Σύγχρονα θέματα
"παιδεία"


 «Περιβάλλον και Πολιτισμού. Φωνές Νερού Μυριάδες»

«Οι άνθρωποι και η λίμνη: 20.000 πριν»    

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών

Παπάζογλου 16,

Ιωάννινα 45444

τηλ.: 26510-72587, 25585

fax: 26510-72587

e-mail: aihs@culture.gr

 

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμού. Φωνές Νερού Μυριάδες» την οποία επιτελείται το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών (Α.Ι.Η.Σ.) συμμετέχει και πάλι διοργανώνοντας στο τμήμα των παλαιολιθικών συλλογών τού Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και µε θέμα

«Οι άνθρωποι και η λίμνη: 20.000 πριν»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου και ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ για το ευρύ κοινό

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011: εκπαιδευτικό πρόγραμμα (έως 3 συναντήσεις: 9:30, 11:00, 12:30) για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ’ ή Ε’ ή Στ’ Τάξεις) Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011: εκπαιδευτικό πρόγραμμα (έως 3 συναντήσεις: 9:30, 11:00, 12:30) για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α’ ή Β’ ή Γ’ Τάξεις Γυμνασίου) Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011: οργανωμένη περιήγηση/ξενάγηση στον τομέα της Παλαιολιθικής Εποχής για ενήλικες (ώρα 11:30 το πρωί).

Το θέμα αντλεί από την πλούσια αρχαιολογική µμαρτυρία για την εκμετάλλευση από τους νοµάδες κυνηγούς της πιο πρόσφατης Εποχής των Παγετών (Ανώτερη Παλαιολιθική) τού εξαιρετικής βιοποικιλότητας υδροτόπου τής λίμνης Παμβώτιδας, μιας από τις παλαιότερες της Ευρώπης. Την αφορμή δίνουν τα χιλιάδες θραύσματα από εργαλεία κατασκευασμένα από ένα σκληρό πέτρωμα, τον πυριτόλιθο (στουρνάρι, όπως είναι γνωστό στην Ήπειρο), κόκαλο και κέρατο, καθώς και από οστά ζώων, απομεινάρια της διατροφής, από ελάφια, εύρωστα αρχέγονα βόδια, μικρόσωμα άλογα, υδρόβια πουλιά, αλλά και αλεπούδες και κουνάβια (θηράματα χρήσιμα για τη γούνα τους) που μικρές ομάδες κυνηγών άφησαν πίσω τους ως τεκμήριο της δύσκολης, γεμάτη μετακινήσεις από τόπο σε τόπο, ζωής τους στο μικρό σπήλαιο της Καστρίτσας. Το καταφύγιο αυτό βρίσκεται στα ριζά του ομώνυμου λόφου, ο οποίος τότε, πριν 20.000 χρόνια, ήταν μια χερσόνησος μέσα στον διευρυμένο φυσικό υγρό ταμιευτήρα.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί να αναδείξει τις συγκεκριμένες κοινωνικο-οικονομικές στρατηγικές που αναπτύχθηκαν στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων σε μία περίοδο ιδιαίτερα ασταθών όσο και αντίξοων περιβαλλοντικών συνθηκών, καθώς και να υπογραμμίσει τη διαχρονικά καίρια σημασία τού συγκεκριμένου οικοσυστήματος στην ανάπτυξη πολιτισμικών μορφωμάτων στην Ήπειρο.

Απώτερο στόχο αποτελεί η, μέσα από τη γνώση, ευαισθητοποίηση για την επιτακτική ανάγκη προστασίας της λίμνης και του περίγυρού της.

Για τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού θα διοργανωθούν μέσα στο μουσείο δύο παιχνίδια, «Μετρώ τους κόκκους της γύρης, μαθαίνω για το κλίμα…», «Πάμε για κυνήγι…», ώστε με βιωματικό, απλό και ευχάριστο, τρόπο να ανακαλύψουν, αναλαμβάνοντας είτε το ρόλο των «επιστημόνων» είτε των «κυνηγών» αντίστοιχα, τα μικρά μυστικά, τους πολύτιμους θησαυρούς, που κρύβονται στη λάσπη της λίμνης και στο χώμα του σπηλαίου.

Η δράση θα συνοδεύεται από περιεκτικό πληροφοριακό φυλλάδιο για τους μαθητές του Γυμνασίου και για όσους προσέλθουν στη θεματική ξενάγηση την Κυριακή (9 Οκτωβρίου) το πρωί.

Υπεύθυνη των εκδηλώσεων: Ελένη Κοτζαμποπούλου, αρχαιολόγος του Α.Ι.Η.Σ.

Επικοινωνία για συμμετοχή: Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, Πλατεία 25ης Μαρτίου 6 (Πάρκο Λιθαρίτσια), Ιωάννινα 45221, τηλ. 26510-01089

   

 
      αριθμός επισκεπτών