Σύγχρονα θέματα
"περιβάλλον"


Απόβλητα των αποβλήτων της Ευρώπης
σε Δωδώνη και Ζίτσα

της Γεωργίας Σκοπούλη 02/04/2021         

αναδημοσίευση από agon.gr       

 

Απόβλητα των αποβλήτων της Ευρώπης σε Δωδώνη και Ζίτσα

Η Παναγιώτα Κίτσιου και η Βούλα Στεφάνου από την Επιτροπή Αγώνα Λύγγου και Γραμμενοχωρίων μιλάνε στον Ηπειρωτικό Αγώνα και τη Γεωργία Σκοπούλη για την επικείμενη εγκατάσταση δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την καύση βιορευστών στους δήμους Ζίτσας και Δωδώνης και τις ολέθριες επιπτώσεις που εκτιμούν ότι θα έχει στο περιβάλλον.


 Βούλα Στεφάνου

Ήρθαν και στη γειτονιά μας. Πολύ κοντά! Πράσινη ανάπτυξη τη χαρακτηρίζουν, μήπως όμως είναι… γκρίζα; Ο δήμος Ζίτσας και ο δήμος Δωδώνης είναι οι άμεσα θιγόμενοι. Και επειδή στον αέρα που αναπνέουμε δεν υπάρχουν όρια και σύνορα και το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων θα είναι και αυτό αποδέκτης των ρύπων από τη νέα βιομηχανία ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ, μήπως θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε; Η βιομηχανία θα παράγει ενέργεια, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη απόβλητα που θα έρχονται από τη Ρουμανία (ελαιοκράμβη), Βουλγαρία και Ισπανία (μεταλλαγμένους σπόρους), όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη της. Ζητάει την άδεια να εγκατασταθεί σε ήδη αγορασμένα από τη ίδια και νοικιασμένα αγροκτήματα στην περιοχή των Γραμμενοχωρίων.

Αναμένοντας τη συνεδρίαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία και υπογράφει τις άδειες, όπου θα συζητηθεί επίσης και η διάτρητη, κατά την άποψη της Επιτροπής Αγώνα Λύγγου και Γραμμενοχωρίων, περιβαλλοντική μελέτη, μιλήσαμε με την πρόεδρο κ. Παναγιώτα Κίτσου και το μέλος της επιτροπής κ. Βούλα Στεφάνου.

Περιλαμβάνει και άντρες η επιτροπή, όμως «οι γυναίκες είναι λίγο πιο μπροστά»!

Με μεγάλη χαρά, δεχτήκανε και ευχαριστούν τον Ηπειρωτικό Αγώνα που ενδιαφέρθηκε να προβάλλει τις απόψεις και τις θέσεις της Επιτροπής που είναι και όλης της κοινωνίας της περιοχής τους.

Όχι δεν είμαστε κατά της πράσινης ανάπτυξης! Ζητάμε σεβασμό στο περιβάλλον!

 Μπορεί κάποιος να σας κατηγορήσει ότι είστε κατά της πράσινης ανάπτυξης;


Παναγιώτα Κίτσιου

Εκείνο που καταρχήν θέλουμε, κ. Σκοπούλη, και το έχουμε, είναι η συνεργασία της περιφέρειας με τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, τον δήμαρχο της Ζίτσας κ. Πλιάκο και τον δήμαρχο Δωδώνης κ. Ντακαλέτση. Να σημειωθεί εδώ ότι είναι μαζί μας και όλων των παρατάξεων οι σύμβουλοί τους, παρευρεθήκαμε στις συνεδριάσεις τους και κανείς δεν μειοψήφησε. Και ακόμη πιο σπουδαίο για μας, είναι μαζί μας σύσσωμη η κοινωνία των χωριών μας! Μόνο ο δήμος Ιωαννιτών δεν είχε καμία επαφή μαζί μας και δεν απάντησε στην έκκλησή μας.

