Σύγχρονα θέματα
"παιδεία"


Οι φοιτητικοί σύλλογοι στα Γιάννενα

Επόμενο «όπλο» οι καταλήψεις διαρκείας

Αναδημοσίευση από agon.gr     

Σε καταλήψεις διαρκείας μέχρι την απόσυρση των σχεδίων για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στοχεύουν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στα Γιάννενα, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επτά τμήματα τελούν υπό κατάληψη, τρία εξ αυτών διαρκείας, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ θα ακολουθήσουν νέες συνελεύσεις για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Η συγκέντρωση και πορεία, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στα Γιάννενα, είχε μεν μεγαλύτερη συμμετοχή από τις προηγούμενες, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι των φοιτητών ακόμη δεν έχει κινητοποιηθεί, κάτι που επιδιώκεται να συμβεί παράλληλα με τις κυβερνητικές ενέργειες για κατάθεση του νομοσχεδίου προς διαβούλευση και ψήφιση.

   

 

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, με πανό κατά της μετατροπής τους σε «πελάτες», ενώ η πορεία ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν τη 1 το μεσημέρι και κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. «Πτυχία με αξία, ζωή με ιδανικά, ταφόπλακα θα βάλουμε στα ιδιωτικά», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας.

Τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων συνεχίζουν να στηρίζουν συνδικαλιστικές φορείς των εκπαιδευτικών, το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ.

Ύψιστο διακύβευμα για τους φοιτητές, που αντιδρούν στην ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων, με «παράκαμψη» του άρθρου 16 του Συντάγματος, είναι το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση πάντως, και όχι η τυχόν απώλεια της εξεταστικής και του εξαμήνου.

Εξάλλου, θεωρούν ότι το «δίλημμα» αυτό χρησιμοποιείται ως φόβητρο περισσότερο από φιλοκυβερνητικούς φοιτητικούς και μη κύκλους, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των Εστιακών Φοιτητών Κωνσταντίνος Λάχανης Ζαγκλαβάρας, τονίζοντας πως αυτό που ουσιαστικά θα φέρουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, είναι η υποβάθμιση των πτυχίων τους και η ενίσχυση της αναξιοκρατίας στην αγορά εργασίας.

 

 
      αριθμός επισκεπτών