Σύγχρονα θέματα
"ανάπτυξη"


Ένα «παράθυρο» στο μέλλον

που είναι ήδη εδώ

Αναδημοσίευση από agon.gr        

Δεκαετίες πριν, ένας ταχυδρόμος έπρεπε να μπορεί να κάνει ποδήλατο και να διαβάζει τους χάρτες της περιοχής του.

Σήμερα, τα γράμματα έχουν αντικατασταθεί από τα e-mail, ενώ τα δέματα μπορούν να μεταφερθούν με drone στην πόρτα του παραλήπτη. Αυτό σημαίνει ότι ο ταχυδρόμος δε χρειάζεται να ξέρει ποδήλατο, αλλά να «διαβάζει» τις γεωχωρικές πληροφορίες και να χειρίζεται ένα μη επανδρωμένο όχημα.

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο παράδειγμα των αλλαγών που έρχονται –κάποιες ήρθαν ήδη, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης που αφενός διευκολύνει τη ζωή μας, αφετέρου δημιουργεί διαφορετικού είδους προβλήματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις, η απώλεια θέσεων εργασίας, η προστασία της ιδιωτικότητας και πολλά ακόμη.

Τα Γιάννενα, φυσικά, δε μένουν έξω από αυτό το μέλλον, που, κατά κάποιον τρόπο, είναι ήδη εδώ. Οι εταιρίες τεχνολογίας ζητούν εργαζόμενους σε νέες ειδικότητες και στελέχη με περίπλοκους, ξενόγλωσσους τίτλους, ένα δείγμα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς εργασίας, που έφερε η τεχνολογία.

Ένα «παράθυρο» σε αυτό το πολύ κοντινό μέλλον αποτέλεσε η δεύτερη έκθεση Beyond 2.0, με σύνθημα Get Future Ready. Πρόκειται για τη μοναδική έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα, η οποία συγκέντρωσε για τρεις ημέρες εταιρείες τεχνολογίας, καινοτόμα νεοφυείς επιχειρήσεις και διακεκριμένους ομιλητές, απ’ όλο τον κόσμο, με στόχο να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως διεθνής κόμβος τεχνολογίας.

O νέος εικονικός κόσμος, η επαυξημένη πραγματικότητα και οι ψηφιακές συλλογές, αλλά και νέες κατηγορίες, όπως το Metaverse και Big Data, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της αυτοδιοίκησης, οι επενδύσεις και η τεχνολογία blockchain τέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ συζητήσεις που διοργανώθηκαν με εξειδικευμένους ομιλητές, ανέλυσαν πώς η τεχνολογία επηρεάζει τον νέο εργασιακό χάρτη της ψηφιακής εποχής, την κατάρτιση (reskilling) και την αναβάθμιση των γνώσεων (upskilling), το ψηφιακό εκπαιδευτικό οικοσύστημα, την υγεία.

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι «μύθοι» γύρω από την αντικατάσταση των ανθρώπων με μηχανές για παράδειγμα, απασχόλησαν ένα από τα πάνελ, που είχε και γιαννιώτικη συμμετοχή. Στο πάνελ συμμετείχαν οι καθηγητές και μέλη της διοίκησης (πρόεδρος και αναπλ. πρόεδρος ) του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Στέφανος Κόλλιας και Αθανάσιος Κακαρούντας, και ένας από τους «ψηφιακούς νομάδες» των Ιωαννίνων, ο αναπληρωτής διευθυντής της Digital Solutions Europe, FFW Τάσος Κούτλας.


 

Οι δύο πρώτοι αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στον υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟ», που θα λειτουργήσει το 2024 με ευθύνη του ΕΔΥΤΕ Α.Ε. Το σύστημα Δαίδαλος, κόστους 33 εκατ. ευρώ, θα μπορεί να εκτελεί ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Με τις επιδόσεις αυτές αναμένεται να ενταχθεί στο Top 500, τη λίστα των 500 ισχυρότερων υπερυπολογιστών του κόσμου, η οποία ενημερώνεται από διεθνή κοινοπραξία ερευνητών κάθε έξι μήνες.

Με τέτοιους είδους εξελίξεις, η συζήτηση σχετικά με το μέλλον της εργασίας και πώς θα επηρεαστεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να ανοίξει, όπως υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Κούτλας.

«Μέχρι τώρα η τεχνολογική εξέλιξη αντικαθιστούσε αντικείμενα χαμηλής εξειδίκευσης με αντικείμενα μέσης εξειδίκευσης. Έτσι, ένας αγρότης, αντί να χρειάζεται να σκάβει μία μία οπή στο χωράφι του για να φυτεύσει, χρησιμοποιεί μία φυτευτική μηχανή και στον ίδιο χρόνο έχει περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα. Με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η πρώτη φορά που απειλούνται ευθέως αντικείμενα μέσης και υψηλής εξειδίκευσης με εξαφάνιση», σημείωσε, προσθέτοντας πως στην αγορά το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην παραγωγική λειτουργία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πάνω από το 90% των επιχειρήσεων στο εξωτερικό έχει ήδη αποκτήσει ή είναι σε διαδικασία να αποκτήσει στρατηγική δεδομένων και υλοποίησης έργων τεχνητής νοημοσύνης.

Με νέο προϊόν η Terracom

Μία ακόμη γιαννιώτικη συμμετοχή, από τις ελάχιστες στην έκθεση, ήταν της εταιρίας Terracom. Ο πρόεδρος του Δ.Σ και συνιδρυτής της εταιρίας Στέλιος Γκούσκος, στο πλαίσιο των παράλληλων events, μίλησε για τις προηγμένες τεχνολογίες και ιδιαίτερα το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων».

Στην ομιλία του με θέμα «Industry 4.0.: Use cases, on how Internet of Things can reshape different sectors and industries», παρουσίασε την εταιρεία και τις λύσεις που προσφέρει, μεταξύ των οποίων το QR-Patrol και το ProxiTour, τη γνωστή στην περιοχή καινοτόμα πλατφόρμα ξενάγησης και περιήγησης με στόχο την ανάδειξη της τουριστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.


  

Το νέο υπό εξέλιξη προϊόν είναι το Proximiot (https://proximiot.com/), μια IoT πλατφόρμα για Proximity Marketing, που παρέχει στοχευμένη διάδραση με τους καταναλωτές, σε πραγματικό χρόνο μέσω αυτόματης αποστολής προσωποποιημένων μηνυμάτων προώθησης, ανάλογα με τη θέση τους στο κατάστημα. Η πλατφόρμα θα αξιοποιεί σε μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που προσφέρουν οι προηγμένες τεχνολογίες και θα συμβάλλει στην αποδοχή και την εξάπλωση τεχνολογιών ΙοΤ (Internet of Things) σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η BEYOND διοργανώθηκε από τη ΔΕΘ – HELEXPO, τη Be-Best και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC) και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης).

 

  
    αριθμός επισκεπτών