Νομίζουμε ότι είναι μια περιπέτεια καταστροφής του περιβάλλοντος, που πλήττει τα χωριά μας και σιγά-σιγά επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα με διάφορες μορφές…

Όχι, εμείς σαν κάτοικοι των Γραμμενοχωρίων και σαν κάτοικοι της Ηπείρου, δεν είμαστε εναντίον της πράσινης ανάπτυξης. Όμως αυτή να γίνεται σε χωροθετημένους χώρους επιλεγμένους από το κράτος για να ελέγχονται κιόλας, και με πραγματικές περιβαλλοντικές μελέτες. Να σέβονται το περιβάλλον, την πολιτιστική μας κληρονομιά, την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Εμείς το αντιληφθήκαμε πριν ένα χρόνο. Ήδη, όπως πληροφορηθήκαμε, έχουν δοθεί σχετικές άδειες στον Παρακάλαμο, χωρίς οι κάτοικοι να το γνωρίζουν. Και στον δήμο Σουλίου. Όπως όμως ανέφερε σε συνέντευξή της στην ΕΡΑ Ιωαννίνων πριν λίγο καιρό, η πρώην δήμαρχος Σουλίου είναι μετανιωμένη που υπέγραψε. Υπέγραψε χωρίς να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται ακριβώς, είπε.

Όλα τα στοιχεία που αναφέρουμε εδώ συμπεριλαμβάνονται μέσα στην μελέτη της εταιρείας

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς συμβαίνει και ποιο θα είναι το τελικό προϊόν;

Είναι εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Θέλουμε να γνωρίζετε εκ των προτέρων, κυρία Σκοπούλη, ότι όλα τα στοιχεία που θα σας αναφέρουμε είναι μέσα στη μελέτη της εταιρείας, την οποία έχουμε στα χέρια μας. Το τελικό προϊόν, είναι το βιορευστό ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ. Ως βιορευστό ορίζεται το υγρό καύσιμο το οποίο προορίζεται για ενεργειακούς σκοπούς, εκτός από την κίνηση, συμπεριλαμβανόμενης της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης, και της ψύξης.

Ποιες είναι οι πρώτες ύλες; Και από πού θα τις προμηθεύονται;

Οι πρώτες ύλες θα προέρχονται από τη Ρουμανία (ελαιοκράμβη), και από τη Βουλγαρία και την Ισπανία (μεταλλαγμένοι σπόροι).  Ίσως και από άλλες χώρες. Εδώ θα γίνεται η πυρόλυση. Η ύλη που έρχεται είναι ήδη επεξεργασμένη, εδώ μας έρχονται τα απόβλητα της επεξεργασίας, τα απόβλητα των αποβλήτων! Υλικά που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν για να μην μολύνουν το δικό τους περιβάλλον μάς τα στέλνουν εδώ! Και θα υπάρχουν και άλλα απόβλητα τα οποία θα μας μείνουν…

Ήταν χαρακτηριστική η αγανάκτηση του κ. Καχριμάνη, όταν ενημερώθηκε σχετικά με το θέμα: «Εγώ δεν έχω τι να κάνω τις δικές μου κουτσουλιές στην Ήπειρο, δεν έχω πώς να διαχειριστώ τα δικά μου απόβλητα, μού φέρνουν και εισαγόμενα; Να τα κάψουν στον τόπο τους!»

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον;

Κατ’ αρχήν είναι η ώσμωση και οι ρύποι, όπως διοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του αζώτου, και άλλα αέρια που δεν έχουν σύνορα, και θα καλύψουν και τις γύρω περιοχές και το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Γι αυτό από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε τη συμπαράσταση και των όμορων δήμων. Καθώς και η περεταίρω επεξεργασία και διαχείριση των υποπροϊόντων της καύσης των πρώτων υλών, που κάποια από αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους ανθρώπους καιpoy u στο περιβάλλον.

