ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΟΛΗ  ΤΩΝ  ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Σύγχρονα θέματα
"υγεία"


  

 

Πρωτοποριακή επέμβαση για την χειρουργική εξαίρεση

κακοήθους όγκου εγκεφάλου στο
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ)

01 Νοεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωτοποριακή επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο με χρήση 5-αμινολεβουλινικού οξέος (5-ALA) για την χειρουργική εξαίρεση κακοήθους όγκου εγκεφάλου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η χρήση του 5-αμινολεβουλινικού οξέος επιτρέπει τον φθορισμό και αναγνώριση του όγκου διεγχειρητικά   με τη χρήση ειδικού τύπου μικροσκοπίου που διαθέτει η Νευροχειρουργική Κλινική. Έτσι μπορεί να γίνει αναγνώριση και πιο εκτεταμένη εξαίρεση του νεοπλασματικού ιστού, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με υψηλής κακοήθειας γλοιώματα εγκεφάλου.

Επιπλέον, έγινε διεγχειρητική χρήση νευροπλοηγού, που διέθετε αλγόριθμο νέας τεχνολογίας για δεσμιδογραφία, κάτι που επιτρέπει την χαρτογράφηση σημαντικών οδών του εγκεφάλου και επομένως την επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής προσπέλασης, με σκοπό την αποφυγή μόνιμου νευρολογικού ελλείμματος μετεγχειρητικά.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τους κ. Σπυρίδωνα Βούλγαρη, Καθηγητή Νευροχειρουργικής, κ. Αλεξίου Γεώργιο, Επίκουρο Καθηγητή Νευροχειρουργικής, κ. Γεώργιο Καφρίτσα ειδικευόμενο ιατρό Νευροχειρουργικής, και με την συμμετοχή της αναισθησιολόγου κα. Μαρίας Μπόλοση, Επιμελήτριας Α’, κ. Σουλιώτη Κυριάκο, ειδικευόμενο ιατρό Αναισθησιολογίας και κα. Αγγελάκη Παρασκευή νοσηλεύτρια αναισθησιολογικού τμήματος. Νοσηλεύτριες του χειρουργείου ήταν η κα Παναγιώτα Βασιλείου και η κα Νατάσα Τσιάνου

«Η σύγχρονη πανδημία δεν ανέκοψε τις προσπάθειες της Διοίκησης, του Ιατρικού και του Νοσηλευτικού Προσωπικού του ΠΓΝΙ για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν αναγάγει το ΠΓΝΙ σε κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων,   και αποδεικνύουν ότι το Τριτοβάθμιο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης Ιατρικής».

Η Διοίκηση του ΠΓΝΙ συγχαίρει όλους τους εμπλεκόμενους ιατρούς και νοσηλευτές στην την πρωτοπόρο επέμβαση που πραγματοποίησαν και την άριστη διαχείρισή του ασθενή.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΙ

  


 

   

 
    αριθμός επισκεπτών