Σύγχρονα θέματα
"παιδεία"


ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Δήμος Τύμφης

Δ.Δ. Φραγκάδων

ΤΚ 440 18

Ιωάννινα,    18  Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:   100 Ώρες Αστρονομίας” – Σάββατο 4 Απριλίου

Ημερίδα: “Διαστημική Εξερεύνηση και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση”

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) η UNESCO και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξαν το 2009 ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας, σηματοδοτώντας την 400η επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο. Σε όλη τη διάρκεια του έτους αυτού θα γίνει παγκόσμιος εορτασμός της αστρονομίας, και της συμβολής της στην κοινωνία και στον πολιτισμό, με έντονη έμφαση στην εκπαίδευση, στην ενεργοποίηση του κοινού και στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε δραστηριότητες που θα συμβούν σε εθνικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο. ( http://www.astronomy2009.gr/  και http://www.astronomy2009.org/  )

Από 2 μέχρι 5 Απριλίου 2009, ένα ευρύ φάσμα δημόσιων εκδηλώσεων συνιστά τις “100 Ώρες Αστρονομίας”. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο γεγονός, ένας από τους κύριους σκοπούς του οποίου, είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να κοιτάξουν μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Τηλεσκόπια θα στηθούν παντού, σε πλατείες, πεζόδρομους, στάσεις λεωφορείων, έξω από θέατρα, γενικά σε πολυσύχναστα σημεία των πόλεων. ( http://www.100hoursofastronomy.org/  )

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009 και των “100 Ωρών Αστρονομίας”, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου διοργανώνει το Σάββατο 4 Απριλίου στα Ιωάννινα, την Ημερίδα “Διαστημική Εξερεύνηση και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση” ( http://epirus.sch.gr/space/ ).

Το Αστεροσκοπείου Ζαγορίου συμμετέχει στην ημερίδα με εισήγηση του προέδρου του, και αστρονόμου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Νίκου Ματσόπουλου, με θέμα “Η άτυπη εκπαίδευση στην αστρονομία – οι προοπτικές για τον 21ο αιώνα”.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με αστρονομική παρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια (ένα Meade LX200 10’’ και δύο dobsonian 8’’) του Αστεροσκοπείο Ζαγορίου, που θα στηθούν έξω από το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων “Κάρολος Παπούλιας”, ώρα 20:00. Tο εγχείρημα θα συνδράμουν και ερασιτέχνες αστρονόμοι με τα τηλεσκόπιά τους, προσφέροντας μία φευγαλέα ματιά, μοιραζόμενοι την λεπτή ομορφιά του Σύμπαντος, ανεπεξέργαστη, μη εμπλουτισμένη με προγράμματα υπολογιστών, μα άμεση και προσωπική.

Η σελήνη θα βρίσκεται σε φάση μεταξύ πρώτου τέταρτου και πανσέληνου, ευνοϊκή για παρατήρηση το σούρουπο. Ο Κρόνος θα είναι το άλλο ουράνιο αντικείμενο που θα τραβήξει την προσοχή.

Όσοι φίλοι ερασιτέχνες αστρονόμοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο γεγονός με το τηλεσκόπιό τους, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 6972 20 80 32, και στο email: ksakkas71@gmail.com

Για το

Αστεροσκοπείου Ζαγορίου

 

Ο Γραμματέας

Κων/νος Σακκάς

 
      αριθμός επισκεπτών