Πόσες μονάδες προγραμματίζονται να γίνουν και πού;

Είναι οχτώ μικρές μονάδες διάσπαρτες στα Γραμμενοχώρια, οι τρεις στο χωριό μας τον Λύγγο και σε απόσταση από τα σπίτια μας 500 με 800 μέτρα! Και οι υπόλοιπες πέντε διάσπαρτες στα Γραμμενοχώρια και προς τον δήμο Δωδώνης, κοντά στο χωριό Κωστάνιανη.

Υπάρχει λόγος που είναι έτσι διασκορπισμένες;

Σοβαρός λόγος! Είναι πολιτική της εταιρείας να τα σπάει σε μικρές μονάδες για να μπορεί να παίρνει πιο εύκολα τις άδειες. Αν κάνουν μια μεγάλη μονάδα, πρέπει να έχουν μεγαλύτερες αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές, οι ρύποι θα είναι συσσωρευμένοι σε ένα μέρος, και χρειάζονται και πιο πολλές μελέτες. Στην ουσία παίρνουν μια φορά την άδεια και δεν ξαναελέγχονται για περιβαλλοντικές παραβάσεις! Και είναι χαρακτηριστικό στη χώρα μας να είναι ελλιπής ο έλεγχος!

Τι περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις;

Αποθηκευτικούς χώρους για τις πρώτες ύλες και δεξαμενές όπου θα γίνεται η καύση. Δρόμοι δεν υπάρχουν για να φτάνουν εκεί τα φορτηγά και θα χρειαστεί να γίνει απαλλοτρίωση πολλών στρεμμάτων. Αντιπλημμυρικά έργα δεν προβλέπονται, ούτε και αντιπυρικές ζώνες. Είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς αν προκύψει ένα ατύχημα από μία μόνο δεξαμενή ποιες θα είναι οι συνέπειες όχι μόνο για την περιοχή εδώ, αλλά για ολόκληρο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων…

Υποβάθμιση ποιότητα ζωής, πολιτιστικής κληρονομιάς, πρωτογενούς τομέα

Τι έχει να κερδίσει η περιοχή από αυτή τη δραστηριότητα;

Τίποτε! Δεν θα κερδίσουμε. Θα χάσουμε πολλά! Θα μας μείνουν μόνο οι ωσμώσεις, οι ρύποι, οι άχρηστοι για μας δρόμοι και τα απόβλητα των αποβλήτων!

Έχουμε πικρή πείρα εμείς στην περιοχή μας και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο με τα κουφάρια των νταμαριών! Ενώ είχαν υποχρέωση, εκείνοι που τα εκμεταλλεύτηκαν, να τα αποκαταστήσουν, φυτεύοντας δέντρα και τα λοιπά. Και τι έκαναν; Τα άφησαν να χάσκουν, ανοιχτές πληγές στα όμορφα βουνά μας… Και όμως αυτοί πλούτισαν!

Και με την ενέργεια που θα παράγουν, κατά τη γνώμη μας, θα τροφοδοτούνε τις βόρειες χώρες της Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο που επέλεξαν την πιο ωραία μας περιοχή. Τις πολιτσιές, σε αυτόν τον μικρό κάμπο επέλεξαν να εγκατασταθούν! Θα υποβαθμιστεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, οι εκκλησίες μας, ο Ταξιάρχης που αποτελεί μνημείο του 13ου αιώνα μ.Χ. που βρίσκεται στην Κωστάνιανη, η Παναγία, στη θέση Καστέλι. Θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα στην περιοχή μας και θα επηρεαστεί ο πρωτογενής τομέας. Υπάρχει μια βιολογική πιστοποιημένη μονάδα γαλακτοπαραγωγής με βοοειδή, που ανήκει σε έναν νέο άνθρωπο. Ποιος θα του δώσει πιστοποίηση όταν εκεί δίπλα θα λειτουργήσουν τρεις μονάδες καύσης αποβλήτων; Υπάρχουν μοσχάρια ελεύθερης βοσκής. Υπάρχει μια εταιρεία παραγωγής φυτικών καλλυντικών με έδρα τον Λύγγο, όπου συλλέγουν τις πρώτες ύλες από άνθη και φυτά της περιοχής. Υπάρχουν, και αρκετοί κτηνοτρόφοι που τροφοδοτούν με γάλα το εργοστάσιο της «Δωδώνη» και της «Όλυμπος». Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια ιδιαίτερη ανησυχία. Και θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Θα προκύψουν θέσεις εργασίας;

Και όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, που με ρωτάτε, η μελέτη αναφέρει ότι θα υπάρχουν μόνο τρεις υπάλληλοι οι οποίοι θα λειτουργούν την κάθε μονάδα σε εικοσιτετράωρη βάση.

