Σύγχρονα θέματα
"παιδεία"


Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (ΤΜΕΥ)

Μετά τις τελευταίες αλλαγές του σχεδίου «Αθηνά» που είδαν πρόσφατα το φως της  δημοσιότητας, γίνεται φανερό ότι το περιβόητο σχέδιο  εξορθολογισμού της  ανώτατης εκπαίδευσης αποτελεί ένα μνημείο ανορθολογισμού που θα σημαδεύσει ανεξίτηλα  την φήμη του νυν Υπουργού Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας ιδρύει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σχολή Αρχιτεκτόνων με μοναδικό τμήμα το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Η ίδρυση μονοτμηματικών σχολών μηχανικών είναι σχεδόν υποχρεωτική για ένα πολυτεχνείο (π.χ. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή Πολυτεχνείο Κρήτης), είναι όμως χωρίς νόημα σ’ ένα πανεπιστήμιο (π.χ. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κτλ). Στα πανεπιστήμια, τα τμήματα μηχανικών συγκροτούνται σε πολυτεχνικές σχολές.  Η ίδρυση της Σχολής Αρχιτεκτόνων αποκλείει εξ’ ορισμού την επέκταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε οποιαδήποτε  άλλη ειδικότητα μηχανικού. Γίνεται φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας με πρόσχημα την ίδρυση Σχολής Αρχιτεκτόνων στην πραγματικότητα στέλνει στις ελληνικές καλένδες το αίτημα για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο ΠΙ.

Τα παραπάνω ενισχύονται από την εμμονή του Υπουργείου Παιδείας στην ένταξη του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και του υπό ίδρυση Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής στη Σχολή Θετικών Επιστημών, ένα πλήρως ανορθολογικό, από ακαδημαϊκή άποψη σχήμα. Τι αναγκάζει όμως το Υπουργείο Παιδείας  να προχωρήσει σ’ αυτές τις στρεβλωτικές ρυθμίσεις; Τι το εμποδίζει άραγε να πραγματοποιήσει αυτό που επιτάσσει η κοινή λογική και η ακαδημαϊκή πρακτική, δηλαδή να ιδρύσει μια Πολυτεχνική Σχολή στην οποία να εντάξει το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, το ιδρυμένο από το 2009 Τμήμα Αρχιτεκτόνων και το υπό ίδρυση, αλλά λειτουργόν,  Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής;

Αυτές οι καταφανώς παράλογες ρυθμίσεις  είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών πιέσεων από συντεχνιακές ομάδες που ασκούν μια πρωτόγονη πολιτική αποκλεισμού.  Θεωρούν ότι υψώνοντας τείχη σε επαγγελματικά δικαιώματα και αποκλείοντας ολόκληρους επιστημονικούς και τεχνολογικούς κλάδους μπορούν να επιβιώσουν. Στην πραγματικότητα, η κρίση επιβάλλει το ακριβώς αντίθετο: μια θαρραλέα πολιτική ανάπτυξης σε καινούργιους επιστημονικούς κλάδους που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας.

Η δράση των συντεχνιών δεν υποβαθμίζει τις ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης, αντίθετα τις αναδεικνύει και τις υπογραμμίζει. Στο δίλημμα μεταξύ της στρατηγικής ανάπτυξης ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος και μιας συντεχνίας, ο κ. Υπουργός τάσσεται αναφανδόν με τη συντεχνία. Αντί για τα ανοιχτά και ορθολογικά διατυπωμένα επιχειρήματα μιας εκλεγμένης διοίκησης  ενός πανεπιστημίου και μιας τοπικής κοινωνίας υποκύπτει στις συμφεροντολογικές  πιέσεις των αφανών δικτύων του παρασκηνίου.

Όταν, σ’ αυτούς τους καιρούς της βαθειάς κοινωνικής και ηθικής κρίσης,  το σκοτεινό παρασκήνιο κατισχύει της συλλογικά αρθρωμένης γνώμης ενός πανεπιστημίου, το μέλλον   για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά δυσοίωνο. Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψης καθίστανται  εκ των πραγμάτων υποκριτικές και κενές περιεχομένου.

Η ΓΣ του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών απευθυνόμενη στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΙ, τη κοινωνία των Ιωαννίνων και το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσει με κάθε μέσο να διεκδικεί την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής και την ένταξη του Τμήματος σ’ αυτήν.

Για το σκοπό αυτό η ΓΣ αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει:

·         σε αναστολή κάθε λειτουργίας του Τμήματος την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

·         στη συγκέντρωση υπογραφών σε ανοικτή επιστολή που θα απευθύνεται στον κ. Πρωθυπουργό

·         σε ενημερωτική καμπάνια προς τους πολίτες και τους φορείς των Ιωαννίνων.

 

Ιωάννινα, 16 Μαΐου 2013


  

 

 
      αριθμός επισκεπτών