 που καθημερινά ακούμε περισσότερο, τουλάχιστον όσοι ασχολούμαστε με το Imaging. Mε δικαιολογημένη έκπληξη βλέπουμε όλο και πιο ρεαλιστικές εικόνες deep fake που έχουν δημιουργηθεί μέσω AI generators από περιγραφές/εντολές με φυσική γλώσσα και αναλογιζόμαστε τις τεκτονικές αλλαγές που μέλλουν να επηρεάσουν τον κόσμο της εικόνας.

Όμως κάθε δράση φέρνει και την αντίδραση. Αρκετοί στέκονται με σκεπτικισμό στην επέλαση της artificial intelligence με όλες τις παρενέργειές της. Μια εντυπωσιακή αντίδραση προήλθε από τον ιστότοπο PurplePort που έχει ως αντικείμενο και επιδίωξη την ίδρυση μιας κοινότητας δημιουργών όπως φωτογράφων, εικονογράφων κλπ. που να διευκολύνονται στο έργο τους χωρίς την παρεμβολή πρακτορείων κλπ. για εξεύρεση μοντέλων, χώρων κλπ. Το PurplePort λοιπόν αντέδρασε “κάθετα” στις “τεχνητές” εικόνες και τις απαγόρευσε εντελώς με την παρακάτω ανακοίνωση:

 

“Λόγω της εξάπλωσης εικόνων που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη έχουμε αποφασίσει να απαγορεύσουμε το ανέβασμα στο PurplePort αυτού του είδους των φωτογραφιών. Tο ανέβασμα εικόνων που προήλθαν από ειδικά software όπως Middle Journey/DALL-E/Craiyon/ Stable Diffusion και άλλα, όπου με εντολή φωνητικής γλώσσας περιγράφουμε μία εικόνα και ο αλγόριθμος με τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί την εικόνα απαγορεύεται πλέον στο PurplePort μέχρι νεότερης ανακοίνωσης. Ανεξάρτητα από το είδος του αλγόριθμου ή την υπηρεσία, εάν ανεβάζετε τέτοιες   εικόνες θα διαγράφονται.”

Για ποιο λόγο; Ο λόγος ύπαρξης αυτού του site είναι να φέρει σε επαφή τους δημιουργούς ώστε να προκύψει μία ασφαλής, έντιμη και ζωντανή κοινότητα δημιουργίας φανταστικών εικόνων. Οπότε η χρήση 100% τεχνητών εικόνων -αν και πρόκειται για μία θαυμαστή εξέλιξη- δεν είναι κάτι το οποίο εξυπηρετεί τους σκοπούς αυτής της κοινότητας.

Θεωρούμε ότι η χρήση εικόνων που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη αν και έτσι δίδεται η δυνατότητα σε πολλούς να συμμετάσχουν στη παραγωγή τέχνης δεν αντανακλά τον πυρήνα της των σκέψεών μας εφόσον δεν προϋποθέτει την παρέμβαση του ανθρώπινου συντελεστή…”

 


 

  

 

  
    αριθμός επισκεπτών