Δεν υπολόγισαν σωστά! Οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν είναι μόνοι

Πώς χρηματοδοτείται;

Η αξία της κάθε μονάδας ανέρχεται σε 460 χιλιάδες ευρώ. Θα προέλθει όλη από δανειοδότηση από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία.

Είναι η επιχείρηση ελληνική;

Δεν γνωρίζουμε αν είναι ελληνική ή ξένη. Ορίζουν όμως έναν έλληνα διαχειριστή, ο οποίος δύναται και να μην έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο για να μην προσβληθεί σε περίπτωση πτώχευσης. Ο οποίος έχει τη δυνατότητα στην πορεία να μεταβιβάσει ποσοστά του στους υπόλοιπους μετόχους-εταίρους, τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Όλα αυτά, υπενθυμίζω ξανά, περιλαμβάνονται στη μελέτη που κατατέθηκε από την εταιρεία η οποία ονομάζεται ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ και την υπέγραψε γιαννιώτης ηλεκτρομηχανολόγος, ο οποίος και την εκπροσωπεί στις διάφορες συνεδριάσεις, και υπογράφει αντ’ αυτής.

Και είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τις περιοχές. Ψάχνουν να βρίσκονται κοντά σε μεγάλα οδικά δίκτυα, να είναι χωριά με λίγους κατοίκους, όπως και είναι τα δικά μας, και στην πλειονότητα υπερήλικες. Άνθρωποι που να μην μπορούν πια να καλλιεργήσουν τη γη τους. Και γι’ αυτό υποκύπτουν εύκολα στα ψίχουλα που τους δίνουν…

Όμως δεν υπολόγισαν σωστά. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν είναι μόνοι! Έχουν πίσω παιδιά και εγγόνια που νοιάζονται γι’ αυτούς. Και το αποδεικνύουμε!

Και πάνω από όλα ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτοί που κινούν τα νήματα να είναι ξένοι που δεν αγαπούν τον τόπο μας, και όχι έλληνες συντοπίτες μας. Και κυρίως να μην είναι άνθρωποι που έχουν σχέση με πολιτικά δρώμενα της πόλης μας, γιατί αυτό θα μας προκαλούσε κάτι πολύ παραπάνω από λύπη…

Οι γυναίκες βγαίνουν πιο μπροστά

Η επιτροπή από ποιους αποτελείται, είστε μόνο γυναίκες; Πότε αρχίσατε να δραστηριοποιήστε;

Εμείς είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, γυναίκες και άντρες, μόνο που μερικές φορές οι γυναίκες βγαίνουν πιο… μπροστά! Όλοι οι κάτοικοι του χωριού εξέλεξαν ομόφωνα, στις 30 Αυγούστου 2020, μια επιτροπή να διαχειριστεί την όλη κατάσταση, και τους ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη! Εκεί τους ενημερώσαμε περί τίνος πρόκειται, για τις συμβάσεις όσον αφορά τις περιουσίες τους, για το τι σημαίνει βιορευστό και καύση, και τι επιπτώσεις έχουν στην περιοχή μας.

Τους παραπλάνησαν, και κλαίνε με μαύρο δάκρυ

Όμως βρεθήκατε μπροστά σε εκπλήξεις! Σας πρόλαβαν…


 Γεωργία Σκοπούλη

Πράγματι! Και τώρα οι κάτοικοι που ενέδωσαν στις υποσχέσεις της εταιρείας, κλαίνε με μαύρο δάκρυ! Επαναστάτησαν, και ρωτούσαν αν μπορούσαν να ανακαλέσουν. Αλλά είναι αργά. Δεν μπορούν να ανακαλέσουν. Πολλοί περνάνε δίπλα μας και σκύβουν το κεφάλι, γιατί αντιλήφθηκαν το λάθος τους. Μερικοί είναι και συγγενείς μας. Εντάξει, δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;

Η εταιρεία έστειλε άνθρωπο, κάτοικο του χωριού, να ενημερώσει και να υποσχεθεί. Και μετά ήρθε ο εκπρόσωπος της εταιρείας και υπέγραψαν τα συμβόλαια.

Στην αρχή τους είπαν για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, για παραγωγή βιομάζας η οποία παράγεται από την καύση ξύλων και χορταριών, και έτσι θα καθαρίσει και ο τόπος. Αυτό δεν το θεώρησαν και κακό! Τους παραπλάνησαν! Και από αυτούς τους κατοίκους κανένας δεν πήγε να ρωτήσει πουθενά, ούτε δήμαρχο, ούτε δημοτικό σύμβουλο! Και υπήρξαν και άνθρωποι μορφωμένοι. Τώρα δεν μπορούν να ανακαλέσουν, τους έχει δέσει χειροπόδαρα η εταιρεία! Εφόσον πάρει την άδεια, μετά την τριετία, δεν απαιτείται η υπογραφή αυτού που έκανε την μίσθωση, θεωρείται δεδομένη.

Σε 20 χρόνια τα αγροτεμάχια γίνονται περιουσία της εταιρείας…

Μισθώσανε τα χωράφια τους ή τα πουλήσανε;

Άλλοι τα πουλήσανε, 800 ευρώ το στρέμμα, και άλλοι τα νοικιάσανε 150 ευρώ το στρέμμα τον χρόνο και για 20 χρόνια. Στο μεταξύ τους υποσχέθηκαν δωρεάν θέρμανση, ρεύμα, νερό. Εδώ που τα λέμε σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, με μια σύνταξη 300 ευρώ, τι θα κάνει ένας ηλικιωμένος; Τη στιγμή που δεν μπορεί να καλλιεργήσει, και τα αγροκτήματα είναι άχρηστα γι’ αυτόν; Και το ελάχιστο είναι σημαντικό!

Και λοιπόν, όταν παρέλθει η εικοσαετία, αυτόματα η εταιρεία αγοράζει χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη το αγροτεμάχιο που έχει μισθώσει. Και, χωρίς διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία, γίνεται περιουσία της. Αυτά είναι όλα γραμμένα στο μισθωτήριο.

Στο μεταξύ η εταιρεία ψάχνει και για άλλα αγροκτήματα…

Η λύση; Να μην πάρουν την άδεια!

Μπορούμε να πούμε ότι εκείνο που κυριολεκτικά τους σώζει είναι να μην υπογραφεί η άδεια εγκατάστασης; Πού βρίσκεται το όλο θέμα; Και ποιος αποφασίζει για την άδεια;

Έτσι είναι ακριβώς! Να μην πάρουν την άδεια. Την οποία αποφασίζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και συγκεκριμένα τώρα είναι στο χέρι του κ. Βασίλη Μιχελάκη.

Εμείς, η Επιτροπή, όπως σας προαναφέραμε, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, ήρθαμε σε επαφή με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους. Και αμέσως μετά πήραμε τη μελέτη στα χέρια μας, από τον κ. Καχριμάνη, για να δούμε περί τίνος πρόκειται. Μια μελέτη όμως δεν μπορεί να εκτιμηθεί παρά από έναν ειδικό, έναν περιβαλλοντολόγο. Και όχι μόνο αυτό, έπρεπε να τεκμηριώσουμε αυτά που αναφέραμε στο έγγραφο που καταθέσαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Όπου ζητούσαμε αναβολή της συνεδρίασης στην οποία θα αποφασιζόταν η άδεια εγκατάστασης της επιχείρησης, επειδή, κατά την άποψη μας, η μελέτη είναι ελλιπής και δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους. Και πήραμε την αναβολή.

Ο δε κ. Μιχελάκης, σε προσωπική του συνέντευξη σε τοπικό κανάλι, είχε αναφέρει τα εξής: «Να μου φέρνουνε στοιχεία, που θα τεκμηριώνουν ότι η μελέτη είναι ελλιπής». Και εμείς έπρεπε να παρουσιάσουμε αυτά τα στοιχεία, αλλά να βρούμε και κάποιον ειδικό να μας βοηθήσει. Το ψάξαμε πολύ! Πάρα πολύ. Σε όλη την Ελλάδα. Βρήκαμε κάποιον από την Αθήνα. Και επειδή θεωρήσαμε ότι το σωστό είναι, αντί της Επιτροπής, να μπει μπροστά ένας φορέας, απευθυνθήκαμε στον δήμο Ζίτσας, στον οποίον και ανήκουμε, ο οποίος και βέβαια ανταποκρίθηκε και ανέλαβε με δικά του έξοδα την τοποθέτηση του νομικού για την υπεράσπισή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ο δε δήμος Δωδώνης ανέλαβε την τοποθέτηση του περιβαλλοντολόγου, και μάλιστα με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος.

Ο περιβαλλοντολόγος βρήκε όλα τα διάτρητα σημεία της μελέτης, που είχε καταθέσει η εταιρεία, και κλήθηκε να παρευρεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Είχε οριστεί για τις 12 του Μαρτίου, αλλά λόγω… αναρρωτικής άδειας του κ. Μιχελάκη αναβλήθηκε. Ένα από τα θέματα θα είναι και η έγκριση αδειών, όπως προανέφερα, για τις δυο μονάδες στην αρχή και έπονται οι άλλες έξι!

Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στον δύσκολο αγώνα σας!

Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον με όποιον τρόπο μπορούμε.

Από ό,τι βλέπετε και ‘σεις, σε όλη την Ελλάδα οι άνθρωποι αντιδρούν, προσπαθούν, έχουν ξεσηκωθεί οι κοινωνίες, τις οποίες δεν τις λαμβάνουν υπόψη, όχι μόνο δεν τις ρωτάνε, αλλά ούτε καν τις ενημερώνουν!

Κι οι εδώ κυβερνώντες, αν έχουν το θάρρος, να βγουν και να μας πουν ότι εμείς έχουμε σκοπό να κάνουμε την Ελλάδα ένα τεράστιο Βιομηχανικό Ενεργειακό Πάρκο και όποιος θέλει να έρθει να κάνει ό,τι επένδυση θέλει και χωρίς να λάβει υπόψη την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, τον πολιτισμό, τη χλωρίδα, την πανίδα, το φυσικό κάλλος. Και να δηλώσουν ότι «Δεχόμαστε παντός είδους απόβλητα».

 

Γεωργία Σκοπούλη


 

Γεννήθηκε στην Πεδινή Ιωαννίνων το 1950, έζησε στην Αθήνα από το 1968, επέστρεψε το 1982. Ξεκίνησε να γράφει σε εφημερίδες των Ιωαννίνων το 1983. Συνεργάστηκε με την "Ελευθερία" (1983-1986), τον "Ηπειρωτικό Αγώνα" (1986-2000), τους "Νέους Αγώνες" (2000-2003) και τον "Ηπειρωτικό Αγώνα" (2003 μέχρι σήμερα). Ασχολήθηκε με ρεπορτάζ, έρευνες και συνεντεύξεις στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας και του Πολιτισμού. Έχει γράψει έξι βιβλία: "Μα, πρέπει να έχεις κάτι να πεις", "Αυτές που γίναν ένα με τη γη", "Ο Γιατρός", "Στ' Απόσκια της Ιστορίας", "Αυτές που ζήσανε σε δύο κόσμους", "Περπατήσαμε μαζί το δικό του βουνό", gskopuli.blogspot.com/.

     

  
      αριθμός επισκεπτών